Откриха останки от "Титан", всички са загинали при имплозия

Плавателният съд загуби връзка със спомагателния си кораб в неделя сутринта
Обновена: 23 юни 2023 07:06 | 23 юни 2023 06:30, Анисия Иванова
178
Откриха останки от "Титан", всички са загинали при имплозия
Снимка: БГНЕС/EPA

Петимата души на борда на изчезналия батискаф „Титаник“ са загинали при „катастрофална имплозия“, съобщи бреговата охрана на САЩ, печален край на международната операция за издирване на плавателния съд, изчезнал при експедиция до останките от корабокрушението на „Титаник“, предаде Ройтерс.

Вчера сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри останките от батискафа на около 500 м от мястото, където са отломките от корабокрушението преди на потъналия преди повече от век презокеански лайнер „Титаник“, в отдалечен район на Северния Атлантик, заяви на пресконференция контраадмирал Джон Могър от бреговата охрана на САЩ.

Още по темата

„Откритите отломки говорят за катастрофална имплозия на борда на плавателния съд“, добави той.

Корпусът на батискафа Титан, чиито останки бяха открити в четвъртък, най-вероятно се е разрушил. Това мнение изрази пред ТАСС океанологът Анатолий Сагалевич, един от създателите на дълбоководните пилотирани подводници "Мир". "Корпусът се е разрушил. Хората загинаха, разбира се", каза Сагалевич. Според него въздухът в апарата може да доведе до "пневматична експлозия, която разкъса всичко вътре и нищо не остава от хората".

Подобно обяснение даде и преподавателят в катедрата по океанология на Географския факултет на Московския държавен университет Сергей Мухаметов. Намерените фрагменти от батискафа "Титан" показват, че той се е разрушил, екипажът най-вероятно е загинал незабавно в неделя, смята той.

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на „Оушън Гейт“, който е управлявал подводния апарат.

Спасителни екипи от няколко страни дни наред претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри в открито за всякакви следи от 7-метровия „Титан“. Подводният плавателен съд загуби връзка със спомагателния си кораб в неделя сутринта, около час и 45 мин. след началото на спускането.

Могър заяви, че е трудно да се каже кога е настъпила повредата на апарата. Силите, участващи в спасително-издирвателната операция, бяха разположили в продължение на повече от три дни сонарни шамандури, които за това време не са засекли никакви шумове от силен взрив, добави той.

Във вторник и сряда те засякоха звук, който временно вдъхна надежда, че хората на борда на „Титан“ са живи и че се опитват да изпратят сигнали чрез почукване по корпуса на подводницата.

Но властите заявиха, че анализът на тези шумове не дава категорични резултати от какво са и че те може изобщо да не са от плавателния съд.

„Не личи да има каквато и да било връзка между шумовете и местоположението на морското дъно“, каза Могър.

Безпилотните апарати, които в момента са изпратени да претърсват океанското дъно, ще продължат да събират данни, посочи той, но все още не ясно дали ще бъде възможно да бъдат прибрани телата на загиналите предвид характера на инцидента и екстремните условия на тази дълбочина.

Според властите са открити общо пет големи парчета от „Титан“, включително по-голямата част от вътрешния корпус, съобщи БТА.

Надеждите за успешен край на операцията започнаха да чезнат през вчерашния ден, когато изтече 96-часовият срок, за който се предполагаше, че има кислород на борда на „Титан“, в случай че апаратът все още беше непокътнат.

Експедициите до останките на потъналия през 1912 г. „Титаник“, организирани от „Оъшън Гейт“ от 2021 г., струват по 250 000 долара на човек, става ясно от сайта на компанията.

