САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в дефолт

Америка харчи повече, отколкото събира от данъци, и взема заеми
2 юни 2023 08:50, Елка Василева
141
САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в дефолт
Снимка: архив, БГНЕС

Сенатът на САЩ одобри с 63 срещу 36 гласа повишаването на тавана на държавния дълг, увенчавайки с успех тежки преговори, продължили със седмици, и премахвайки опасността от изпадането на Щатите в неплатежоспособност (дефолт) с катастрофални последствия. Законопроектът беше приет само четири дни преди обявения от американското финансово министерство краен срок за избягването на дефолта, предадоха агенциите.

Постигнатата между демократи и републиканци договореност беше приета от Сената с убедително мнозинство от 63 срещу 36 гласа ден след като мина и в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите.

„Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ“, заяви президентът демократ и добави, че ще подпише окончателно приетия снощи законопроект час по-скоро.

Той отбеляза, че постигнатите преди това договорености с републиканците за повишаването на дълга са компромисни, но по думите му те ще позволят да бъде избегнато изпадането на страната му в неплатежоспособност. „На преговори никой не получава всичко, което иска“, констатира американският президент.

Икономисти предупредиха, че без такава договореност до понеделник правителството на САЩ щеше да остане без пари и да изпадне в невъзможност да си плаща сметките.

Законопроектът е плод на компромис между президента демократ Байдън и републиканците и ще позволи съществуващият таван на държавния дълг на САЩ от 31,4 трилиона долара да бъде повишен така, че правителството във Вашингтон да може да тегли заеми и през фискалната 2024 г. и да не изпадне в неплатежоспособност. Но в замяна демократите и президентът отстъпиха пред искането на републиканците федералното правителство на САЩ да намали бюджетните разходи.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишаване на дълговия таван на САЩ и посочи, че ако това не е било направено, при възможно изпадане на Щатите в неплатежоспособност е щяла да възникне опасност за „милиони работни места и за спестявания на домакинствата в размер на трилиони долари“.

Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, които са мнозинство в тази камара, обяви, че „нацията може да си отдъхне“, защото е бил избегнат „катастрофален“ икономически крах.

Среднощната драма се състоя след поредица неуспешни гласувания на поправки в законопроекта, внесени предимно от републиканците, които в един момент заплашваха да блокират процедурата.

Някои републиканци изразиха недоволство от отделените в законопроекта пари за отбрана.

„Така, както е написан този законопроект, той поставя армията в неизгодно положение. Първите и най-важни долари, които заделяме всяка година, са за отбраната на САЩ и защитата на американските интереси“, заяви сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина.

Америка харчи повече пари, отколкото събира от данъци, затова взема заеми чрез емитиране на държавни облигации, смятани за едни от най-надеждните инвестиции в света.

Преди около 80 години американският законодател въвежда таван, над който правителството да не може да тегли дълг, но оттогава той е повишаван над 100 пъти, като обикновено това става без особени драми между демократи и републиканци.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
до 118 от славянин преди 10 месеца
Нещо не ти се стиковат тезите! на сащ външния дълг бил в щатски долари, значи те взимат долари на заем и в същото време те си печатат доларите! След като те си печатат доларите защо им е да взимат долари назаем отвън!?
110
6
 
1
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 10 месеца
Поредната глупост, САЩ щели да фалират. Хайде да помислите: 1. външния дълг на САЩ е в щатски долари. 2. печатницата на щатски долари е в САЩ. 3. САЩ е държавата която има право да печати долари. 4. 68 % от световната резервна валута е щатски долар.Извод: САЩ могат да си вдигат тавана колкото си искат, защото ако им трябват долари просто си ги напечатат!
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не може да се вдига тавана така безкрайно. Точно затова имаше условие да намалят харча. САЩ ще се сринат, това е сигурно. За радост на цял свят. (Доста държави ги мразят и с удоволствие биха им помогнали в това) Просто трябва още малко да изчакаме и да успеем ние да оцелеем
108
0
 
6
 
! Отговори
Здрасти преди 10 месеца
Всеки път, когато са застрашени от дефолт, вдигат тавана на външния си дълг, и така "n" пъти
107
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно така бащите и дядовцте на днешните БГ копейки са чакали САЩ, ФРГ, Япония и др. да фалират, че да може имп0тентния СОЦ. да прогресира. Копейки, знаете ли как завъшиха мечтите на роднините ви? Знам, че помните по-малко от обитателите на джунглата, ама все пак имате интернет - ползвайте го.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това първото ли е от две години насам? Нищо, след още две - пак ще е първото!
105
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Американос, по правилно е да се кръстиш Чебурачос, защото явно не си излизал от селото ти и гледаш само РИА Новости и слушаш Гаварит Масква. САЩ, а не някакви си корпорации имат най-силната армия в света, най-модерната и тн. и тн. Имаш ли идея колко струва 1 модерен самолетоносач? Ако корпорациите тръгнат да ги строят, може и да им стигнат парита за 2-3, ама само на най-богатите. За другите ще има въглищарката Кузнецов.
104
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западът ще падне, другари ;) Обаче няколко поколения ваши червени предци така ѝ не го дочакаха
103
7
 
22
 
! Отговори
От Русия с любов преди 10 месеца
Не са го избегнали. Просто го отложиха за по късно, след като вдигнаха тавана на държавния дълг (за пореден път) Но трилионите стават все повече и рано или късно ще дойде фалита ! Все едно да рефинансираш пресрочен кредит през няколко години. Дългът ти не изчезва...Но става все повече !
102
15
 
14
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 10 месеца
Не знам дали първо на САЩ ще й свърши хартията за пари или на Русия войниците :)
101
8
 
32
 
! Отговори
Американос преди 10 месеца
Една подробност за наивните мечтатели които никога не са напускали родното си село ама много искат да се покажат като големи американски фенове. САЩ не са велики и въобще не са икономически силни. Доказателство са тия над 100 пъти промени в тавана на държавния дълг. КОРПОРАЦИИТЕ В САЩ СА СИЛНИ .... ТЕ СА БОГАТИТЕ а не дъжавата САЩ. ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА.
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно така, те печатат парите. Поради това не могат да фалират. При това техният дълг е в долари, тоест вътрешен дълг. А нашите дългове са в евро или в други чужди валути, но ние не можем да печатаме тези чужди валути без санкции.
99
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв дълг, какъв дефолт? Нали те печатат парите? Никога не могат да фалират..
98
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са няколко трилиона долара дълг, а цели тридесет и един, или някъде там, трилиона дълг. А това, че нищо сериозно и апокалиптично не се случи, се дължи и на факта, че са действително най-великата страна в света. Нищо страшно те е станало.
97
5
 
9
 
! Отговори
славянин преди 10 месеца
Г.в.дарите харчат 10 пъти повече отколкото произвеждат - най-паразитната нация на планетата! А с *** трябва да се води безпощадна война!
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 87 - Точно! Затова бяха и всичките тея финансови пирамиди с крипто - FTX трябваше да е новата далавера, ама се изпонаакаха и там.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 100 - Аслъ че тъй, да ти кажа.
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В САЩ има ужасен проблем - децата не наследяват дълговете, дори и да са се възползвали от тях. Това води до тези кризи.
93
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уж Русия трябваше да изпадне в дефолт....???
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уау, най-великата страна в света има няколко ТРИЛИОНА дълг!