По-топло от обичайното ще е през април, валежите ще са около нормата

Най-ниските температури ще са между минус 2° и 3°, а най-високите - между 27° и 32°
Обновена: 1 апр 2024 07:02 | 1 апр 2024 07:01, Елка Василева
1
По-топло от обичайното ще е през април, валежите ще са около нормата
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година през април у нас се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса. Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, съобщи за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По думите му месечната сума на валежите през април средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево време, а между 11 и 15 април се очакват валежи на много места в страната

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържат по-високи от обичайните.

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.
   
В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната за април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините, и в котловините ще има условия за слана.
   
През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите, ще има около 22 април, 26 април и в края на месеца.

Астрономическа справка за април

В началото на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 8 минути и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 45 минути.

В края на април слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня вече е 14 часа и 4 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 2 април е последна четвърт, на 8 април е новолуние, на 15 - първа четвърт, на 23 април е пълнолуние, а на 30 април е последна четвърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Видео прогноза
Жега в събота, температурите ще са до 28°
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е, хубав ден!