ВИДЕО

Качи своето видео и ни изпрати линк Качи видео Виж правилата
10-те най-значими крепости в България
Материалът е изпратен от Ина Качи видео Виж правилата
25
7366
16
2
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
Пиша за последно с перничаните :) Това са фактите:Кракра е началник на окръг от крепости с главна крепост Перник. 35 крепости не са малко, както и да го гледаш. В днешен Одрин, което е далеч от Перник, Кракра отива и предава крепостите на Василий. Получава титла и имение за това предателство.Перник НЕ Е последната крепост, проучете за Ивац и за други боляри, които НЕ подаряват поверените им крепости срещу титли.Неприятно е, когато местния ти герой е предател, но фактите са си факти...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е красиво и вълнуващо -благодаря .Хубаво е да се включат и тракийските могили
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление, *** иманярски банди напълно унищожиха Рациария.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не по малка от Охридската и Преспанската е била и крепостта Бели град днес Берат (поалбанчено от Белиград). Преспа, Охрид и Бели град са образували навремето единен крепостен комплекс, система от крепости с цел защита и отбрана на югозападна България. По подобен начин е била организирана защитата и на североизточна България чрез Плиска, Преслав и Шумен. Около София е било същото. Около Търново също, около Видин пак така, там са Белоградчик, Кула, Гъмза и Рицария (сега Рациария).
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление някои от най значимите български дворци и крепости са извън сегашните ни граници. В Македония е пълно с такива като най значими са Охридската и Скопската. В Гърция е Преспанската с целия дворцов комплекс на Самуил. А крепостта на Белград все още има надпис над главната порта "Alba Bulgaricka". Къде е славния Червен, Дръстър, Урвич, Калиакра която е била столица на Добротич и наследниците му чак до средата на 15 в. Браничево днес е на дъното на язовир Джердапа в Сърбия.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Перник никога не е бил побеждаван, напротив, два пъти побеждава САМ. Кракра отбива многократно опитите да бъде подкупен с пари, власт и обещания! След провала на планираното възстание за възстановяване на БЪЛГАРИЯ, Кракра спасява живота на хората, тъй като Перник не може вечно да удържа армия с неограничен ресурс. Кракра след това става монах, а не "шефче". Така че, последният устоял град и неговия велик предводител, прославен дори от ВРАГОВЕТЕ СИ като неподкупен и ГЕРОЙ, заслужава само ПОКЛОН!
18
0
 
3
 
! Отговори
krainitsi преди 10 години
За пишещите за Кракра - проучете първо фактите, преди да пишете. Перник е последната крепост паднала под римско робство и всъщност НИКОГА не е падала! Цялата държава е била превзета. Остава Перник. васлилий *** обсажда два пъти Перник с цялата си армия и два пъти е РАЗБИТ! Кракра Пернишки прави опит за възстание, но печенегите, на които разчита за помощ, го предават! След като не вижда друг начин, се предава, тъй като Перник е САМ, а Римската империя разполага с неограничени редурси!
17
0
 
1
 
! Отговори
......... преди 10 години
N3 - Крепостта Хисаря - клипът започва със снимка на крепостта в гр. Хисара, а след това клипът е от Ловешката крепост Хисар. Нямат нищо общо. Информацията която е дадена е за крепостта в Ловеч!
16
0
 
3
 
! Отговори
Lidia преди 10 години
Много е приятно за гледане , но времето е твърде кратко и не може да се изчете целия текст.
15
2
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
До до ХАХАПроблемът е, че когато е сдал 35те крепости армията е била доста далече от тях - сам е отишъл с царицата и патриарха в Охрид, за да ги предаде. Човекът предал (разменил, подарил, заплатил) част от България, в Перник е герой! :)А по онова време е имало доста български войводи, неизвестни, защото не са от Перник, които са се борили до последно. А да сдадеш над 30+ крепости срещу материални облаги си е ПРЕДАТЕЛСТВО на 30та степен. (ТОВА АКО НЕ Е КАКВО Е?)
14
1
 
4
 
! Отговори
до ХАХА преди 10 години
Да, започнах да си представям как ти управляваш крепост обсадена седмици наред, хората вътре нямат храна и вода и нямат дори надежда за подкрепление, щото цялата останала страна е завладяна. И в този момент, вместо да сключиш договор с окупаторите - да им отвориш, а те да не пипнат с пръст населението, излизаш с карате сам-самичък и сгромолясваш византийската армия. Е, Кракра не е бил баровец като тебе (тогава е нямало баровци), затова е сключил договор и спасил населението от сигурна смърт!
13
3
 
3
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
До АнонименДа предадеш десетки крепости, които са ти поверени и да получиш за това имение в Мала Азия си е национално предателство както и да го гледаш. Даже 36 пъти национално предателство.Съответно трябвало е да го убият 36 пъти, а не да му слагат паметник в центъра на Перник.(Глава 13 - НК на България)
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забравиха Очеч - тя е точно копие на Царевец и е център на Патрияршията доста дълго време и 2-рата по-важност крепост във второто българско царство, а Перперикон - там са живели над 15 000 постоянни жители и е зимната столица на И.Александър и има останки още от траките,
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
очаквах Шуменската крепост и Баба вида да са доста по напред, те на най-запазените ни крепости. Същевременно съм учуден че не е даден старият Несебър (Месемврия) - крепостта е добер запазена.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
парв е човека - какво като велики преслав е столица, то и плисак е столица - крепост. до 11 век няма сериозон деление между замък и крепост чак 12 век когато е посторен царевец българите започват да правят правят разликата. Битоля е бил столица при Иван Владислав, основон защото той издига яка стена около града (следователон има крепост).
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В крайна сметка Кракра бидейки в невъзомжност повече да защитаав сердика и перник сключав сделка, и предава въпросните крепости,а в замяна те се сдобиват с огоромна българска автономия през византийското владичестов, неслучайното и двете въстания - на Петър делян и геориг войтех - обхващат този регион....
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 6 - като не си наясно не говори - кракра пернишки, се е бил до последен дъх, обаче по това време вече не е имало нито българсик цар ( ИВан владислав е мъртъв, сина му също, Гаврил родимир и седмете му сина също са мъртви, царица Мария - съпругата на Иван владислав се предава) нито е имал провизии да издържи повееч обсадата, нито е можел да чака помощ отнякъде - всички други вече са се предали или са избити, само той е останал.
7
0
 
7
 
! Отговори
Варну преди 10 години
Идеята е отлична,но неграмотно е направен филма и описанието!
6
5
 
9
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
До АнонименНе пада, а Кракра Пернишки я подарява заедно с 45 други крепости срещу имение в Мала Азия. Това се нарича и "държавна измяна" и се наказва със смърт по военно време.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а крепостта Кракра,една от най-големите,пада последна под Византийско робство...