Поддръжници на Тръмп откровено призовават за насилие и гражданска война

Те са разгневени от претърсването на ФБР в Мар-а-Лаго
11 авг 2022 07:00, Нели Христова
100
Поддръжници на Тръмп откровено призовават за насилие и гражданска война
Снимка: БГНЕС

След като гръмна новината, че ФБР е претърсило дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида в понеделник, неговите поддръжници открито призоваха за въоръжен насилствен отговор и в крайна сметка гражданска война.

"Гражданската война 2.0 току-що започна", пише един потребител в Twitter, а друг добавя: "Една стъпка по-близо до кинетична гражданска война".

Други казват, че вече са се подготвили за участие: "Вече купих амуниции."

MAGA, QAnon и крайнодесните каналите за съобщения  се изпълниха с призиви за насилствен отговор на това, което някои екстремисти смятат за политическа атака, насочена от администрацията на Байдън.

"Ето как запалвате клечката към гражданска война", написа един потребител в Twitter в отговор на новината.

Подобна реторика беше споделена в крайнодесни канали в Telegram. "Гражданска война идва в Америка, няма да има повече избори", казва един член.

Още по темата

"Тоталната война срещу дисидентите е на път да се разгърне. Не при затворени врати, а публично", пише друг член в друг крайнодесен канал. "Атаките срещу Алекс Джоунс, Тръмп и обвиняемите в Деня на патриота само създават прецедент за бъдещето на нас като единствената опозиция на дълбоката държава."

В каналите на QAnon има някои противоречиви отговори, като някои вярващи в конспирацията призоваваха за въоръжени реакции, а други предполагат, че ФБР е част от плана. Известен инфлуенсър, поддръжник на QAnon, известен като QAnon John, призовава последователите си да не призовават към гражданска война, тъй като това било нещото, което дълбоката държава искала от тях да направят.

В рамките на часове след претърсването на ФБР обаче терминът "гражданска война" вече беше трендинг в Twitter, а стотици поддръжници на Тръмп вече се бяха събрали пред Мар-а-Лаго. Някои твърдяха в каналите в Telegram, че са били там, за да защитят бившия президент.

Най-важният коментар в основната тема за нападението във вторник сутринта бе: "Заключи и зареди". В същата тема друг потребител пише: "Със сигурност го третират като гореща гражданска война. Когато всичко това е казано и направено, хората, отговорни за тези тиранични действия, трябва да бъдат обесени."

Друг човек отговори на същото меме, като каза, че "хората трябва да започнат да учат за 3D принтиране", имайки предвид възхода на практически непроследими "призрачни оръжия".

Същите тези форуми бяха домакини на подобна насилствена реторика, която се отприщи в бунта на Капитолия на 6 януари.

Собствените коментари на Тръмп, потвърждаващи претърсването на ФБР, използваха типично подстрекателския език на бившия президент, за да опишат законното претърсване на дома му.

"Моят красив дом, Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР", написа Тръмп. "Те дори разбиха сейфа ми. Каква е разликата между това и Уотъргейт, където оперативните агенти проникнаха в Националния комитет на демократите?"

Изявления на основните републикански лидери и законодатели, както и на десни медийни личности, също засилиха част от тази реторика.

Марджъри Тейлър Грийн заяви без доказателства, че действието на ФБР е индикация, че агенцията е била "въоръжена" от демократите и президента Джо Байдън, за да преследва Тръмп.

"Това е измамното поведение на комунистическите страни, НЕ на Съединените американски щати!!!", написа Грийн в Twitter. "Това са нещата, които се случват в страни по време на гражданска война."

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ, конгресменът Кевин Маккарти, отправи предупреждение към главния прокурор Мерик Гарланд за действията на ФБР.

Претърсването на ФБР обаче можеше да бъде извършено само със заповед, подписана от федерален съдия и с подкрепата на висшето ръководство в Министерството на правосъдието. Летвата вероятно ще бъде поставена много високо за вероятна причина, за да се претърси домът на бивш президент.

Стивън Милър, бивш старши съветник на Тръмп, се появи във Fox News, наричайки действието на ФБР "мерзост".

"Наистина живеем в ситуация, в която ФБР се е превърнало в преторианска гвардия от Рим, където сами решават кой да владее властта в тази страна", добави Милър.

Крайнодесният трол Джак Пособиек отприщи необмислен поток от постове в Twitter след претърсването на ФБР, пишейки, наред с други неща, че "федералната държава за сигурност е обявила война на Доналд Дж. Тръмп и неговите поддръжници".

"Готови ли сте?", попита той своите 1,8 милиона последователи.

Дясната медийна личност Кандис Оуенс призова ФБР да бъде "законно и официално разпуснато", докато Кари Лейк, подкрепен от Тръмп кандидат за губернатор на Аризона, нарече понеделник "един от най-мрачните дни в американската история", като по-късно добави "нито един от нас не е в безопасност".

Водещият на Fox News и подкастър Дан Боджино нарече действията на ФБР "някакви глупости от третия свят", фраза, повторена от сина на Тръмп Ерик, говорителката на Тръмп Лиз Харингтън и официалния акаунт в Twitter на републиканците в съдебната комисия на Камарата на представителите.

