Две трети от американците живеят от заплата до заплата

Сред тях има и такива с шестцифрени доходи
25 окт 2022 08:13, Елка Василева
50
Две трети от американците живеят от заплата до заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си бюджет заради продължаващото покачване на цените, което надвишава повишението на заплатите, информира Си Ен Би Си.

Към септември 63 на сто от американците са живеели от заплата до заплата, според неотдавнашен доклад на "ЛендингКлъб" (LendingClub), което е близо до отчетения през март исторически максимум от 64 на сто. Миналата година броят на хората, които са се чувствали притиснати от финансови затруднения, е бил около 57 на сто.

"Потребителите не са в състояние да се справят с галопиращата инфлация", казва Анудж Наяр, специалист по финансовото здраве в "ЛендингКлъб". "Да има работа вече не е достатъчно за средностатистическия американец", посочва още той. Според него увеличението на заплатите не е достатъчно и много потребители остават с много малко или никакви средства, след като платят месечните разходи. По думите му инфлацията е довела до постоянен спад на реалните заплати.

Индексът на потребителските цени, който измерва средната промяна в цените на потребителските стоки и услуги, се е повишил с 8,2 на сто на годишна основа и все още се колебае около най-високите равнища в началото на 80-те години на миналия век.

Реалните средни почасови доходи са се понижили с 0,1 на сто на месечна основа и с 3 на сто на годишна основа, според Бюрото по трудова статистика.

В отделен доклад на "Селъри файнанс" (Salary Finance) се посочва, че две трети от работещите пълнолетни американци са заявили, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Дори финансите на хората с високи доходи са се влошили, отбелязва "ЛендингКлъб". От тези, които печелят шестцифрени суми, 49 на сто са заявили, че живеят от заплата до заплата, което е скок спрямо 38 на сто миналата година.

В резултат на това много американци са прибегнали към спестяванията си или до заеми.

С този темп финансовите трудности могат да достигнат рекорден максимум до края на 2022 г., според Наяр. С оглед на това, че не се очаква инфлационният натиск да се понижи, животът от заплата до заплата е напът да се превърне в норма, заяви той.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши миналия месец основната лихва с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да успокои галопиращата инфлация. Централната банка намекна , че може да се очакват още увеличения, докато инфлацията не покаже признаци за отстъпление.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални новини. По принцип във всяка една развита държава аутсайдерите в обществото са около 2/3. У нас са 4/5, че даже и повече. Нищо ново под слънцето. Има хора, които ги мързи.
20
0
 
23
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Ние 45 години живеехме от аванс до заплата и нищо ни няма а сега ще жалим аериканците .айде стига сте плакали на чужд гроб
19
4
 
27
 
! Отговори
Канадски бос преди 1 година
Викам му защо не повишим заплатите, имаме доход от 1 милион на месец, той ми казва тихо, нямаме пари. Разходите ни са около 300 000 и за новите проекти около 400 000, едва спестихме 300 000 предният месец. Няма пари. Колкото си по-богат, по-нямаш. 1 милярд доход да имаш, пак няма. Така е. Само бедните имат.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече ще ги стигнем американците. По-скоро те тичат в посока към нас.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизмът на Байдън не прощава! Но все пак една тяхна заплата колкото 8 наши..
16
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Защо в Москва или Петербург ?Там е подредено и лесно. Опитай се да живееш като 80% от руснаците.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До недохранен Представи си да живееш в голям град с наем примерно 3000 долара на месец, да трябва да ползваш автомобил за всичко и т.н. Ако имаш къща с ипотека, трябва да плащаш такси за колеж за децата или примерно 1000 долара и нагоре на месец за детска градина на 1 дете? Нали се сещаш, че тия с 6 цифрени доходи не живеят в гетата и не пестят от купуване на пържола за вечеря, не карат и кола на старо за 1000$, а нова за 50000$ и т.н.?
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но за сметка на това имат 500 бази по цялата планета, 80% от армията им е дислоцирана извън страната, а интересите им се простират отвъд Алфа Кентавър.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да повикат Копейката да ги оправи.
12
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Що трябва да бягам някъде, бе мухъл? Аз съм си в страната, а иначе нямам нищо против да поживея в Москва или санкт Петербург.
11
10
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Българите си стоят в България именно, защото са българи. Тези, които бягат в америка не са българи.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стискайте зъби, братя американци. Вашият Бидон не се интересува от вас, той е зает да налива милиарди в украта , ама нещо не му върви по мед и мАсло.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А и българите що не бягат в Русия?
8
2
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Защото какво...?
7
3
 
12
 
! Отговори
недохранен преди 1 година
Тези с шестцифрените доходи, които едвам добутват до заплата за какво си харчат парите? Това заслужава отделна статия :)
6
3
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Така и трябва да е. За да сте гладни и послушни. Гладът възпитава.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А полвината българи и така не успяват да живеят от заплата до заплата.
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На американеца ако му бръкнеш в джоба, и майка си ще продаде. Очакваме сътресения.
3
2
 
24
 
! Отговори
бла,бла преди 1 година
А ние от заплата до преди заплата, като никой не пита от къде идва разликата...
2
3
 
6
 
! Отговори
4/5 преди 1 година
От руснаците имат излишъци от пари!