САЩ са ликвидирали лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири

Джо Байдън лично съобщи новината
212
САЩ са ликвидирали лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири
Снимка: БГНЕС

САЩ са ликвидирали лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири, съобщиха американски медии. Малко по-късно президентът на САЩ Джо Байдън лично потвърди новината.

Айман аз Зауахири е бил убит в нощта на събота срещу неделя в Афганистан при нападение с дрон.

"По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Каида Айман аз Зауахири", заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом.

"Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас", добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, "да продължат напред".

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е "явно нарушение" на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Каида, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван "многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удара".

Това е най-големият удар срещу Ал Каида от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
13
 
13
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Супер новина! Обаче, съм чувал, че едно дърто плешиво джудже се показва от време на време от една дупка до Кремлин. Та ако чичо Сам има още 1-2 дрона в района, може да минат и по път да свършат и още 1 хубава работа! :)
111
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин беше съобщил тази новина колективният запад щеше да ореве цялата земя!
110
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На САЩ при всички случаи е нормално да се вярва. Това не са ти голтаците руснаци, които се перчеха как унищожили всичкото западно оръжие още при доставките, ама видиш ли, пропищяха от ХАЙМАРС и всеки ден уж унищожават по няколко (нищо, че Украйна има 8, голтаците унищожиха вече 90).
109
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и все пак какво търсят в афганистан и изобщо защо си пъхат носа в работите на чужди държави непрекъснато десетки години наред
108
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,и! Го казва реалния финансит за тероризъм в света, а Русия ще ли да посочат да се измият ръцете
107
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на САЩ, само бой по терористите.
106
15
 
15
 
! Отговори
като азовците преди 1 година
наглосаксите ликвидират неудобни свидетели.
105
19
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Браво ... дай боже и лидера Кремълският ИДИЛ скоро да последва съдбата му заедно с кохортата си от военнопрестъпници, без такива джихадисти светът ще по-добро място за живеене ... !!!
104
8
 
17
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Като започне да спада рейтинга на Президонта на ФАЩ ... и веднага се появява по един успешно ликвидиран терористически лидер за който ЛИЧНО президонта съобщава на радостното народонаселение ... Някои терористи дори бяха убивани по няколко пъти ... следват всенародни тържества а на притежателите на оръжие бзплатно ще бъдат раздавани по две кутийки патрони....
103
14
 
19
 
! Отговори
Герундий преди 1 година
Америка се нуждае от кръв за да съществува. В момента сякаш подготвят трета световна война и като, че ли не им дреме че ще се избием. Почнаха без причина с Турция, направо им разсипаха икономиката. След това удариха икономически Китай с фирми като Хуавей и разни други, подкладиха конфликта с Тайван, с тъпчо Зеленски издразниха яко Русия и за капак се намесиха в Сърбия и Косово! Казват, че дявола иска кръв, замислете се, като избирате поклоници като Кирил Петков.
102
9
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Лоша новина за Путин.
101
10
 
13
 
! Отговори
стъпкана хлебарка преди 1 година
като русофилите.
100
10
 
15
 
! Отговори
На ред е хлорофила преди 1 година
По реда на щатните терористи - скоро ще светят маслото и на Зеленски. Краварите ще се концетрират върху Тайван. Просто бизнес.
99
1
 
1
 
! Отговори
До 133 преди 1 година
простотия от същите
98
4
 
13
 
! Отговори
Ликвидирал.. ? преди 1 година
Ликвидираха явно звучи по-добре от "убиха".. Лошите хора ги ликвидират, а добрите ги убиват. Само дето "ал кайда" е създадена от американците, сега ликвидират хората които не са им удобни
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЕТСКА ГРАДИНА
96
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече Путин е терорист номер 1. Няма никаква конкуренция.
95
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След изявлението на Байдън, ватното царство е обхванато от нарастваща тревога и паника за живота на ватния цар. Землянката на царя е издълбана още 10 метра надолу и входа е запечатан и маскиран като вход на градска тоалетна.
94
5
 
10
 
! Отговори
Статистика преди 1 година
Едните терористи утрепали главатара на другите терористи.
93
7
 
10
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Сега ще чакат отмъщението на "Ал Кайда"!После пак ще убият някой и друг талибан и т.н.!Американската глупост е безкрайна!Трябва с мир и преговори , но тъй като и двете страни са терористични явно няма как да стане!