ЕП: Не е възможна неутралност между огъня и пожарникаря

Мецола: Европа, каквато познаваме, е под заплаха
1 мар 2022 15:53, Елка Василева
71
ЕП: Не е възможна неутралност между огъня и пожарникаря
Снимка: архив, БГНЕС

Не може да има неутралност между огъня и пожарникаря. Това заяви  председателят на Европейския парламент Роберта Мецола при откриването на извънредното заседание, посветено на войната в Украйна.

Тя поздрави украинците за проявената храброст в сраженията с руските войски. Думите й бяха посрещнати с продължителни овации на крака от пленарната зала.

Още по темата
Трябва да удвоим усилията за разнообразяване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да приемаме парите на Кремъл, призова Мецола.

Руските олигарси не трябва повече да се възползват от ЕС, трябва да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които застрашават нашата сигурност, добави тя.

Мецола съобщи, че ЕП ще оцени молбата на Киев за членство в ЕС. Призовавам социалните медии да проявят отговорност и да разберат, че няма неутрална страна между огъня и пожарникаря, заяви тя.

Посланието на Европа е ясно - ще се изправим и няма да отвърнем поглед, когато по улиците се води битка за нашите ценности, посочи председателят на ЕП. Тя настоя за разследване за военни престъпления в Украйна и за подвеждане на руския президент Владимир Путин под отговорност, както неговия беларуски колега Александър Лукашенко.

Европа, каквато познаваме, е под заплаха. Европа, за която толкова хора дадоха толкова много. Видяхме жени да раждат в метростанции с Калашник до тях. Украинците се изправиха срещу руското нашествие с нищо друго, освен с честта си, заяви Мецола.

От името на ЕП тя осъди руската военна агресия в Украйна възможно най-решително. Мецола изрази съпричастност със страдащите и убитите. Украинците показаха, че си заслужава цената защитата на нашия начин на живот. Последните дни бяха много болезнени, това трябва да бъде нашият час, в който си казваме: "Каквото ще да струва!", посочи председателят на ЕП.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Ама нещо този огън май го гасим с още бензин. Когато имаше конфликт в Сирия, Либия, Ирак, Сърбия и къде ли не още винаги е имало оръжейно ембарго за да не се разраства конфликта, но тук не само, че няма такова, но и се наливат яко оръжия. Е га я пожарникарката с бензинова колонка и празни думи. И какво очакват да стане? Украйна да спечели? Някой вярва ли го това? Какво точно искат - да предизвикат Русия да използва ядрено оръжие? САЩ вече са го правили и защо си мислят, че Русия няма?
44
0
 
5
 
! Отговори
Ник преди 2 години
От удобното местенце е много лесно да се говори, не гори тоя огън на твоята глава.
43
0
 
5
 
! Отговори
Още една гениална преди 2 години
твар, тои път от Малта. Булка, няма как огъня или пожара да са ти виновни. Едното е стихия, другото борец със стихията, спасител на хората. Неутралитета е неуместен заради естеството на участниците. В случая има носители на вина за случващото се и това не е само Путин, колкото и да изкилифинчвате нещата, заедно с информационното затъмнение.
42
0
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Точно заради такива мисли и дела сме тук.Ако Германия не беше унизена и опоскана след 1вата световна, втората нямаше да я има.Ако Русия не беше сочена за враг и зло през последните 30 години, сега нямаше да бъде точно това.Мир се прави с врагове, не с приятели на същото мнение.
41
0
 
7
 
! Отговори
% преди 2 години
Тая изглежда сякаш има перманентна констипация.
40
3
 
0
 
! Отговори
Въоражение преди 2 години
ВъорЪжен си със знание като беден руснак с пари, като гледам
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая няма ли кой да и каже че не искаме европа на триполовите джендърите и родител 1 и родител 2. Ако тя иска нормалните не искат. По добре Путин да пуска ракетите и да я изпепелява. Изро...ди н е искаме. Бог е казал Има два пола. Мъж и Жена. Трети пол не съм създавал.
38
3
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Да бяха мислили преди да провеждат агресивната политика на САЩ спрямо Русия, прикрита зад решения на ЕС и НАТО. Не разбират тия псевдо политици от европарламента кое е важно за ЕС. Единство на цяла Европа е необходимо за да се противопостави на алчните американски интереси, а не да създаваме условия за война.
37
1
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Този призив, че не може да има неутралитет на кого го говори тази? На 150-те държави в света, които запазиха мълчание по този конфликт? Дори Швейцария ще налага санкции, ама не съвсем. Ясно заяви, че няма да блокира сметките на руските олигарси, щяла да си затегне режима за банкирането....
36
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
чакат я френската армия едни братя от Коиловци
35
3
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Хаха-Харков папа-падна
34
0
 
11
 
! Отговори
и се Просълзиха преди 2 години
Сигурно са рязали кромид
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ще ревът като паднат бомбите в ЕС.
32
1
 
7
 
! Отговори
Ковбойски съвет преди 2 години
Като си мерят двама патлаците, не си завирай *** между тях.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските олигарси ги боли оная работа за вас и вашите санкции. Виж руснаците, които допреди 100 години бях крепостни селяни, след това бяха избивани с милиони от Сталин, после бяха зад желязната завеса, както и ние и останалите съветски републики, сега са икономически крепостни селяни и с тези санкции пак ги обричате да са крепостни селяни. Аз искам независим от САЩ ЕС, който да бъде еталон за място за живеене, а не сцена за поредна световна война продиктувана от омраза на едни към други хора.
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво?! Джендърска Европа се разпеняла!Ах, недей! Демократична Европа се възмущава а не вижда 13 години хилядите жертви в Донбас и Луганск! Не вижда опустошените домове! Не вижда ,как нацистите разпъват на кръст като мъченици руски граждани! В същото време вместо да седне на масата на преговорите дава фонда за мир за въоръжаване на Украйна!Затваря "демократично" руски медии Много хуманно и демократично нали?!
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е агресор, тресящ се от параноя. Подпали Европа, сега всички ще теглим.
28
4
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
И какво като и дадат статус на ЕС-кандидат? Ще спре военната акция ли на Русия ли? Или ще правят вече каквото си искат? Ми те граници вече си нямат от много плонжиране пред ЕС. Дано се опомнят украинците и осъзнаят кой им е истинският враг.
27
7
 
15
 
! Отговори
Бърза равносметка преди 2 години
Какво добро за българите получихме от ЕС за 15 години - нищо !!!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита Война