Как един 21-годишен младеж е имал достъп до класифицираната информация на САЩ?

Американската разузнавателна общност може да навлезе в "труден период"
16 апр 2023 16:55, Нели Христова
102
Как един 21-годишен младеж е имал достъп до класифицираната информация на САЩ?
Снимка: Instagram

Седмицата, изпълнена с анализи на изтеклите от Пентагона документи, доведе до логичния въпрос:Как едно 21-годишно момче от резевните сили е получил достъп до тези секретни документи?


Достъпът до класифицирана разузнавателна информация всъщност е много по-често срещан, отколкото навярно ви се струва, пишат от BBC.

Джак Тейшейра, който се яви в съда в петък, е работил като помощник в кибертранспортните системи към Националната въздушна гвардия на САЩ. Описание на уебсайта на ВВС на САЩ очертава минималните изисквания за работата му. Те включват гимназиално образование и "Общо разследване с един обхват".

Експертите казват, че тази процедура за проверка е доста изчерпателна, като включва разглеждане на образователния опит, финансовата история и взаимоотношенията на кандидатите, а също така ще включва интервюта с хора, които ги познават.

Да имаш достъп до информация на високо ниво, дори и на 21, не е нещо необичайно.

"Доста обичайно е хората на неговата възраст да имат достъп до класифицирана информация", казва Александрия Сиймор, сътрудник в Програмата за технологии и национална сигурност към мозъчния тръст Center for a New American Security, цитирана от BBC.

Около половината от активните членове на американската армия са на възраст 25 или по-млади, според статистиката на Министерството на отбраната.

Докато точните подробности за работата на Тейшейра все още се появяват, Сиймор казва, че е възможно работата му да е изисквала достъп до широк набор от документи на разузнаването.

"Често хората на неговото ниво подкрепят висши лидери и той може да има "необходимост да знае", ако подготвя висши лидери или съставя книги с брифинги",  обяснява тя.

Дан Ломас, старши преподавател по проучвания на разузнаването и сигурността в университета Брунел, казва, че хиляди хора в армията и разузнавателните служби на САЩ имат подобно ниво на достъп.

"Част от този стремеж е да получим възможно най-много информация, която анализаторите да използват", казва той. "А този стремеж означава, че вие ​​потенциално отваряте достъп до информация, която може да изтече."

Тласъкът е започнал в годините след атаките на 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон, когато несподелянето на разузнавателна информация между правителствените агенции на САЩ беше един от основните недостатъци, идентифицирани от правителствените разследвания.

Не е ясно как точно Тейшейра е успял да отпечата класифицираните документи и да ги измъкне от военна база, по електронен път или на хартия. Но Ломас отбелязва, че предишни пробиви в сигурността, като изтичането на информация от Едуард Сноудън и Челси Манинг - са показали, че насоките за сигурност не винаги се следват стриктно.

Марк Зейд, адвокат по националната сигурност, казва пред BBC, че работата на Тейшейра е щяла да му даде достъп до Обединената световна разузнавателна комуникационна система или JWICS, която той описва като "библиотека с информация" относно американското разузнаване.

И има дневник на поне част от работата на Тейшейра върху класифицирани системи, според наказателната жалба, в която се отбелязва, че той е търсил думата "изтичане" във времето, когато документите за първи път са привлекли основно внимание в новинарските репортажи миналата седмица.

Разкрити пропуски в системата

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви преглед на достъпа до разузнавателна информация в четвъртък. По време на брифинг за пресата той каза, че "всеки военнослужещ на САЩ, цивилен служител на Министерството на отбраната и изпълнител с достъп до класифицирана информация има тържествено правно и морално задължение да я пази и да докладва за всяка подозрителна дейност или поведение".

Но Ломас казва, че американската разузнавателна общност може да навлезе в "труден период" и че новите ограничения ще ограничат споделянето на информация между агенциите.

"Да имаш по-големи ограничения върху информацията означава по-скоро преминаване към традиционен тип строги принципи за необходимост да се знае", казва той.

Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО, казва, че американските политици все още ще искат разузнавателна информация да стигне до висши служители.

"Трябва да я разпространявате, но трябва да го правите по интелигентен начин", казва той пред BBC. "Трябва да сте по-умни от това просто да го направите достъпно за всички, за постоянно."

И в крайна сметка, казва Сиймор, системата за разузнаване разчита на хората, които боравят с данните.

"Това наистина повдига въпроси за това как обучаваме хората как да боравят с класифицирана информация", казва тя. "Това разкрива пропуски в системата, които ще бъдат разгледани … но има и ниво на доверие, което имате в тези хора, че те са там по правилните причини."

