В САЩ се питат: Защо не съумяваме да опазим децата си?

"Ню Йорк таймс": По-трудно е да вземеш шофьорска книжка от пушка
26 май 2022 14:02, Елка Василева
141
В САЩ се питат: Защо не съумяваме да опазим децата си?
Снимка: архив, БГНЕС

В. "Ню Йорк таймс" публикува под заглавие "Защо не съумяваме да опазим нашите деца?" писма на читатели, които коментират кръвопролитието в тексаско училище.

Още по темата
В едно от писмата учителка от Флорида разказва, че нейната 10-годишна дъщеря се е криела заедно със съучениците си в гардероб или тоалетна по време на учебна тревога и е пазела тишина, за да не я намери "лошият човек". В писмото се посочва, че този човек винаги е мъж, обикновено млад, който е решил, че светът му е навредил или му е длъжен и избира да тероризира по-малките от него. Авторката се възмущава, че страната е изпаднала в самодоволство, призовава за реформа в правилата за притежание на огнестрелни оръжия и се обръща към Конгреса с призив да покаже на американския народ, "че повече ни е грижа за децата, отколкото за оръжията".

Друг читател, представил се като консервативен християнин от Калифорния, разказва, че е израснал в среда, където са били стриктно спазвани правилата за безопасно притежаване на оръжия, но сега, след толкова много кръвопролития в училищата - 27 на брой от началото на годината, се пита дали запазването на Втората поправка е по-важна от опазването на живота на един второкласник. Авторът декларира, че все още е привърженик на правото да притежаваш и носиш оръжие, гарантирано от Втората поправка на конституцията, но също се обявява за въвеждане на по-строга регулация в търговията на дребно с огнестрелни оръжия. Как е възможно да е по-трудно да вземеш шофьорска книжка, отколкото да си купиш автоматична пушка с голям калибър, се пита подателят.

Читателка от Минесота заявява: "Всички учители в тази страна трябва да стачкуват, докато не бъдат въведени нормални закони за оръжията. Стига толкова".

Човек от Канзас се съгласява с думите на президента Джо Байдън, че му е дошло до гуша от това безсмислено насилие и че трябва да се действа, но заявява, че това е недостатъчно. Според него президентът трябва да каже на американския народ какво да направи, за да бъда накаран своенравният Конгрес да вземе мерки. Авторът на писмото приканва Байдън да каже на хората точно и ясно какво да направят и заявява, че те ще го направят.

В писмо от Ню Джърси се изказва съмнение, че мнозината изтъкнати политици, които ще произнесат утре речи на годишното събрание на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, ще проявят почтеност сега, след кръвопролитията в супермаркета в Бъфало и училището в Ювалди, и ще подкрепят мерки за ограничаване на оръжията, или просто ще призоват за назначаването на повече въоръжени охранители в училищата и обществените сгради.

Жителка на Манхатън пише, че няма никакво значение какви са мотивите, начинът на мислене или душевното състояние на стрелеца от Ювалди. Но ако 18-годишният нямаше възможност да си купи в тази страна полуавтоматично оръжие от военен образец, тогава вероятно загиналите във вторник малки деца и учители щяха да бъдат живи, пише жената. За тази стрелба тя хвърля вината върху онези федерални и щатски законодатели, гласували против законите за ограничаване на разпространението на огнестрелни оръжия.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте в тубата американци как се прострелват със собственото си оръжие, защото не могат да боравят с него.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото сте твърде заети да РУШИТЕ другите държави по света , и да унищожавате децата на другите народи - Та зтова не ви остава време да си погледнете вашите !!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки има право да се защитава
109
1
 
7
 
! Отговори
В Ъ З Р А Ж Д А Н Е преди 1 година
В България час по-скоро трябва да се гласува закон за притежание на лично оръжие от всеки пълнолетен гражданин.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ не може да пиеш легално до 21, но може да си купиш оръжие на 18 и да караш кола на 16
107
0
 
1
 
! Отговори
Атанасова преди 1 година
Всички са презадоволеи. Когато всеки има само това, което с двете си ръце и собствената си глава е заработил, тогава няма да има време за глупости. Наследство не трябва да съществува.
106
3
 
2
 
! Отговори
Стрелеца от Тексас преди 1 година
е цветнокож пасивен хомосексуалист - докато изроддди като този са на свобода ще има убити деца !!!
105
0
 
5
 
! Отговори
CC преди 1 година
Защото Господ ги наказва. Докато не спрат да бъдат световен агресор, да палят войни, да съсипват държави, да убиват мирни жители и да представят това като демокрация проблемите им няма да се решат. Напротив, по-големи ще стават. Всеки плаща за това, което е сторил!
104
0
 
3
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Капитализъм ... Другият е само стъпало към успеха или падението ти, а не е човек.
103
1
 
2
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Няма се плашите Америка ще си реши проблемите , но първо ще опита всички грешни решения... такава си е Америка.
102
1
 
3
 
! Отговори
Стига бе преди 1 година
2 страници разсъждения а е очевидно - вижте закона за личното оръжие в Канада, вижте и броя на убитите с огнестрелно оръжие там. Енд ъф стори...
101
0
 
9
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ ВАШИТЕ преди 1 година
ПРЕЗИДЕНТИ. ТЕ КОЛКО МАЙКИ СА РАЗПЛАКВАЛИ. САМО ХОДЯТ ПО СВЕТА И ПРАВЯТ ВОЙНИ. И ДА СЕ СМИРЯТ ЗАЩОТО ГОСПОД ГЛЕДА.
100
0
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Много изкълчена държава е тая,знчи на 18 години можеш да си купиш карабина и пистолет в магазина обаче ако те барнат с кутия бира ще спиш в ареста. Какво да кажем повече??
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото се увредени генетично
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как без оръжие ще намаляват мексиканците и африканците в САЩ. Дават им оръжие, един мексиканец убива други 20, убиват и него. Полицията винаги стреля по всеки мексиканец и африканец. Това е честен дуел между полицията и мексиканците и африканците. Трябва да им се даде оръжие, за да може полицията да стреля срещу тях.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пък демократично и свободно се самоизбиват! Слава ФАЩ!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дам съвет на САЩ: Трябва да пазите не децата, а оръжието.
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин би казал: 19 деца са убити от нацистите в Украйна. Влизам да правя специална операция. САЩ трябваше да каже: 19 деца са убити от режима на Путин. Влизам да правя специална операция в Украйна и да гоня нацистите.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"19 малки мексиканчета"
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е: Защо не искаме да съумяваме да опазим нашето оръжие, което продаваме, от чуждите деца, заради пари и подкупи на политиците от оръжейните магнати. Въпросът е защо не съумяваме да не получаваме милиарди подкупи от оръжейните магнати в САЩ? Защо съумяваме да правим пари от убийствата с оръжието, което продаваме, правейки филми и медийни репортажи.