Шефът на санкциите "Магнитски" пое американската дипломация за Европа

Той бе начело на хората, създали списъка
7 окт 2023 23:00, Стела Стоянова
16
Шефът на санкциите "Магнитски" пое американската дипломация за Европа
Снимка БГНЕС, архив

Посланик Джим О‘Брайън, който координираше всички санкции, налагани от САЩ и който участва преди няколко месеца в срещата по обявяването на последните българи в списъка по закона "Магнитски", поема ръководството на американската дипломация за Европа и Евразия.

Това става ясно от постове в Туитър (сега X) на държавния секретар Антъни Блинкън и на Виктория Нюланд.

 "Късметлии сме да имаме сред нас някой с опит и отдаденост на работата като неговите, особено в в критични времена като сегашните", написа Блинкен по адрес на Джим О‘Брайън.

На практика О‘Брайън координираше досега всички налагани от САЩ санкции по света, включително и тези, свързани с корупция, тероризъм, както и тези например срещу руски и китайски граждани. Такива санкции се налагат не само от Държавният департамент, но и например от финансовото министерство .

Самият О‘Брайън оглави офиса в средата на април м.г. Тогава в официално изявление, държавният секретар Антъни Блинкен го поздрави с утвърждаването му от Сената като ръководител на Службата за координация на санкциите с ранг на посланик.

Сега той положи клетва за новата си длъжност пред Виктория Нюланд.

Президентът на САЩ Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на пом.-държавен секретар по политическите въпроси в началото на януари 2021 г. Тя е вече по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за "ястреб" по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци.

Нюланд бе пом.-държавен секретар при трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. Тя подаде оставка през 2017 г., независимо, че според американските медии, тогава тя не е била в списъка на Доналд Тръмп за махане.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Четири години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконекторът, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос - отпадането на американски визи за българите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: дипломацияСАЩМанитски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Еххх преди 6 месеца
Който слуша и изпълнява ,няма магнитски за него .Продай България за да спреш магнита .
12
0
 
4
 
! Отговори
Мора да знам преди 6 месеца
Е като пишете за ,,Магнитски",не се ли сетохте да дадете и списокът? Не че нещо! Ама е добре да подсещате хората за що иде реч и прича.Аз до коликото знаем,све дето са магнитския,данас са у власта у Балгарското.Ние овде все на то му вичане Мафия у Парламенто.Я нема да ви казувам из кое место сам.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
при нас хората в магнитски управляват държавата след Промяната
10
0
 
9
 
! Отговори
Неметал преди 6 месеца
Никакъв "магнит" не е това, щом не "хваща" Пеевски! И в София да дойде, Делян ще го нахока и ще го изгони. У нас е така!
9
0
 
3
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Аууу....., Винету, кво прайм ся!? -)))
8
14
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Те хубаво са подкрепили Майдана, защото още тогава Украйна искаше да бъде асоциирана към Европа! Но защо ,заедно с Мустафътъ, подкрепиха комунистическия преврат в България, някой знае ли! Че то на Радев си му грееше червената петолъчка на челото още тогава! А и да не говорим за Шарлатаните,които ни натресоха!
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вечни мъки за копейките.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оправете си заглавието! Дипломация сменете с диктатура и всичко ще е точно.
5
1
 
22
 
! Отговори
Все по преди 6 месеца
спекано става за центаджиите! Арабюхите подпукаха евреите, африканците набиха шута и на франсетата и на хамериканосите, чайнизите ще си вземат островчето. А пари нема, никой вече не дава заем, и печатницата ще печата зелена тоалетна хартия.
4
0
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 2 "Тоест с изнудване и заплахи ще бъдат държани политици и бюрократи от Брюксел" - Ако има с какво да ги изнудват... и явно има с какво. Защото ЕС СА престъпници.
3
17
 
3
 
! Отговори
Все по преди 6 месеца
спекано става за копейките ! Уж америка щеше да спира да помага на Украйна пък то подкрепата се усилва ! Що така се гаври всеки все с капейките ?
2
1
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Виктория Нуланд е известна с неиното"Фък ЕС", което робите упорито забравят
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоест с изнудване и заплахи ще бъдат държани политици и бюрократи от Брюксел с цел да изпълняват американските команди в ущърб на Европа...