Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?

Това е най-бързото нарастване на дълг след Втората световна война
28 май 2024 21:07, Инна Ангелова
422
Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?
Снимка: Pixabay

Въпреки работещите икономика на много държави, светът има дълг от 315 трилиона долара и той продължава да расте. Данните за стряскащите цифри са на Института по международни финанси (IIF), цитиран от CNBC

През ноастоящата година глобалният БВП е около 109,5 трилиона долара, а това е 1/3 от глобалния дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дългове на домакинствата включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара. Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти. Той е в размер на 91,4 трилиона долара и това не е непременно.

Правейки разбивка за какво са парите - от масово средство за задоволяване на елементарни нужди, до това човек да може да си позволи образование, да си закупи автомобил или жилище, стигаме до извода, че дългът може и да не е задължително да се определя като “лош”. Той също така позволява на правителствата да имат необходимия лост за изграждане на икономиката, за социални разходи или за реагиране при кризи.

От средата на миналия век има четири големи вълни на натрупване на дългове. Първата дългова вълна е в Латинска Америка, 80-те години на миналия век, когато 16 държави от този регион бяха принудени да преструктурират своите заеми.

Началото на 21-ви век Югоизточна Азия е засегната от втората дългова вълна, а по това време Щатите и Европа поеха тежестта на третата дългова вълна. Тя е по-известна и като голямата финансова криза през 2007-ма и 2008-ма година.

В момента светът се намира в четвъртата вълна, започнала през 2010 година. Тя съвпадна и с пандемията от COVID-19. Правителствата трябваше да поемат още повече дългове, за да помогнат на бизнеса и гражданите да смекчат въздействието от блокирането на икономиките, пише БТА.

Така през 2020 година глобалният дълг нарасна до 256% от БВП. Това е най-голямото увеличение на дълга за една година от Втората световна война насам.

Пандемията обаче не само хвърли света в хаос и непредвидени разходи, но и оголи вече съществуващи проблеми. Дълговете се трупаха поне десетилетие преди това, тъй като отделни лица, компании и правителства харчеха извън възможностите си. И това несъмнено води до завадаването на въпроса: твърде много ли е дългът и неустойчив ли е той?

Могат ли икономиките да харчат още повече пари?

Япония, четвъртата по големина икономика в света, е една от най-задлъжнелите страни в света. Общият ѝ дълг възлиза на над 600% от БВП.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара, но съотношението дълг към БВП на развиващите се пазари достигна нов връх от 257 на сто - повишавайки общото съотношение за първи път от три години, като Китай, Индия и Мексико са с най-голям принос.

По-добрите политики и финансовите регулации удържаха широкообхватната дългова криза досега.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит.

А дали това ще се случи?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от САЩ
Тръмп или Байдън - кой ще е новият стар президент на САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 седмици
До Анонимен 175ти. Пий си хапчетата по редовно и препрочитай Маркс за успокоение. понеже сме закъсали брутално днес БГ е страната с най много закупени нови коли на глава. За това не ни побират магистралите като тръгнем на почивка в Гърция и Турция та висим с часове в трафика. Виж статистиката на световното богатство в сайта на ООН (БГ 64 000$). Българите може и да не са с най високи доходи но са сред най-имотните хора на планетата. Любимата ви Русия и по заплата и по имоти е далеч на зад, дъно.
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И повече от 1/10 от него е на САЩ.
190
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕТО ЗАЩО СЕ ПРЕДИЗВИКВА ГЛОБАЛНА ИНФЛАЦИЯ КРЛЕДИТОРИТЕ ОСТАВАТ НА СУХА
189
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не стане долара като луковиците от лалета.
188
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз моите долари ги продадох отдавна.
187
0
 
