Кисинджър в Давос: Вярвам в диалога с Русия, Украйна трябва да е в НАТО

На Москва трябва да се даде възможност да се присъедини към международната система
18 яну 2023 12:21, Нели Христова
172
Кисинджър в Давос: Вярвам в диалога с Русия, Украйна трябва да е в НАТО
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви пред Световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка, че е променил мнението си относно присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс и сега смята, че страната трябва да бъде приета в НАТО в бъдеще.

"Преди тази война бях против членството на Украйна в НАТО, защото се страхувах, че ще започне процес, който наблюдаваме сега. Сега, когато той е достигнал това ниво, идеята за неутрална Украйна при тези обстоятелства вече няма смисъл. В крайна сметка тя трябва да получи гаранции от НАТО, независимо от формата, под която НАТО ги предоставя. Сега присъединяването на Украйна към НАТО би било правилен резултат", заяви Кисинджър.

Преди това той се застъпваше за неутралния статут на Украйна и смяташе, че тя не трябва да участва във военни съюзи.

Той също така заяви, че на Русия трябва да се даде възможност един ден да се присъедини отново към международната система. Това, според него, "може да накара Русия да преоцени историческата си позиция, която е комбинация от привличане към културата на Европа и страх от господство на Европа".

"Това може да се стори много неоснователно на нациите, които бяха подложени на руски натиск през по-голямата част от периода на Студената война", заяви Кисинджър, като допълни, че за да се избегне ескалация на конфликта с ядрената сила, Западът трябва да продължи да контактува с Русия и да не я оставя да почувства, че войната се е превърнала във "война срещу самата Русия".

"Унищожаването на Русия като държава, която може да провежда собствена политика, ще отвори огромната й територия с нейните 11 часови зони за вътрешни конфликти и за външна намеса в момент, когато на територията ѝ има 15 000 и повече ядрени оръжия."

"Ето защо вярвам в диалога с Русия, докато войната продължава, в прекратяването на бойните действия, когато бъде достигната предвоенната линия, и в продължаването на процеса на обсъждане от страна на Европа, Америка и Русия ... като условията на санкции и друг натиск ще бъдат запазени до постигането на окончателно решение."

В края на май миналата година Кисинджър предложи на Киев да се съгласи на някои териториални отстъпки в името на мирно споразумение с Русия. Украинският президент Володимир Зеленски обаче разкритикува предложението.

Кисинджър заяви, че за подобряване на връзките между двете най-големи икономики в света са необходими ограничени и конкретни стъпки както от страна на САЩ, така и от страна на Китай. В по-дългосрочен план той заяви, че Вашингтон и Пекин трябва да преценят рисковете от конфликт между две ядрени държави.

"Всяка от страните трябва сама да обмисли как може да се справи със заплахата за човешкото оцеляване от разрушителната сила на оръжията, съчетана с превръщането им в почти съзнателни с помощта на изкуствени интелект при прилагането им", каза Кисинджър.

По отношение на Тайван Кисинджър заяви, че и двете страни трябва да избягват действия, които предполагат "неизбежна разправа", и да охладят заплашителния език, за да създадат условия за диалог.

Кисинджър е държавен секретар на САЩ между 1973 и 1977 г. при президентите Никсън и Форд, а между 1969 и 1975 г. е съветник по националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
20
 
! Отговори
999 преди 1 година
Цинично изказване от страна на Кисинджър - един употребен народ и една разрушена държава да получат посмъртно членство в НАТО.
99
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на ИКОНОМИЧЕСКИЯ форум - трябват танкове за УКРАИНА !!!!!!!!!!!!!! НИМА това икономически форум - Путин е прав - КАКТО ПО РАНО ВСИЧКАТА ЕВРОПА НАПАДАНА РУСИЯ чрез Наполион и Хитлер така е сега бай дън ко !!! напада на Русия !!! и форума става от ик-ки форум се превръща в самит каточели УКРАИНА която каточели иска мир (но мир хамериканците не искат докато има още живи украинци
98
4
 
25
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Годишно отчетно събрание на масонските ложи...
97
14
 