Докато някои се опитваха да изразят призивите си към оръжие с кодови думи, други бяха по-откровени относно желанието си за насилие. "Време е да свалим ръкавиците", написа крайнодесният активист и кандидат за Конгреса на Републиканската партия Лора Лумър в своя канал в Telegram. "Време беше. Ако сте свободолюбив американец, трябва да премахнете думите приличие и вежливост от речника си. Това е ВОЙНА! И е време да заличим тези комунисти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданската война идвала в Америка. Нямало да има повече избори. Режимът на мaгapeтo ли ще властва?
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още рептилски лъжи.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крайно време неолиберланата св0лач да получи реален отпор
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерастията не бъде ли смачкана, тя ще смачка нас - мислете, не се пускайте по течението, не позволявайте да ви промиват мозъците. Либерастията е по-опасна и от сесерския комунизъм, тази социопатска религия ще ни заличи буквално.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой не му стана ясно, че никой нормален не приема толерастите - това са болни хора не трябва да се насърчават а да ги затварят и лекуват както всички други опасни психически заболявания, янките почнаха да се събуждат а ние кога?Всички християни трябва да се обединим и разните атеисти дето свободно обиждат религията ни да бъдат глобявани и в крайни случаи и в затвора.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който не е правоверен либераст, става крайнодесен или иначе казано неверник, враг на народа, елемент който трябва да бъде наказан или направо унищожен - типични сталински похвати. Либерастите инициираха процедура по импийчмънт срещу Тръмп, защото поиска от Зеленски да разследва престъпната дейност на семейство Байдън, а сега обискират дома на Тръмп и това била напълно нормално!? Това вече дори не са двойни стандарти, а откровенни политически репресии.
59
7
 
0
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 година
Тия дето оправдават размахване на пушки с бог са най-страшни
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормална защитна реакция, макар и емоционална! Гражданският бунт и неподчинение е законно право на народите срещу тиранията и подтисничството!
57
3
 
0
 
! Отговори
Мишока преди 1 година
А Тръмп какво казва по въпроса?
56
3
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
Поддръжниците на Тръмп трябва ли да се готвят за запориране на сметки и подвеждане под съдебна отговорност за публикациите си както Трюдо постъпи с участниците в Похода на свободата и поддръжниците им в Канада?
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време беше!!
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента препредавате пропаганда от CNN и MSNBC, и другите "медии" в щатите без капка задълбочаване, опитвате се да формиранте мнение, на база предположения, същото беше и за 6ти януари в Щатите, пълна пародия сте.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново наблюдаваме явлението "професия журнаГлист". Радикално-левите откачалки съвсем буквално палеха градове и повтаряха как системата трябвало да бъде "деконструирана" и как всеки, който не е с тях, е против тях. Радикално-лявото *** *** Христова мълча като пукал. Сега обаче, когато режимът на Байдън премина всякакви граници, изведнъж стана ъмъ много лошо, гражданска война се готвела.
52
1
 
7
 
! Отговори
999 преди 1 година
Републиканците идват от света на бизнеса,където правилото е ,,не разклащай лодката".С атаката си срещу Тръмп демократите защитават репутацията на правителството.За да влезе ФБР в имота на Тръмп е необходима съдебна заповед.Привържаниците на републиканците обвиняват демократите в използването на съдебната система за политически тормоз.
51
3
 
10
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Нещата не отиват на добре! Ако политиците не вземат правилните решения и продължат с рестрикциите, недоволството ще се превърне в екстремизъм. И то в световен мащаб. Следват реки от кръв без победител. Единственият печеливш ще се окажат Китай и отчасти Русия. Това е пътят за китайското световно господство. Мислете!
50
3
 
10
 
! Отговори
браво преди 1 година
Да последваме братята хамериканци и да се опълчим и тук на краварското управление от Козяк!
49
6
 
1
 
! Отговори
Почна предизборната преди 1 година
AKO Тръмп беше на власт началниците на ПУтинов от САЩ нямаше да наредят война срещу РУСь.. ПОдават зверски убити съветски войни в Украйна..През 1942 година след отчитане на исключително жестоки зверства срещу народите на Русия Светия дух дава заповед за стягане на редиците и освобождаване на Европа от обсебени от масови убиици Адолфчо Гитлеров и соучастники.. Създава се победоностната Съветска Армия.. Светия дух сега е на 2 години и бедства заради войната ..
48
4
 
2
 
! Отговори
до 74, втф преди 1 година
Не е трудно за обяснение. "Путинистите" са радикални източни консерви. "Тръмпистите" са западни консерви.
47
4
 
4
 
! Отговори
втф преди 1 година
Коментарите на белите са срещу комунистите, но българският комунист-путинофил вижда в тях съюзник на Путин. Ходи го разбери.
46
3
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Добре, че има все хора, които твърдо казват - НЕ на глобалисткия (всъщност прикрито - ционисткия реално) еднополюсен световен модел...