Тръмп осъден да плати 83,3 млн. долара за клевета

Той ще обжалва решението: Това е напълно смехотворно
27 яну 2024 09:29, Елка Василева
61
Тръмп осъден да плати 83,3 млн. долара за клевета
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът нареди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол, обвиняваща го в изнасилване и клевета.

Съдебните заседатели определиха Тръмп да плати на ищцата обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети плюс допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара.

Още по темата
Деветчленното жури, състоящо се от седем мъже и две жени, се съвещаваше около три часа, преди да излезе с решението. До него се стигна след петдневен процес във федерален съд в Манхатън. Присъдената от заседателите сума, която Тръмп трябва да изплати, далеч надхвърля поискания от Карол минимум от 10 млн. долара.

Карол даде бившия Тръмп на съд, след като го обвини, че е разрушил репутацията ѝ на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Делото се превърна в една от темите по време на предизборната кампания на Тръмп, който се бори да си върне Белия дом на изборите през ноември. Той е фаворитът в надпреварата при републиканците за номиниране на претендента им, който да се изправи срещу сегашния президент демократ Джо Байдън на изборите в САЩ. През 2020 г. Байдън победи Тръмп.

Тръмп присъстваше на по-голямата част от заседанията по делото, но не беше в залата, за да чуе какво е постановил съдът. Той обяви в социалните мрежи, че ще обжалва решението. "Това е напълно смехотворно! Категорично не съм съгласен с двете решения и ще обжалвам целия този идващ от Байдън лов на вещици, насочен срещу мен и Републиканската партия", написа Тръмп на страницата си в социалната мрежа Truth Social.

На тръгване от залата заедно с двете си адвокатки, които я държаха под ръка, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

През 2019 г. Карол, която беше коментатор в няколко авторитетни издания, публикува книга, в която твърдеше, че в края на 1995 или началото на 1996 г. Тръмп я изнасилил в пробната на луксозен магазин от веригата "Бъргдорф Гудман" (Bergdorf Goodman) в центъра на Ню Йорк. Същата година тя заведе иск срещу него въз основа на тези обвинения, но съдът не даде ход на делото. През 2022 г. тя отново заведе иск, в който обвини бившия президент в клевета и отричане на факта на изнасилването. Тръмп многократно е отхвърлял обвиненията и е казвал, че никога не се е срещал с Карол.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Дълбоката държава ще направи всичко за да спре Тръмп....
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бай Дони като стане президент - трите вещици на фотото ше изчезнат :)))
9
7
 
15
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Свобода за Тексас....
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бай Дони е милиардер - не го бърка :)))
7
0
 
13
 
! Отговори
Бах мама му. преди 3 месеца
Милионите в САЩ ги имат като ние тук 100-те лева.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради такива работи , мъжете започват да спят с други мъже ...........
5
3
 
19
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Не, коментар 2! Съдът не го осъжда, че е извършил деянието, а за това, че твърди, че не го е извършил, с което нарушил репутацията на госпожата, обвинявайки я, че лъже, че е била изнасилвана някога от господин Доналд! Цитат от текста - ,,разрушил репутацията ѝ на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил." !!!
4
5
 
12
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 месеца
Изводът е че човек не трябва да се хвали и демонстрира богатството си, всичките тия - ищци, съдебни заседатели, съдии завиждат на Тръмп за богатството му и тази присъда определено не е акт на справедливост а отмъщение за загубеняците-паpaззити затова че някой е по-способен от тях да прави пари.
3
3
 
10
 
! Отговори
Дайте го преди 3 месеца
До АнонименКазуса на доклад на Десислава Атанасова!Тя ще го реши по съвест, вътрешно убеждение и опит!
2
3
 
10
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 3 месеца
Коя ли е тая напълно НЕизвестна и ХАнонимна особа, дето се пишела уж-писателка, та аз за пръв път я чувам... Но пък евентуално покрай ДоналД ДЪК се опитва да се направи на свет.известна и едва ли не търсена авторка... И сега нали покрай Ми-2 ще се стреми да издрапа некой друг...добре дошъл й в сметката долларес, за да върже 2-та края в тая икон.криза, който ни е фанала за ... ушите, демек Т0P-kiТЕ! И виждаме доста странна реакция на ХАмер. правосъдие спрямо ДоналД ТРЪМП като бивш US-президънт.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отричаш пестъление, за което няма доказателства, съдът не те осъжда за него, но видиш ми - съдят го да плати малоууиимно висока сума, която даже не е била поискана в този размер ... Щемидва виденов ден скоро и там.