Колективен иск срещу Boeing заради гафа с падналата врата

Пътниците имали затруднения с дишането
12 яну 2024 12:11, Нели Христова
10
Колективен иск срещу Boeing заради гафа с падналата врата
Снимка: БГНЕС

Шестима пътници от полет 1282 на американската авиокомпания "Аляска Еърлайнс" (Alaska Airlines) внесоха иск срещу самолетостроителния гигант "Боинг" (Boeing), след като в петък над град Портланд, щата Орегон, се откъсна голям панел от фюзелажа на техния самолет, което доведе до разхерметизиране на кабината, предадоха ДПА и БТА.

Шестимата пътници и член на семейството на един от тях са подали вчера колективен иск във Върховния съд на окръг Кинг в Сиатъл, щата Вашингтон, твърдейки, че "Боинг" дължи на тях и на останалите 165 пътници на борда на полет 1282 обезщетение за нараняванията, получени по време на инцидента. Компанията превозвач "Аляска Еърлайнс" не се посочва като ответник в заведения иск.

Една от пътничките, чието име е посочено в иска, твърди, че главата ѝ се е разтърсила напред-назад по време на инцидента, в резултат на което жената е получила мозъчно сътресение, наранявания на меките тъкани на врата и гърба и кръвоизлив в едното ухо. Тя също така твърди, че кислородната ѝ маска изглежда не е работила.

Двама пътници, също включени в иска, заявяват, че са имали затруднения с дишането. Единият от тях казва, че е бил започнал да губи съзнание.

Друг пътник заявява, че тъй като получава епилептични припадъци, предизвикани от стресови ситуации, е имал такъв, след като слязъл от самолета.

"Въпреки че всички се радват, че откъсването се е случило, докато екипажът все още е можел да приземи самолета безопасно, това кошмарно преживяване е причинило икономически, физически и продължаващи емоционални последици, които по разбираеми причини дълбоко засегнаха нашите клиенти, и е още една тревожна следа върху проблемните самолети от серията "737 МАКС 9" на "Боинг", написа вчера в изявление адвокатската кантора, която представлява пътниците.

В събота Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) преустанови експлоатацията на този модел "737 MAX". Самолетите ще останат приземени, докато не бъдат цялостно инспектирани, следвайки набор от инструкции от "Боинг", които трябва да бъдат одобрени от FAA.

"Боинг" отказа да коментира съдебния иск. В изявленията си от началото на седмицата обаче компанията заяви, че подкрепя решението на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) за преустановяването на полетите на самолети от модела "737 MAX 9" и че "се стреми да гарантира, че всеки самолет отговаря на проектните спецификации и на най-високите стандарти за безопасност и качество".

"Съжаляваме за въздействието, което това е оказало върху нашите клиенти и техните пътници", заявиха в понеделник от компанията.

Съдебният иск, заведен вчера, хвърля вината върху "Боинг", тъй като според ищците главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калхун е признал, че откъсването на част от фюзелажа е било в резултат на нейна грешка.

Колективният иск включва 171 пътници на борда на полет 1282 на "Аляска Еърлайнс", както и техните съпрузи или съпруги и регистрирани партньори.

Ищците искат да получат обезщетение, свързано с разходите за лечението на здравословното им състояние и нанесените при инцидента психологическите травми, както и да бъдат поети разноските по отмяната на плановете им за пътуване и пропуснатите работни ползи.

Искът бе подаден в деня, когато Федералната авиационна администрация на САЩ обяви, че е започнала разследване на ролята на "Боинг" в инцидента, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 месеца
До Зелен Шебек 5 А руските пътнически самолети, с които лети цял свят , стават ли ? Хи,хи...!
8
1
 
1
 
! Отговори
Liberal Criminals преди 3 месеца
Няколко изтрещяли либерастични отпадъккка превърнаха голямата компания Боинг в мижитурка, която назначава хора на работа само според цвят на кожата (не трябва да са бели само, може всякакви други), сексуална ориентация (не трябва да са хетеросексуални, всякакви други, третополови най-добре), политически мнения (не трябва да са иснтински консервативно мислещо, само Тръмп хейтъри). Заради това проблемите им тепърва започват.
7
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Зелен Шебек, ти от позицията на какъв приземяваш самолети? Да не би да си завършил техникум?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грешка на механиците. Винтовертът спестява време, после всеки винт се проверява ръчно. Но това трябва да се предвиди при конструирането и да се премахне риска.
5
0
 
4
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 3 месеца
Тези таралясници трябва да се приземят за винаги , а онези , които са дали разрешение да летят да се вкарат в затвора -до живот , защото на всички е ясно , че този самолет НЕ СТАВА и са взети много пари под масата , за да му се разреши да лети , за сметка на стотиците до сега човешки животи
4
9
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
"Инцидентите" в Индонезия и Етиопия бяха саботаж. А моделът 737 MAX 900 тогава още не се произвеждаше. Боинг 737 МАХ е произведен в над 1400 бройки и летят ежедневно, самолетът е идеален работен кон. Всички големи авиокомпании го ползват вече повече от 5 години.
3
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Тези пътници уцелиха джакпота от съдбата.Пътниците в Индонезия и Етиопия нямаха този късмет.Да не се оплакват и за в бъдеще далече от MAX.
2
8
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Не е паднала врата, а панел, който замества врата. Просто мястото, където има отвор за врата, на тази модификация, е било затворено с неотваряем панел. И този панел не е бил завинтен добре. Подходили са небрежно и конструкторите, и технолозите, точно защото не е врата и това е резултата. Но който не работи, не греши. За щастие е бил малкия дявол, ще се мине само с плащания.
1
9
 
5
 
! Отговори
Лъжи на квадрат преди 3 месеца
Това как въобше е възможно? Обяснаваха ни че за да отвориш вратата на авариен изход по време на полет трябвало да имаш силата на няколко слона, за да пребориш налягането??? Пък на Бойнг явно няма нужда от слонове, защото вратата сама се отваря.