Предоставена клетвена декларация от агент на ФБР заяви, че Тейшейра е трябвало да "подпише доживотно обвързващо споразумение за неразкриване на информация", за да поеме ролята си, и е знаел, че разкриването на класифицирана информация може да го отвори за наказателни обвинения – като тези, срещу които сега е изправен .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Дядо преди 1 година
До 23: те евреите са по-големи фашисти и националисти от оригиналните такива. За тях има евреи и всичко останало.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74 - "Ужасно крив български език" Ами гугъл преводача толкова си може ,а "авторката" никога не чете и не редактира след гугъла :))))) Явно и тя толкова си не може .
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не се чете просто. Ужасно крив български език, авторката вероятно никога не е ходила на училище.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветският космически дрон "Буран" има само една мисия през 1988 г. Съветският космически дрон "Буран" се приземи абсолютно автономно, при буреносен страничен вятър и нямаше абсолютно никакви проблеми с излитането, полета и кацането.
52
1
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Руската совалка Буран има само една мисия през 1988 , без космонавти у според руснаците е била успешна, проблема е бил че едва е кацнала. Руснаците не са успели да откраднат и копират всичко. Защитните панели при влизане на совалката в атмосферата едва са издържели, и понеже руснаците никога не са успели да направят защитни панели, през 1992 проекта е бил замразен. Единственото постижимо от руска страна е че са имали май мощната ракета и компютър който е приземил совалката без екипаж.
51
1
 
1
 
! Отговори
виктория преди 1 година
От казаното по медиите,вкюлчително и тази статия не става ясно ,как въобще е възможно секретни документи да се използват в компютърна игра?!Разбирам ,че са секретни и няма как да се даде пример за злоупотребата с тях.И все пак звучи комично разузнавателни данни на САЩ да послужат за игри онлайн. Това направо е уникум!Американците обезсмислят съществуването на наградата Дарвин!Никой друг в света не може да се вреди от тях за нея.Те я заслуждават на всички нива!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба си измислиците Националната въздушна гвардия на САЩ няма как посмъртно да има достъп до такава информация, без значение нивото на досъп! фалшификациите продължават
49
3
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 1 година
Нверно заключение. Относно совалката "Буран"през 1965 г. военният министър на Москва ген. Гречко заяви:"Ние с фантазии няма да се занимаваме" и прекрати космическата им програма и разработката на и без тава неуспешната руска совалка. Иначе преди две години Космическата флотилия на Пентагона притежаваше 77 бойни безпилотни космически совалки Х-37В, а сега вече са към 200.
48
1
 
1
 
! Отговори
Заключение преди 1 година
До баце : Да бе не са се вързали, я гледай колко метри окопа за изкопали и точно по нападателните линии от "изтеклия" план . Като сравниш плана и изкопите на роснаците ще ти стане ястно, ама е по лестно да си налееш една ракия и да слагаш коментари.
47
5
 
1
 
! Отговори
Заключение преди 1 година
Същата тактика от страна на американците е ставала с "изтеклите" документи за совалките на САЩ. Руснаците са лапнали стръвта и са си построили руските сувалки чак сле време разбраха че документите са фалшиви, и ако изтрелят сувалките ще се изложат. Пруснаха сумати пари и сувалките им седат в складовете.
46
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 1 година
Ей на тва се казва напълно завършено дрън-дрън...
45
1
 
7
 
! Отговори
баце преди 1 година
Някаква инсинуация за оправдаване на неуспехи в украйна или умислена дезинформация за рашистите. Ама като гледам - рашистите не се връзват.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво тайно и значимо научихме от този теч.Празни приказки,сигурно искат да прокарат някой закон за ограничаване на правата на хората и им трябва изкуствен скандал,,за да го направят
43
2
 
12
 
! Отговори
КГБ преди 1 година
Има и верни неща в тези документи, за да ги приемат като истински, но важните неща в тях са дезинформация преди контранастъплението на ВСУ.
42
1
 
11
 
! Отговори
Болшая Любянка 2 преди 1 година
Едно време така болшевиките нагласяваха уж изтичане на секретни документи, а реално всичко беше за заблуда на чуждото разузнаване.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На под 30 годишни не трябва да им се дава достъп до никаква класифицирана информация. Още по тинейджърски се опитват да блеснат пред очите на другите с това каква информация имат. И аз като бях млад се изкушавах да кажа на колегите си колко пари е усвоил шефа от нагласени държавни поръчки.
40
1
 
11
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Много просто-не е имал,направиха го да има...изобщо това "изтичане "може би самите те си го направиха,за заблуда на врага ;)След 9/11 американското правителство не може да ме учуди,ама хич.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МЛАДЕЖ НА 21Г.Аз нямам нищо против да ме храни жена, стига да има възможности за това, също да е умна и красива, също да е слабичка и дае финна като фиданка :))) Май прекалих с претенциите :)))
38
4
 
6
 
! Отговори
МЛАДЕЖ НА 21Г. преди 1 година
Ние пък на 19г. карахме БТР-и, танкове, стреляхме с гаубици - това е армията. "Нормалните народи", дето синчетата им ги носят до 35г. майките им, после ги поемат жените им, могат да се смеят или да плачат. Все едно, те могат да произведат нещо само когато са клекнали...за друго не стават, даже за коментари.
37
0
 
2
 
! Отговори
Caravel преди 1 година
Ларавел се изходи доста неподготвен по въпроса, а уж от доста години живее в сащ. Срамота.