За първи път от 1976 г.: САЩ изпреварва Китай по икономически растеж

Втората по големина икономика в света ще нарасне само с 2% тази година
20 май 2022 16:51, Анисия Иванова
67
За първи път от 1976 г.: САЩ изпреварва Китай по икономически растеж
Снимка: Bloomberg

Блокадите заради коронавируса в Китай означават, че икономическият му растеж може да изостане от този на САЩ за първи път от 1976 г., в промяна на ролята с потенциални политически отзвуци както в Пекин, така и във Вашингтон.

Втората по големина икономика в света ще нарасне само с 2% тази година, пише Bloomberg Economics в доклад в четвъртък. За сравнение, брутният вътрешен продукт на САЩ ще се увеличи с 2,8% тази година, прогнозира Bloomberg Economics.

Докато Пекин прилага фискални, парични и регулаторни мерки за стимулиране, въздействието се притъпява от политиката за нулев Covid на президента Си Дзинпин, която изисква строги ограничения на дейността, когато възникнат епидемии от вируси. САЩ, докато се борят да се справят с високата инфлация, все още се задвижват от силния пазар на труда и потребителски разходи.

Прогнозата на Bloomberg Economics е в низходящия край на спектъра, като средната прогноза за растеж на БВП на Китай през 2022 г. все още е над 4%. Ако се окаже вярна, тази година ще бъде първият път, когато темпът на растеж на Китай през цялата година изостава от този на неговия съперник от 1976 г., когато Китай излиза от бурното десетилетие на Културната революция, показват данните на Световната банка.

След кампанията за „реформа и отваряне“, стартирана в края на 70-те години, Китай се радва на по-бързи темпове на експанзия, като все още има много възможности за БВП на глава от населението да намали разликата със САЩ.

Президентът Джо Байдън, който настоява Конгреса да приеме пакет от закони, насочено към укрепване на конкурентоспособността на САЩ срещу Китай, със сигурност ще се възползва от такъв относителен резултат от растеж. Той оформи своята икономическа програма отчасти около демонстрирането на това дали демокрациите могат да се противопоставят на авторитарния модел на Си.

„Подозираме, че това е основната причина за очевидно агресивната цел за растеж: тя беше умишлено насадена от лагера „за растеж“ в Пекин, за да ограничи по-нататъшните „репресии“ и да възстанови по-добрата среда за процъфтяване на частния сектор“, коментира Джен по-рано този месец.

Политиците наистина многократно са изваждали обещания за по-благоприятни за растежа мерки. Вицепремиерът Лиу Хе по-рано тази седмица намекна, че Пекин може да е готов да се откаже от натиска над технологичните фирми.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
15
 
! Отговори
До Христо Христов преди 1 година
Китай изпусна китайския вирус. Факт.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** - Не виждам нищо стойностно в коментара ти. Просто правиш същото, но с обратен знак. Продажбите на оръжия вървят идеално. Не е чудно, че САЩ ще имат по-сериозен разтеж тази година. Продаваш ли домати ти трябват хора, които ядат домати и имат пари да ги купят. Продаваш ли оръжия, търсиш държави, които искат да ги купят, а ако има война някъде, тогава печелиш сериозни суми. Ако няма... :) ... мислиш как да я направиш хаха Ако пък държавата не може да ти ги плати, може със заемче...
32
4
 
1
 
! Отговори
защо преди 1 година
$ 40 млрд. "помощ" за Украина + $ Х млрд. "помощ" за "N" държави = на номер едно!!! Не е толкова сложно. Всичко е планирано.
31
4
 
6
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 1 година
Видими се фалшива новина! Икономически растеж се смята в хиляди тонове готова продукция а не 2% при 12% инфлация без да знаем ФЕД колко долари са пуснали за печат без покритие на фона на Руска рубла 61 за 1$ а в началото на конфликта беше 140 рубли за 1 $.Като прибавим и катастрофата на фондовите пазари САЩ са много,много зле!
30
7
 
5
 
! Отговори
Логиката на русофила преди 1 година
Значи пcиxoпата в Кремъл работи за Байдън с войната в Украйна . Ха-ха-ха!
29
10
 
13
 
! Отговори
Ганьовците преди 1 година
Форумни "експерти" им дай само да плюят по САЩ и Запада и да раболепничат по всичко свързано с феодална Русия.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година доста оръжия ще продадат, така че логично. Всеки се стреми да намира пазар за стоките си. Ако липсва такъв, може изкуствено да създадеш нужда от даден продукт. Когато произвеждаш оръжия тази нужда се създава, като провокираш войни тук-там и готово... :)
27
2
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Абе Меси и със счупен крак би бил по-добър от 99% от останалите. Особено в силните си години. ;)
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ изпреварва Чайнай при съотношение на населението 1/5
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците сто години назад да вървят пак ще са пред китайците.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пълни глупости. Потребителската инфлация в САЩ надхвърли 8 % а въпреки че Китай девалвира юана там инфлацията е само 2 % (което е като да вдигнеш 200 от лежанка ) Освен това Китай отдавна е най голяма икономика. Най голям пазар на автомобили , храни ,енергоресурси и най вероятно и на имоти. А както знаем само потреблението движи икономиката. Трябва да се вади инфлацията от ,,растежа,, за да е реално колко се произвежда .
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надали, мейби по население ги изпреварват :))) САЩ са 365 милиона, китайците са над 1 милиард, но поеха по пътя на капиталистическия комунизъм, знам ли ги дръпнатите очи :)))
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фатмашкият сектор му тече пяна от устите и е впрегнал, целият си умствен потенциал да ни обяснява как порочният САЩ деградирал, а бляскавият Китай просперирал..?? Альооуу смешники много сте малки за да коментирате с подобен ентусиазъм. Първо се запознайте обстойно с двете икономики, а не слушайте само Русия тъдей.
21
4
 
4
 
! Отговори
Нашите преди 1 година
3 млрд за хартиените самолети сигурно са ги отчели като ръст, а реално нищо не е произведено. Откраднатите от Русия 300 млрд ще тамерят начин и тях да ги пишат като ръст. Ще ги дадат на Украйна, а Украйна ще си плати с тях военната помощ.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По същата логика мога да кажа, че съм по-добър футболист от Меси, ако Меси си счупи крака.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ изпреварва Китай, защото... Китай изостава заради локдаун. Това не е повод за гордост или радост. Не знам защо пиарите на Вашингтон смятат, че това е положителна новина. По-скоро е тъжно и повод за срам.
18
4
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Много сме малки/жалки/ за да коментираме с насмешка държава като Америка.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен фъстъци, какво друго произвеждат краварите ?
16
11
 
6
 
! Отговори
ТРЯБВА ПОЛИЦАЙ... преди 1 година
КОГАТО ТИ ВЛЕЗНАТ В КЪЩАТА-ВСЕКИ ТИЧА ПРИ ПОЛИЦИЯТА.... .... ИНАЧЕ ГИ САМО ВИЦОВЕ И ПОДИГРАВКИ......... САЩ Е ПОЛИЦАЯ....... ПУТИН Е МУТРАТА......
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам един въпрос от който не мога да спя, защо на Путлера са му нужни евро и долари след като той вече не може нищо да си купи с тях, реално той е в пълна изолация и трябва сам да си произвежда всичко?