Байдън подкрепя изпращането на F-16 на Турция

Това зави съветникът по националната сигурност Джейк Съливан
11 юли 2023 14:30, Стела Стоянова
181
Байдън подкрепя изпращането на F-16 на Турция
Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще придвижи напред прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция, като се консултира с Конгреса, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

В речта си преди срещата на върха на лидерите на НАТО, която започва днес в литовската столица Вилнюс, Съливан заяви, че президентът Джо Байдън "ясно е заявил, че подкрепя прехвърлянето", съобщава БГНЕС.

"Той не е поставял никакви уговорки по отношение на това. Той възнамерява да продължи напред с прехвърлянето", каза той.

Съливан не даде подробности относно сроковете.

Още по темата
Късно в понеделник турският президент Ердоган се съгласи да предаде на парламента кандидатурата на Швеция за членство във военния алианс НАТО, след месеци на натиск от страна на САЩ и техните съюзници.

Някои партньори от НАТО смятат, че Турция, която през октомври 2021 г. поиска да закупи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp (LMT.N) на стойност 20 млрд. долара и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите си военни самолети, използва шведското членство, за да окаже натиск върху Вашингтон относно военните самолети.

Съливан също така заяви, че по време на срещата на върха съюзниците от НАТО ще дадат "единен, положителен сигнал" за пътя на Украйна към членство в алианса, което е основна тема на обсъждане във Вилнюс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: ТурцияF-16Байдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Костя Копейкин Путин се е скрил че Швеция и Финалндя ще ударат Русия.
118
5
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Ердо е голям играч в Политиката! На малкия си пръст върти стареца Бай-дън, Столти- меката китка, фон-дер Урсулката и още плеяда евро-гъзевци, барабар с нашия Академик!И самолетите ще получи, и в ЕС ще влезе и на зелката-Европа ще разкаже играта с дъмпинг на земеделска продукция.
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко повече самолети за Туркие толко по-голяма заплаха и за бг.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ердоган иска да си прави сам изтребители ама няма двигател . Украинците от моторсийч имат компетенции за някой двигатели . Явно затова Ердоган пусна азовците . Има нещо договорено иначе нямаше да ги пусне . А знаете и че САЩ предлагат да дават двигатели на Индия която не е член на нато а на нас не ни дават а ни дерат кожите а самолети няма .
115
4
 
6
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 10 месеца
Я също не панимаю как тъй Швеция и Финландия ще влизат в НАТО? Товарища Митрофанова ми каза, че матушка Рассия ще громи, а то НАТО става все по-голямо. Как да плаша народа с руските салдати като никой не ги бръсне за слива? Почиму!
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз не помни какво е говорил допреди една минута, но на турците ще им прати ефки, за нас йок, прекалено много лазят по земята нашите политичари :)))
113
3
 
1
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
До Положението е - така е. Уръжието или трябва да се ползва или да се продава. За какво ти е иначе да седи на склад половин век и да ръждясва. За какво са харчени милиарди за това оръжие, ако не се ползва?
112
6
 
4
 
! Отговори
Toм Круз преди 10 месеца
до 114 Иронията ти е идиотскооо неуместна. Миг-29 е по- добър като характеристики от F-16. Лично се убедих 1986-та година в Топ Гън, краварче!
111
4
 
4
 
! Отговори
Путин освободителя преди 10 месеца
Българи, преклонете главица. Това е вашият владетел. Искате ли да ви освободя от американското робство? Русия 75 години не е закачала дори българите, вие сте в американско робство. Нищо че от 89-та до сега само руски агенти ви управляват.
110
4
 
1
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
за какво им са тия стари железа - СУ57 пето поколение ги унищожава на закуска!
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кравари у форума, какво става с великата украинска контраофанзива? Що нищо не се чува за нея? Кажете ве, умирисани кравари? Що мълчите? Муахахахахаа....
108
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
такава държава украйна няма да има, кого ще приемате в НАТО си е ваш проблем....може би руската федерация?
107
5
 
6
 
! Отговори
БАЙДЪН ВЕЛИК! преди 10 месеца
ПОКЛОН!
106
3
 
10
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 10 месеца
Ну що? Почему Турция иска F-16, а не много по-добрия миг-29? Я не панимаю.
105
4
 
5
 
! Отговори
Бимби Касетката преди 10 месеца
САЩ искат да си пробват КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ върху празноглавите русначета.
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ххааа
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А на нас кога 8-те обещани ефки памперс ? :)))
102
1
 
13
 
! Отговори
Курилич преди 10 месеца
Ето така се прави национално отговорна външна политика. Удряш едно вето на кандидат членка на НАТО и след това договаряш за да го вдигнеш. България дарява всичко що има и след това говори за общностни ангажименти. Или плаща милиарди за самолети и получава чертежи. Никога не ме е било толкова срам, че съм българин.
101
2
 
5
 
! Отговори
Положението е преди 10 месеца
Всичко живо гледа да си продава старите оръжия. Ние съветските, САЩ 70-тарските. Да ги разкараме, защото иначе ще трябва да ги нарежем или да направим още един музей на съветското изкуство в София.
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро Краваристан ще го боли много. Ама много.