САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в дефолт

Америка харчи повече, отколкото събира от данъци, и взема заеми
2 юни 2023 08:50, Елка Василева
141
САЩ избегнаха първото в историята си изпадане в дефолт
Снимка: архив, БГНЕС

Сенатът на САЩ одобри с 63 срещу 36 гласа повишаването на тавана на държавния дълг, увенчавайки с успех тежки преговори, продължили със седмици, и премахвайки опасността от изпадането на Щатите в неплатежоспособност (дефолт) с катастрофални последствия. Законопроектът беше приет само четири дни преди обявения от американското финансово министерство краен срок за избягването на дефолта, предадоха агенциите.

Постигнатата между демократи и републиканци договореност беше приета от Сената с убедително мнозинство от 63 срещу 36 гласа ден след като мина и в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите.

„Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ“, заяви президентът демократ и добави, че ще подпише окончателно приетия снощи законопроект час по-скоро.

Той отбеляза, че постигнатите преди това договорености с републиканците за повишаването на дълга са компромисни, но по думите му те ще позволят да бъде избегнато изпадането на страната му в неплатежоспособност. „На преговори никой не получава всичко, което иска“, констатира американският президент.

Икономисти предупредиха, че без такава договореност до понеделник правителството на САЩ щеше да остане без пари и да изпадне в невъзможност да си плаща сметките.

Законопроектът е плод на компромис между президента демократ Байдън и републиканците и ще позволи съществуващият таван на държавния дълг на САЩ от 31,4 трилиона долара да бъде повишен така, че правителството във Вашингтон да може да тегли заеми и през фискалната 2024 г. и да не изпадне в неплатежоспособност. Но в замяна демократите и президентът отстъпиха пред искането на републиканците федералното правителство на САЩ да намали бюджетните разходи.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишаване на дълговия таван на САЩ и посочи, че ако това не е било направено, при възможно изпадане на Щатите в неплатежоспособност е щяла да възникне опасност за „милиони работни места и за спестявания на домакинствата в размер на трилиони долари“.

Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, които са мнозинство в тази камара, обяви, че „нацията може да си отдъхне“, защото е бил избегнат „катастрофален“ икономически крах.

Среднощната драма се състоя след поредица неуспешни гласувания на поправки в законопроекта, внесени предимно от републиканците, които в един момент заплашваха да блокират процедурата.

Някои републиканци изразиха недоволство от отделените в законопроекта пари за отбрана.

„Така, както е написан този законопроект, той поставя армията в неизгодно положение. Първите и най-важни долари, които заделяме всяка година, са за отбраната на САЩ и защитата на американските интереси“, заяви сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина.

Америка харчи повече пари, отколкото събира от данъци, затова взема заеми чрез емитиране на държавни облигации, смятани за едни от най-надеждните инвестиции в света.

Преди около 80 години американският законодател въвежда таван, над който правителството да не може да тегли дълг, но оттогава той е повишаван над 100 пъти, като обикновено това става без особени драми между демократи и републиканци.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
24
 
! Отговори
Натовец от Младост4 преди 10 месеца
Еиииии, лоши хора . Готови са фалит на държавата си да обявят само и само да не ни доставят ония ОСЕМ самолета дето платихте КЕШ преди 3-4 години... За другите осем които също платихте кеш... оставям внучетата на моите внучета да питат . Било рано още за тях.
90
12
 
3
 
! Отговори
Пахаха преди 10 месеца
Все се клати този долар и тази Америка ама не падат.
89
2
 
17
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 10 месеца
На параззитирането върху човечеството от страна на Сащ трябва да се сложи край веднъж завинаги. Всички знаем какво се прави с паразззитите и как се постъпва с тях. Хигиенизация, хигиенизация, хигиенизация!
88
2
 
15
 
! Отговори
Аста ла виста, Сащ преди 10 месеца
Самият факт че се обсъждат и предприемат мерки срещу изпадане в дефолт означава че вече са в процес на изпадане и разпадане. Войната в Украйна им изяде главата. Не трябваше да я почват, но сега да се сърдят на себе си.
87
1
 
9
 
! Отговори
Браво преди 10 месеца
А дано избегнете и следващото изпадане в дефолт... и следващото.... и следващото... Мачкайте здраво слугите си от Обеднения Запад и донорите си от НАТО. Друго спасение няма.
86
0
 
