САЩ оставили военно оборудване за $7 млрд. в Афганистан

Сега то се намира в страна, контролирана от талибаните
28 апр 2022 10:53, Елка Василева
42
САЩ оставили военно оборудване за $7 млрд. в Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Военно оборудване на стойност около 7 млрд. долара, което САЩ са прехвърляли на афганистанското правителство в продължение на 16 години, е останало в Афганистан, след като САЩ приключиха изтеглянето си от страната през август, сочи доклад на министерството на отбраната на САЩ, изготвен по искане на Конгреса, съобщи Си Ен Ен.

Това оборудване сега се намира в страна, която се контролира от същия враг, който САЩ се опитваха да прогонят през последните две десетилетия: талибаните, посочва телевизията.

Министерството на отбраната не планира да се върне в Афганистан, за да "прибере или унищожи" оборудването, се казва в доклада, който е предоставен на Конгреса.

Според доклада от 2005 г. до август 2021 г. САЩ са предоставили на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF) оборудване на обща стойност 18,6 млрд. долара. От тази обща сума оборудване на стойност 7,12 млрд. долара е останало в Афганистан след приключването на изтеглянето на САЩ на 30 август 2021 г. То включва самолети, боеприпаси "въздух-земя", военни превозни средства, оръжия, комуникационно оборудване и други материали, сочи докладът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ли незнаят, та те са царете на войната!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така търсеха и Бен ледения и накрая го намериха у тях!
30
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Не са 7 млр., а 85 млр.
29
0
 
3
 
! Отговори
АнтиСедераст преди 2 години
Умишлено оставили бин ладен беше тяхен кадър
28
1
 
0
 
! Отговори
nimportequi преди 2 години
Те шимпанзeтaтa и без това не знаят как да го използват въпреки че е стара техника. Най-много да го продадат на Китай или Русия е по-вероятно.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 млрд. са жлъти стотинки за чичо Сам, не ги мислете. Я по добре кажете на Жужето техниката, или по точно вече ламарините в Украйна на на каква стойност са? Може и в рубли, за да изглежда по-малко :))
26
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 2 години
До Чичо ***- Колко от него е в Украйна?
25
0
 
10
 
! Отговори
Няма проблем, преди 2 години
ние им ги възстановихме с прелатените хартиени Ф-ки и сега купим още за да попълним колекцията за ретро музея със старовремски самолетчета закупени от най-приятелската ни демократична страна! Щедри сме, ларж сме... нали сме с най-висок жизнен стандарт в света!
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам и позор! След 20 години в авганистан тръгнали да броят седмиците на Русия в Украйна 20 години борба с вятъра а резултата кръгла 0 така воюва НАТО начело със САЩ!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са го оставили то беше платено.Ако не знаете от 9 милярда долара държавен резерв на Афганистан 7 милярда са в американска банка без идея да се връщат.Сами си направете сметката
22
14
 
1
 
! Отговори
Чичо бляд преди 2 години
Нарочно е оставено. Да му мисли Путле-р.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Велиикиии"бандата брадатковци по джапанки им разказаха играта,наглеците обаче нямат спирка,сготвиха Украйна където ги очаква същият провал!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, значи талибаните, които трябваше да бъдат ликвидирани, сега си имат държава и въоръжение. Така се прави! Кога САЩ ще им изпратят допълнителна военна помощ? Може и Псаки да им пратят, тя може да удовлетворява потребностите талибански!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така направиха и след края на ВСВ в Азия.Една част потопиха,а друга оставиха на терен.Изобщо не им пука за оставеното им въоръжение, то винаги е заместено с ново. Казват му военна икономика.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хах , рекламата кърти мивки на фона на ноината към която е прикрепена ... А ние платихме за хартиени самолети 3 милиарда лева ..полуоборудвани само със един двигател който нямаме право да ремонтираме тук в България със намен брой пилони за окачване на авиобомби със 30% по -малка тяга на двигателите и забележете със доставка -евентоално за след 10 години (( *** комисионните и балъците ..
17
2
 
23
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
"руските хеликоптери падаха като пилци", а краварските даже не полетяха. Останаха в хангарите, докато пилотите им бягаха към летището покрити в бурки.
16
3
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Имали - оставили. Сега снабдяват донецката и луганската армии по сложна схема през ВСУ
15
19
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Да, американците се провалиха в Афганистан, но за 20 години не дадоха и половината на жертвите които дадоха СССР, да не говорим за загуба на техника. Още помня как руските хеликоптери падаха като пилци. А изтеглянето им почна още по времето на Тръмп,само че Байдън реши да ги изтегли мн на бързо и това даде повод на талибаните да завземат бързо територии, но на практика не са стреляли директно срещу Американците за да кажеш че ония са избягали. Бягаха нормалните афганистанци зад американците.
14
11
 
7
 
! Отговори
До цървула преди 2 години
И на руснаците платихме 3 милиарда за Турецкий паток, но ще видим сега газ от тях през крив макарон.
13
8
 
8
 
! Отговори
Много важно преди 2 години
Имали бол пари, оставили го. За тях 7 милиарда са все едно нищо.