1
 
! Отговори
Еми то се преди 2 седмици
Строят атомни реактори които генерират електричество с което електричество се правят пари и стоки от които се създава СО2 парников газ и като се стопи леда на полюсите ще се потопи голяма част от сушата и цялата икономика на света
186
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И защо пишете само за Япония? Защо не пишете, че основните длъжници са САЩ, които печатат пари безконтролно и дължат на целия свят?
185
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
това означава да мислите на изборите какви ги вършите после ще е късно ифатално нови избори наесен
184
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво следва ли ? Веднага отговарям - следва световна война , естествено придружена от световна хиперинфлация !
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам дали сте забелязали но по време на ковид кризата 2020г имаше един момент в който банкоматите в България пускаха само чисто нови банкноти 10, 20, 50 и 100лв.
182
4
 
12
 
! Отговори
на кратко, преди 2 седмици
всяка държава, която ползва долари е автоматично и длъжник, на не кой да е, а на Федералния резерв на САЩ. Само те печатат доларите и ги пускат като кредит на останалите. Да ни е честит световния дълг към господарите отвъд океана.
181
1
 
11
 
! Отговори
До 259 преди 2 седмици
Дългът това са новосъздадените пари без покритие в момента но срещу обещание да бъдат обезпечени в бъдеще. Когато банката даде кредит тя създава нови пари. Когато получателя на кредита го върне чрез работа тези новосъздадени пари получават покритие защото срещу тях стои извършена услуга или произведен продукт. Поне така на е на теория. На практика е доста по сложно тъй като централните банки могат да контролират парите в обръщение и могат да намалят или увеличават инфлацията когато поискат.
180
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавите от западната цивилизация развиха предимно икономика на услугите и това е проблем. Затова на теория имат голям бвп, но когато на практика им се наложи да се състезават с Русия и Китай, провалът излиза наяве.
179
2
 
16
 
! Отговори
Я обяснете простичко преди 2 седмици
Като как така светът имал дълг от 315 трилиона долара и той даже продължавал да расте! Към кого е този дълг, към извънземните ли? Подразбира се, че щом има дълг, има и кредитор на този дълг, а щом цялото човечество и планетата Земя е в дълг, то сигурно някой от Космоса ни го е отпуснал! Обикновените хора имат съвсем различни "дертове" и не се интересуват от такива главоблъсканици, но е много дразнещо да повтаряте като папагали някакви мантри, които и Вие не разбирате!
178
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз нямам дългове към никого. Никога не съм теглил кредит. Нямам неплатени данъци, битови сметки или глоби. Никога не взимам пари на заем от познати. Когато ми се налага, предпочитам да свия максимално разходите и да си намеря допълнително работа/приходи, отколкото да затъвам в дългове.
177
10
 
7
 
! Отговори
време е преди 2 седмици
значи е тамън време ръшките пак да фалират. Щото всеки път така става. хахахахахагромят долара, а то рублата припада. Громят капитализЪма а то социализЪма фалира. Добре че тука функционално неграмoтните соц кадърчета, вече останаха само 20% и от тях нищо не зависи освен да бучат по мрежите.
176
1
 
14
 
! Отговори
Vs преди 2 седмици
Много е интересно на кой ги дължи! Може би на марсианците, които инвестират на Земята! Леко е тъпо да напишеш "световен дълг", при положение, че тия пари се дължат на някого, който е не е извънземен, независимо дали ще си ги вземе или не.
175
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Капитализма се провали! Това е пълен провал. Младите поколения масово са безработни, нямат пари, не могат да си купят жилища и нови коли, не могат да създават семейства, не могат да си позволят здравеопазване. Навсякъде има огромна инфлация. Образованието се обезценява. Вече всеки втори е висшист. Просто абсолютно всичко се разпада. Няма нито едно нещо което да се развива правилно в момента. На света вече му трябва съвсем друга икономическа и социална система. Сегашната е изчерпана.
174
4
 
18
 
! Отговори
ФАЩ: преди 2 седмици
ОтговорЪ е лесен - ВОЙНА!
173
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо в долари а не в рубли или биткойни