САЩ започват да изпращат оръжия на Украйна още тази седмица

Зеленски благодари на Сената, че одобри помощта от 61 млрд. долара
Обновена: 24 апр 2024 06:23 | 24 апр 2024 06:23, Елка Василева
229
САЩ започват да изпращат оръжия на Украйна още тази седмица
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев бе окончателно одобрен в американския Конгрес, предаде Франс прес.

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, предаде Ройтерс.

Още по темата
Законодателството ще бъде изпратено на Байдън за подпис.

Пакетът помощи на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против".

Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

"Ще подпиша законопроекта и ще направя обръщение към американския народ веднага щом законопроектът пристигне на бюрото ми", се казва в изявление на Байдън, публикувано от Белия дом.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари от своя страна на Сената на американския Конгрес за това, че одобри военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара, предаде Франс прес.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които подкрепиха законодателството", написа Зеленски в социалните мрежи, след като Сенатът одобри помощта.

Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна в битката с Русия, но новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г., припомня БТА.

"Оценявам също и подкрепата на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан", заяви още Зеленски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
10
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
И както казва този,бес чието благоволение вовачок щеше да си остане просто пиколо-шпьонин на КГБ шефчета Борис Елцин:"Бог да благослови Америка!!!
80
11
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Повече убити окупатори,по-красива пролет!!!
79
2
 
13
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Последно според руската пропаганда украинците са евреи, нацисти, или едновременно евреи-нацисти?
78
13
 
9
 
! Отговори
Х преди 1 месец
русофилите плачат. :( Сенатът беше последната надежда. :( Сега ще се надяват на тръмп. :D
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анонимко пак както винаги пишеш глупости срещу Русия!Смени стила си на писане, а не името!
76
7
 
15
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Хора, хора нямат урките! Кой западняк чуе за война в Украйна и бяга от западната армия за да не го убият заради *** дет са на власт още 2 месеца и оня *** Зеленски!Не мога да разбера защо украинците не свалят Заленски и да се съберат с руснаците!Но като гледам кво става скоро ще се избият и в самата Украйна
75
9
 
6
 
! Отговори
до 91 преди 1 месец
Тия локуми ги разтягай пред паметника на Альошата.
74
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още добри топли новини! Бяха корабити, сига на мода са рафинерийти! Горят още неколко руски петролни рафинерий! Може пък да са ги подпалили руснетата! Нали така се вдигали ценити и печалбити!
73
9
 
13
 
! Отговори
Тази пропаганда преди 1 месец
Вървеше преди две години. Изтърка се. Преди дни цяла бригада на ВСУ напусна позиции - за по-просто избяга. 440 000 убити и осакатени млади украински мъже. Дори нацистите от "Азов" и "Кракен" отказват да атакуват заетите от руската армия населени места.
72
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има само един начин тази война да приключи-нелегитимния зелен просяк, който е окупирал властта в Киев да бъде отстранен, независимо с какви средства и на негово място да дойде адекватен човек с глава на раменете. Има и друг начин-до неминуемата победа на Путин, но някои ще получат от това перманентна остра жлъчна криза .
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още добри новини за всинца ни! Сената одобри помощта за Украйна! Спете спокойно деца! Жъ си сипа ина ичкия!
70
4
 
6
 
! Отговори
Предчуствам, че... преди 1 месец
...руснаците ще направят пълно обновяване на армията си, като претопят всичкото американско желязо .. затова при нас е и толкова скъпо по пунктовете за изкупуване ..
69
3
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Под слънцето. От началото на войната САЩ и ЕС започват да изпращат оръжие на Зеленски. Като онези 100 БТР-а от малко след Втората световна война. Колкото изпратят, толкова и братушките ще унищожат, не повече. САЩ и ЕС нямат вече оръжия, а празни складове. Щели да изкупуват стари оръжия от Филипините, Еквадор и други процъфтяващи демокрации. Трагедия!
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви преговори бе? Кво да го правим туй оръжие? Бой по обречените! Удри!
67
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Забавното е, че като задирам тези теми дори в тези забавни коментари, след това виждам как професори доказват уж обратното на това, което твърдя по телевизията. Чак си се възхищавам и се само целувам, че някой чете моите коментари и му става лошо. Въъъъъ пий една ракия бре ха ха ха ха
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не разбира английски е двойкаджия и никой не му е виновен!
65
6
 
8
 
! Отговори
Папа Франциск преди 1 месец
Украйна трябва да има смелостта да вдигне "бяло знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. "Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили още повече" Късно, нещата се влошиха многократно повече. За сведение на жълтопаважниците, Ватиканът има едно от най-добрите разузнавателни служби в света.
64
4
 
8
 
! Отговори
Един преди 1 месец
...руски паметник няма да пипнем никога! Паметник на загиналите руски солдати, в неравната битка с метиловият алкохол край Бургас!
63
5
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Пълни лъжи българин са ни учили.Били сме славяни??? А защо не се казваме Славяния????? Или Авария , ами България!!!!!!!Хайде многознайковци руски пиндели отговорете!Долни руски лъжи...
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американското оружие (weapon) е най хуманно, оти трепе быстра!