Защо Северна Корея изстрелва толкова много ракети в последните дни?

Тя може да е разстроена заради санкциите, наложени от САЩ
19 яну 2022 20:53, Нели Христова
81
Защо Северна Корея изстрелва толкова много ракети в последните дни?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег на действие във водите край бреговете на Япония. Това бе последният от необичаен поток от тестове.

Съобщава се, че ракетите са били изстреляни от летище близо до Пхенян рано в понеделник, съобщиха южнокорейските военни. Япония също потвърди теста.

Това е четвъртото изстрелване на ракета от Северна Корея за две седмици.

ООН забранява на Северна Корея да провежда балистични и ядрени изпитания и налага на режима строги санкции.

Но източноазиатската държава редовно се противопоставя на забраната, а лидерът Ким Чен Ун обеща да подсили отбраната на страната си.

В петък КНДР заяви, че е изстреляла балистични ракети с малък обсег от влакови вагони, докато дни по-рано проведе два теста на това, което твърди, че са хиперзвукови ракети, които са по-трудни за откриване.

Защо Северна Корея изстрелва ракети сега?

Честотата на тестовете и времето през януари е необичайно. Северна Корея има тенденция да провежда ракетните си изстрелвания, за да отбележи политически значими събития в страната или като знак за недоволството си от ракетните учения между САЩ и Южна Корея.

Северна Корея обикновено изстрелва оръжия за развитие на ракетни способности и поддържане на оперативна готовност и изглежда, че последните тестове потвърждават това, каза Анкит Панда, експерт от Фонда на Карнеги за международен мир.

Но в същото време "Ким Чен Ун има и вътрешни съображения - във време на икономически затруднения тези изстрелвания му позволяват да каже, че приоритетите на националната отбрана няма да отпаднат", казва Панда пред BBC.

Северна Корея се бори с недостига на храна и нестабилната икономика. Това се дължи на самоналожена блокада, за да се предотврати разпространението на COVID. КНДР прекъсна търговията с Китай, негов основен икономически и политически съюзник - въпреки че има съобщения, че търговията може да се възстанови скоро.

Ким наскоро призна, че страната е изправена пред "велика борба на живот и смърт", и също така обеща да увеличи военната си мощ, включително разработването на хиперзвукови ракети.

Преговорите със САЩ, които искат Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, бяха в застой, след като президентът на САЩ Джо Байдън пое поста. Администрацията на Байдън наложи първите си санкции срещу Северна Корея миналата седмица в отговор на някои от по-ранните тестове този месец.

Следователно тестовете от понеделник може да бъдат "по-силна реакция" на санкциите, показвайки, че "Северът няма намерение да се съобразява от САЩ", каза Парк Уон-гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans.

Тестовете заради Китай ли са?

Това се случва само седмици преди Зимните олимпийски игри - изключително престижно и политически чувствително събитие за Китай, което трябва да започне в Пекин на 4 февруари.

"Предполагам, че Китай няма да приветства тестовете на Северна Корея на прага си в навечерието на старта та Игрите в Пекин", казва анализаторът на Северна Корея Чад О'Карол в Twitter. "Ако това продължи, не трябва да изключваме възможността Северна Корея да е разстроена от Китай за нещо."

Но Панда казва, че макар "Пекин може да не е доволен от тези тестове, те вероятно ще се окажат достатъчно поносими", като се има предвид, че те не включват тестване на ядрени оръжия или ракети с голям обсег, които той нарече "червените линии на Китай".

С последните доклади, че Северна Корея може да възобнови търговията с Китай скоро, "това време предполага, че Пекин е повече от съучастник в провокациите на Пхенян; Китай подкрепя Северна Корея икономически и координира с нея военно", каза севернокорейският експерт Лейф-Ерик Ийсли пред BBC.