16
 
! Отговори
Не забравяйте преди 10 месеца
Че има и синтетичен дълг. Пръскаш дългът си - на други държави, караш ги да ти дългът баснословни суми за самолети например и започваш да ги експлоатираш. Така едновременно с теб и те потъват в дългове от инфлацията която създаваш докато печаташ още.
85
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ са велика страна и никога няма да фалират. Ние да му мислим
84
0
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 месеца
Паразитиращи върху цял свят.
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалко! Е, демографската им бомба все още тик-така
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Паразитиращи върху собствения си вид!
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да е за дълго. Свикнали да крадат от другите, търсят следващите жертви, но света вече е нов.
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Големият проблем е, че САЩ почти нищо не произвеждат, за да могат да събират данъци. Брутният вътрешен продулт го изчисляват спрямо оборот най-вече на финансови "услуги". Ор всеки оборите долар по света, САЩ печелят. С намаляването на дела на $ в свтовната търговия САЩ се лишават от най-голямата си част от приходите си. А постепенното изключтване на долара от разплащанията вече е факт с около 10 % за миналата година, преди да са сключени договорите между някои от най-големите икономики в света.
79
4
 
15
 
! Отговори
Фед Красивия преди 10 месеца
Знаете ли защо Русия,ще спечели?Защото всяка бомба или рубла е обезпечена и зад нея има злато,диаманти и нефт.А това са едно от многото неща,които са реални в Русия?Американците какво предлагат?Мурафети.Измамата пък БВП на Америка е това,че има адвокатски хонорар за 200 000 долара или някоя негърка като Опра,да си прави прическа за 5 000 долара.Но това не е реален продукт.В Русия е малко,но е реално произведено.Така както трябва да се сформира капитала и то по Западен образец!!Просто е!!!
78
0
 
14
 
! Отговори
Историк преди 10 месеца
"първото в историята" ??? Тая песен я слушаме периодично - преди всяко вдигане на тавана на дълга. Това е просто поредното такова, а не първото.
77
1
 
17
 
! Отговори
паси предателят преди 10 месеца
Това Световно зло тая Империя на лъжите Империя на зелената хартия цялата им система е построена на тая Престъпна *** е върху махинации, спекулации когато реалната им икономика и производството им е едва 15-17 % от Световното ( Съветският съюз произвеждаше 22-23 %) печатайки Зелената хартия превърнаха Светът в колония робуваща на тези убийци. Сега им трябва около 1.5 Трилиона но мислят ще напечатат 2 Трилиона долара и под ценни книжа , държавни облигации , акции ще ги представят на борсата като най-печеливши.
76
3
 
16
 
! Отговори
Корекция преди 10 месеца
"Това е все едно да дължите 50лв, да не искате да ги изработите, а да теглите кредит 100, после 1000" не е същото защото те Печатат парите си. И пускат все повече в обръщение. И се получава парадокс: дължиш 50 лв. Обаче печаташ с 500 лева на минута , връщаш си дълговете веднага и обезмисляш дългът си колкото повече печаташ - "емитираш". Така старите дългове се стопяват колкото по-бързо печаташ. И дори забогатяваш много повече от останалите които консумират твоята валута за да живеят.
75
1
 
8
 
! Отговори
$$ преди 10 месеца
От кога коч|/|на е нецензурна дума и трябва да бъде цензурирана. От както всички започнаха д аизползват думата и да я свързват с някаква принадлежност ли. Питам защото едно време това си беше обикновена постройка за отглеждане на ***... то и сега е така ама.. добитъка е друг
74
1
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Поредните лъжи!Сащ досега са изпадали 3 пъти в дефолт за краткото си съществуване -***.
73
1
 
18
 
! Отговори
$ преди 10 месеца
Нищо, за пореден път ще си напечатат няколко милиарда а после ще го мислят. Като дойдат други на власт ще обвинят тях и така докато свят светува... Важното е обикновения американец да живее в заблуда, че това е най-прекрасната страна и да гледа всички други надменно като втора ръка хора, без да осъзнава в каква *** и заобиколен от колко пасмина, живее.
72
12
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 месеца
Щатите винаги ще са добре. Те никога не са били зле . Тяхното най-зле е като" нашето "- Отлично! Те са завоеватели като англичаните и живеят благодарение на консумацията на ресурсите от бедните, които изнасят необработени суровини от които никога няма да станат богати и винаги ще са там където са - бедни! Най - тъпанарската къща в юса е на цена 250 000 юсд и е на ...в кътният. Нямат нищо общо с нас където, тези цифри са недостижими от човек несвързан с властта.