Асен Василев: Влизането в Шенген ще докара 3% икономически ръст

Той сподели това на среща с американския бизнес
2 ное 2023 15:51, Стела Стоянова
52
Асен Василев: Влизането в Шенген ще докара 3% икономически ръст
Снимка БГНЕС

Влизането на България в Шенген автоматично би довело до икономически ръст от 3 на сто, тъй като ще премахне съществуващите в момента пречки пред развитието на търговията заради логистични затруднения на границата. Това каза министърът на финансите Асен Василев на среща с делегация от водещи американски компании, в която участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, съобщава финансовото министерство.

Членовете на делегацията са представители на компании в сферата на отбраната, здравеопазването, киберсигурността, енергетиката, строителството и телекомуникациите, пише БТА.

"Българското правителство си е поставило като основни цели приемането на страната ни в Шенгенското пространство и влизането в еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", заяви Асен Василев.

Министърът съобщи, че страната ни ще участва в изграждането на инфраструктурния коридор Север - Юг, който ще свързва Средиземноморието със Северна Европа, Молдова и Украйна от Гърция през България и Румъния. Според министър Василев този проект е ключов за свързаността в Югоизточна Европа и в него ще бъдат инвестирани над 6 млрд. евро.

Пълноправното ни членство в еврозоната и ОИСР ще допринесe за икономическото развитие и благосъстояние на страната ни, категоричен е Асен Василев. Той увери, че българските институции правят всичко възможно това да се случи. Министърът обясни, че очаква тези процеси да доведат до икономически ръст и видимост на държавата ни, както и до пълно включване на България в европейската институционална рамка. Според прогнозите му резултатите от това биха могли да бъдат съизмерими с ръста на БВП от 6-8 на сто на година и увеличението на преките чуждестранни инвестиции, което се случи в периода 2004-2007 г. след приемането ни в НАТО и ЕС.

Финансовият министър запозна американския бизнес с конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация и изрази надеждата си съвсем скоро техни представителства да отворят офиси у нас. Той подчерта, че страната ни поддържа нисък държавен дълг от 22 на сто от БВП – вторият най-нисък в ЕС и дефицит в рамките на 3 процента. По думите му 10-процентният плосък данък и стабилната данъчна перспектива правят страната ни конкурентна за инвестиции. Освен това разполагаме със собствена енергийна инфраструктура, която осигурява ниски стойности на енергоносителите. България се нарежда на водещите места в ЕС по ръст на износа и на индустриалното производство.

Развитието на редица индустриални сектори е значимо предимство за развиването на бизнес тук, увери финансовият министър. Той посочи също, че заплатите в страната ни отбелязват бърз ръст и предупреди, че България е привлекателно и предвидимо място за инвестиции, което предлага много предимства, но евтината работа ръка не е сред тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Tова требе да си го изчислил с некоя от ваште машини за гласуване, кокорчо.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затворих още след ковида , то не беше рекет от държава не беше чудо .Пари да живея имам и къща имам .Рзсипахте бизнеса от изисквания и данъци , айде правете вие бизнес сега , а аз ще гледам от вас и ше се уча .
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Асене , доста икономика съм учил , редовно следя икономическите новини по цели свят .Като гледам какви работи говориш, много силно се съмнявам дали разбираш нещата .Вземи една опреснителна лекция при доц.Сарийски
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Асене, една тиква се готви да ви сготви.
18
2
 
3
 
! Отговори
абе преди 7 месеца
Този като няма право да гласува, защо е министър? То ние вече имахме един канадец за премиер, сега американец за министър... Молецът спи ли или просто вярва 100% на Асан?
17
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
До Анонимен .... Чакам до дни да излезне в ТР прехвърлянето на фирмата ми на малоимотен. Всички работници са освободени. Това направи Асан лудия. Щял да дойде да ми брои касата и да иска 5% дивидент?!? Ай сиктир!!! ЧАО Асанчо :))))))
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз тази демокрация не я рабирам .Убаваш народа за да ти излезе сметката .Срамота ,държава на 1300 години , я затрихме за 30
15
3
 
3
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
До37 . В момента не съм видел американците. Но знам за гърци които са в Шенген . И правят тук овче сирене Фета . Много е добро . Досущ като нашето . Други правят мед . Етикета е на гръцки. Други са собственици на фирми . И плачат правилно . Така , че Шенген е добре за гърците в България.
14
3
 
5
 
! Отговори
Безимен. преди 7 месеца
Оправи ли си адресната регистрация? Че и поканил Американският бизнес отчет да му дава!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хасан дали си е направил адресната регистрация вече, че го търсят едни мутри както и едни хора от чужбина които ги е измамил?
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой му вярва?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първо Европа е в рецесия , второ има помалко събраноДДС разкатахте бизнеса и той затвори .Трето вдигнахте заплати а няма от къде да взете пари , има и оше ама не ми се пише .Как господин икономист едно не покаване на паспорт ще ти направи 3 % .МВФ ,Световна банка , дават прогнози за целия свят за 1.8 % в най добрия случай и се говори за такива проценти с години .Асене , излез от екселската таблица и виж реалния живот на хората , докато не станало много късно
10
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Шенген е на смъртно легло,все повече страни строят огради и връщат проверките.Приказката свърши.
9
0
 
12
 
! Отговори
Напомняне преди 7 месеца
За кои ще е този ръст, за малкото които въртят страната ни на малкият си пръст ли?
8
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Аааааахахаха, този от понеделник ще е безработен, тръгнал да обяснява за Шенген?!? Пълни глупости сътвори в НАП, натисна малките фирми и получи голяяяяма дупка в бюджета. Той си мисли, че ние трева пасем фирмаджиите. ЧАО Асане!!!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя ококорения само лъже!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Акъл за растежа ме искаме от вас ,чуж поданик на друга държава ,не мисли за българите
5
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 7 месеца
изпраха ББ, върнаха Пеевски на кормилото и те другата седмица ще пуснат ППто да плува на воля в тоалетната
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
УАУ!!! Какво ще правим като забогатеем толкова, ще се чудим какво да си правим парите и нови ядове!
3
1
 
10
 
! Отговори
Зевс преди 7 месеца
Какво общо имат американците с влизането ни в Шенген, те ли казват на страните от ЕС дали да ни приемат (въпроса е риторичен). Иначе на всички ни е ясно как американците правят бизнес в България: гарантирани печалби и никакъв контрол, все пак сме им колония.