"Като се имат предвид стратегическите си отношения с Китай, севернокорейското ръководство вероятно ще премахне своите военни учения и ракетни тестове в началото на 2022 г. преди Олимпийските игри в Пекин. "Моментът също така предполага, че Северна Корея не желае да мълчи преди президентските избори в Южна Корея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22Значи, когато НАТО прави сухи тренировки - няма проблем, но когато Севрна Корея тенира - има проблем.))))Че коя е Сев. Корея та ще се перчи с ракети и ядрено оръжие? Колко население са, какво влияние има и какво е дала на света?С пълно право КНДР трябва да бъде сравнена със земята, за поука на други диктаторски режими.
22
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ние българите живеехме много добре при комунизма и обичахме КПSS и БКП много!Бяхме доволни и щастливи, е, не колкото корейците, ама и тук плакаха за др Брежнев, Андропов и Черненко като се споминаха.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не изстрелват ракети всяка седмица, гладните ще започнат да питат защо са гладни.Само да не уцелят някоя японска рибарска лодка без да искат. Тогава самураите ще разпорят Дебeлата Cвиня от раз!
20
3
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
А защо не може да се пътува в чужбина ,кой ще бяга от този рай в ,който трябва да се сгъват парите правилно ,за да не се мачка ликът на другаря Ким?
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНДР изстрелва ракети, защото може. А България не изстрелва ракети. Защото не може.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западната пропагандата постоянно пише глупости за Северна Короя но Северна Корея е в пъти по добре от нас драги ми евроатлантици! Северна Корея си има армия отбрана, дисциплина и безработица няма, здравеопазването е в пъти по добре от тук! Много важно че не може да се патува в чужбина. На България и трябва точно такъв човек силен лидер като другария Ким Чен
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, когато НАТО прави сухи тренировки - няма проблем, но когато Севрна Корея тенира - има проблем.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тъпичко е да изстрелва нахалост ракети за милиарди докато народа му няма и за купичка с ориз..
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На България и трябва силен лидер като другария Ким Чен Ун!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Северът няма намерение да се съобразява от САЩ." А от кого ще се съобразява?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй вярно другарю Ким Чен Ун
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким изстрелва много ракети защото ята гарги са нападнали КНДР и изяждат всичко по полето. Няма да останат корени и треви за изхранването на севернокорейците. Ей такъв ръководител и трябва на България, който ной-напред мисли за народа си.
11
3
 
5
 
! Отговори
Демокрация преди 2 години
Русия ,Китай ,Беларус ,Казахстан Туркменистан Киргизстан Венецуела Куба Виетнам близък изток Турция 80процента от Африка...Боже колко мъка има по тоя свят добре ,че сме в България на границата на цивилизацията ,но от правилната страна амин.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят си реклама и занимават света със съществуването си,както и успяват да държат на нокти големи военни суперструктори като сащ и сателитите му,определено демонстрират независимост и това ядосва много силните и богатите,които искат да управляват света
9
5
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До SS . Че сега не си ли такава страна на Брюксел бе .....!??? С тая разлика , че нямаш па ракети !!!
8
3
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До SS . Че сега не си ли такава страна на Брюксел бе .....!??? С тая разлика , че нямаш па ракети !!!
7
5
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ние от много акъл влезнахме в ЕС и затворихме блокове на АЕЦ ! Влезнахме в NATO нарязахме си ракетите,утре ще влезнем в Шенген ще ни вземат и парите ! Нац полиция няма да ни трябва защото се подготвя общоевропейска такава ! До 2030-2040 ще сме изчезнали претопени от глобализма !
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само началото. Света се управлява от луди. Аз искам да съм само зрител на целия този филм.
5
7
 
5
 
! Отговори
До SS преди 2 години
Защото плаши гаргите и най-вече вечният враг(на режима)- Южна Корея ,която е мечта за всеки северно кореец. А ние ,за да имаме ракети трябва да сме пост съветска страна тип Армения или Беларус с авторитарен режим и ограничени права под фалшивата опека на режима в Кремъл. Дърпай се и не ми хвали Русия ,че накъртва чак.
4
4
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Да шашка ваксърите .