2
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Мачкай, бай Кисинджър!
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя анимиран труп изкарва последни пръдни, звучи като глас, но е метан от вътрешното му разложение
95
5
 
24
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Пълни глупости. Има договор за неразширяване на НАТО на изток и този договор е подписан от САЩ. Те го нарушиха! ТОЧКА!
94
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предстви си , че някой убива роднините ти и този някой , не го искаш, заради насилието и заради това, че ограбва дома ти, но той се е заинатил и не иска да излиза от дома ти и продължава да извършва насилие над теб, ето така се чувстват украинците и всички се надяват тайно(!поради страх от Киевската власт), да ги освободят руснаците, за да си поемат въздух и свобода в собствената си родина.
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предстви си , че някой убива роднините ти и този някой , не го искаш, заради насилието и заради това, че ограбва дома ти, но той се е заинатил и не иска да излиза от дома ти и продължава да извършва насилие над теб, ето така се чувстват украинците и всички се надяват да ги освободят руснаците, за да си поемат въздух и свобода в собствената си родина.
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашата система е сбъркана, сбъркана е, трябва да я поправите! От разрушетелна и насилствена, да я превърнете в система за съзидание и градеж, на правов ред, за благосъстояние за всички хора и строеж, а не притежание на една шепа психопати!
91
5
 
15
 
! Отговори
Човек преди 1 година
На всички продажни безродни американски меке рета трябва незабавно да ми бъде прекратено физическото им съществуване
90
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсипахте Украйна, ограбихте я тотално, запада убиваха населението , използваха го за експерименти, за пушечно месо, за органи, за незаконни лаборатории, чак чернозема изкопаха, остъргаха и откраднаха , хиени, Украйна почти е обезлюдена, защото или са убити хората или са избягали от теротра там, за вас това парче земя е за изпозлване и грабеж, но за тях, това е родината им, която съсипахте и ги убивате!
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко още хора и украинци ще убивате и използвате принудително като пушечно месо?Те не ви искат, вие сте се намърдали на тяхна територия, не те на ваша!
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна и света са превърнати в затвор, дори вашите хора живеят като в затвор или като клошари и ги тъпчат с наркотици, това ли е "доброто" , което се прави? Парите и властта може и да са важни, но не са всичко, ако цената е, утре децата ви да живеят в затвор, наркомания, насилие, бедност, изтезания, войни, несправедливост, следене и използване на хората!
87
8
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 96 Какво е това "славяни"?
86
3
 
17
 
! Отговори
абе, дядя преди 1 година
Вова, МАХНИ ГО ТОЗ ДАВОС!!! светът ще си отдъхне от тия сатани!
85
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна и украинците, не са ваша собственост, че да ги използвате принудително за пушечно месо, те са руска територия с руско население! Не, на нацизма и фашизма!
84
4
 
18
 
! Отговори
Юдеи преди 1 година
Ето ви ги истинските господари на света. Банкерите са зло, дяволи в човешки вид. Не случайно още Христос си плаща с живота задето разтурва банкерската и лихварската дейност в храма.
83
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не трябва Украйна да е в НАТО, за да има мир, а защо излъгахте, че няма да се местите в източна Европа, а се наместихте и ни съсипаха държавите във всяко отношение?А Украйна , не само беше съсипана и ограбена от запада, но и убиваха години наред населението там и се извършва геноцид от страна на запада над славяните, които изобщо не ви искат!
82
4
 
5
 
! Отговори
История на Вампирите преди 1 година
Още 64 година след пожара в Рим за вампири са били обявени Исус Христос и Християнските му последователи!Константин Велики начело на армия от франки и саксонци се саморазправя с римските управляващи на Тесалия,Македония,Албания защото извършили кървав геноцид над Християните!Изненадващо за неуките невежи западните рицари превзели Константинопол от реваншистки подбуди обявили Власите за Вампири надявайки се че по този начин ще привлекат в своите редици завладените от тях Гърци.....Шорош виновника
81
2
 
11
 
! Отговори
скапанянски преди 1 година
рептир продажжен, до оня ден се мазнеше на путин