През 2018 г. по време на симпозиум на експерти от сферата на производството на подводни плавателни съдове, както и в съдебен иск срещу бивш директор „Морски плавания“ в „Оушън Гейт“ са били изказани съмнения за безопасността на „Титан“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: загиналиТитан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
bat saho преди 10 месеца
nakoi otvoril prozoretsa bez da iska
152
6
 
5
 
! Отговори
Gudvujiffv преди 10 месеца
Няма жертви има отвличане на вниманието в световен мащаб.Днес FAD одобри производството на синтетично месо, тоест горко му на всяко животно на планетата.Coming птичи вирус........
151
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Филм кога ще има? С няколко чудовища, лоши руснаци и духът на Джак Доусън...
150
1
 
18
 
! Отговори
Зарко преди 10 месеца
Поредната джаджа проектирана и изработена от счетоводители, а не от инженери.
149
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вярно са интересни заради загиналите богаташи. В битка за оцеляване всеки ден се издавят мигранти в лодки по морето. Но това не е драма за света.
148
0
 
8
 
! Отговори
Подводничар преди 10 месеца
През 1960 французин и американец, ползват батискафа "Триест" и извършват 6 часово пътешествие до най-дълбоката океанска падина, намираща се на 11 000 метра разстояние от повърхността на океана. Този батискаф, с които смелчаците са дали фира, е с много съмнителни качества за издръжливост на външно налягане. Било им е казано от специалисти, но луди глави не увират.
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Със сигурност инженерите са оразмерявали за да стане най-евтино. На ви евтино! С тези неща компромиси не се правят!
146
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 10 месеца
До 143: по същата причина заради която Титаник е известен, защото са умрели повече от един милионер на веднъж! Ако на Титаник не бяха умрели толкова милионери никой нямаше даже да е чувал за него.
145
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля, че човек колкото е по-беден толкова по-безопасно се забавлява. Когато съм бил най-зле финансово, даже и на море не съм ходил, даже и кола не съм карал. Та няма вероятност нито да се удавиш, нито да катастрофираш.
144
7
 
12
 
! Отговори
Обвиниха ли Путин? преди 10 месеца
Или още се въздържат?
143
1
 
24
 
! Отговори
се преди 10 месеца
само да попитам защо през 10 мин абсолютно всички телевизии радия вестници и т.т. МисиpKИ ни информират най подробно за някаква нещастна експедиция на 5000 км от нас ??? Няма други новини по света и у нас?? Де що има МисирKA завършила ДжурнаЛизтика в БГ се е разкудкудякала и брои колко кислород оставало на някакви *** решили да се повозят на дъното на океана.
142
2
 
13
 
! Отговори
Титаник е гробище, преди 10 месеца
но морско.Разликата между морските и обикновените е съществена.На морското гробище, каквото е Титаник шансът да останеш жив е 0%,а на някое от земните 99%.1% се дава фира в случаи, когато разхождайки се през нощта в гробищен парк,ви поискат огънче, а вие нямате и ви удушат, понеже сте непушач.
141
5
 
9
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 10 месеца
Малък бизнесмен, гърби и убива по малко хора, 2,5 човека. Средния бизнесмен убива повече народ, от 50 до стотици хора. Големия бизнесмен, милиардера, е най масовия убиец, експлоататор, терорист на планетата. Убил е и е изгърбил десетки, стотици хиляди. Няма нормален човек който да не го радва гибелта на подобен ***. Наздраве !
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както казах преди наколко дни,ще станат постоянна експозиция до Титаник.
139
2
 
26
 
! Отговори
Спокоен преди 10 месеца
Самия дизайн на батискафа бе безумен. При такива колосални налягания всичко друго освен кълбо е предизвестен проблем. Да не говорим за експериментите с корпус от композитни материали. Все още стоманата и титана са хегемоните.
138
2
 
11
 
! Отговори
Лекенца комунистичес преди 10 месеца
Оправете си грешките в статията, Титан или Титаник май за вас е едно и също.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно Камерън въведе тази мода;
136
4
 
14
 
! Отговори
Ф преди 10 месеца
Лъжат, не им вярвайте изобщо. Чисти еврейски лъжи, инсценировка и измама. Сюлейман Дауд =Соломон Давид. Всички са евреи и са инсценирали цялата тази измама
135
2
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Сега следващите обезумели милиардери да платят по 1 млн. долара, за да се разходят до останките на "Титан" и "Титаник". Няма такова безумие.
134
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През 1960г. батискафът Триест" достига дъното на Марианската падина на дълбочина 11 000 метра! Не само достига но и се връща безопасно без инциденти. Значи нещата не опират само до това да имаш "модерни ИТ технологии". Трябва и акъл. А сега като няма акъл батискафите се сплескват на 3500 метра дълбочина.