САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО
15 фев 2024 07:51, Александър Попов
232
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 15. Бях неотдавна в Русия и, знаеш ли, изобщо не прилича на смазана. Наблюдава се, даже, невероятен подем. Май по-скоро САЩ ще се самосмажат. Все повече заприличват на гето.
21
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До q Можехме да спечелим наистина много, ако бяхме започнали производство на 155мм снаряди. ЕС търси да закупи все още повече от 500 хиляди снаряда. Парите за тях са приготвени само чакат кой ще ги вземе. Жалко че българските русофили провалиха и тази сделка.
20
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както ни дадоха самолетите, дето ги чакаме от хиляди години, и то предплатени от данъкоплатците, така им дават и на Украйна :)))
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, ами браво...всичко било да се засили фащ
18
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според американския журналист, който взе интерю от Путин и беше около седмица в РФ. НАТО и САЩ няма как да победят Русия, зашото "нямат промишленост" !!!! Още, като видял станцията на метрото "Киевская" в Москва, строена по времето на Сталин, е казал, е в САЩ нямат нищо, което да е по-хубаво. В московското метро нямало, овсен това, нито графити, нито бездомници, нито наркомани, нищо, което е типично за САЩ. Изялвленията са публични от форум в Дубай.
17
2
 
22
 
! Отговори
Панчо преди 3 месеца
Освобожденето доведе до поява държавата България на картата на света.Какъв е проблема?
16
4
 
17
 
! Отговори
q преди 3 месеца
Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна. Подкрепата да се чете "войната"
15
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С по-малко от 1% от икономиката си американците смазаха Русия. Представям си какво ще стане с магучая ако САЩ вдигнат летвата на 40% както Русия.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРОФЕСОР ВИТАНОВ - ПРЕЗИДЕНТ!!!!
13
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ да не са rлynaвu като нас? И само се преструват, че искат войната да се прекрати. Сами признават, че имат личен интерес в нея. Най-добрата им инвестиция.
12
5
 
31
 
! Отговори
era преди 3 месеца
че това се знае отдавна. Пра-пра-пра внуците ще плащат на САЩ за "помоща", ако съществува до тогава тази държава.
11
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е тайна, че долара няма покритие, те си ги печатат парите като тоалетна хартия :)))
10
6
 
20
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Пак пасквил в стил дрисбг. САЩ отделят 1% а Русия 40 а даже според анонимен източник и 60% за отбрана. Давали на Украйна. Дават заеми на Украйна които ще се плащат и от правнуци.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4. Кво ти стана бе ? Къде тука пише за Освобождението ? Чакай да доде 3-ти март.
8
5
 
37
 
! Отговори
Петров преди 3 месеца
сащ дават пари, украинците загиват масово, градовете им са разрушени, икономиката им е унщожена окончателно и това било от полза за америка
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А останалите 10% са за подкупи на ухраинските и "лидери" и заделяне нещо за себе си.
6
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек: краварника изсипва милиарди в собствения си джоб като лъже че ги дава на окрайна, а сега ще принуди ес и останалите членове на нато да поемат по голямата част от разходите на алианса..
5
3
 
55
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 3 месеца
Статията казва, че американците печелят от смъртта на украинците. Това сега новина ли е или руска пропаганда?...
4
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 1 Само на вас русофилите никога няма да ви светне лампичката за какво освобождение става въпрос през 1878 година.
3
6
 
26
 
! Отговори
Байдън преди 3 месеца
Така е редно, до последния украинец!