Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война

Всички знаем, че това може да е последният ни ден
Обновена: 7 мар 2022 13:15 | 7 мар 2022 13:15, Елка Василева
211
Боевете наближават Киев, градът се готви за партизанска война
Снимка: архив, БГНЕС

Каспер е "партизанското име" на сержант от украинските доброволчески части, който със свито сърце се готви да взриви последния останал и изцяло миниран мост, съединяващ Киев с териториите, където напредват руските сили.

Другарите му са вдигнали във въздуха всички други мостове по западния фланг на украинската столица в отчаян опит да спрат руските танкове.

Още по темата
Единственият все още невредим мост над река в град Билогородка на 25 км западно от столицата води към тънещи в зеленина села с много летни вили, превърнали се днес във военна зона.

Получи ли Каспер заповед да взриви моста, град Киев ще бъде отрязан от запад от тила.

"Ще опитаме всичко възможно, за да го запазим", заявява пред АФП бившият парашутист.

Но приближаващите боеве удрят по бойния дух на украинците, застанали на барикадите. Руските бойни самолети, присъединили се към сухопътните сили, бомбардират околните села и градове.

Вълната от хора, бягащи от все по-близките сражения, изглежда няма край. А редките часове на затишие между ударите карат украинските войници да се страхуват, че руските сили всъщност подготвят още по-яростни атаки.

Каспер наблюдава украинския разузнавателен дрон, летящ над фронтовата линия, и признава, че скоро ще се наложи да разруши последния мост, водещ към районите, западно от столицата.

"Ако ни заповядат отгоре или ако видим, че руснаците напредват, ще го взривим . . . заедно с колкото може повече вражески танкове", уверява той.

Подготовка за партизанска война

Откакто в предградията се водят битки, денем улиците на Киев стават все по-опасни и опустяват.

С поредното напредване на руските сили по източния бряг на Днепър - реката, течаща през Киев, бойни части са се приближили на около 50 км.

Западният сектор обаче би осигурил на руските войски по-пряк достъп до центъра на столицата и правителствения комплекс.

Местни жители се готвят за партизанска война - сред тях е Олександър Федченко, 38-годишен шлосер.

В свободното си време Федченко е водел телевизионно предаване за най-популярните марки коли в Украйна.

Превърнал е обаче просторния си гараж в нелегална работилница за оръжия, с които да въоръжи украинските доброволци.

"Щом започна войната, всичко се промени", подчертава той.

"Разбрахме, че наши техници знаят да правят оръжия. А други - коктейли "Молотов". Вършим абсолютно всичко, което можем", разказва автомонтьорът.

"Това може да е последният ни ден"

Всички служители от автосервиза на Федченко са сменили работните гащеризони, изпоцапани с масло, с маслиненозелените униформи на доброволческите части.

Двайсет и осем годишен нов боец, избрал си псевдонима Крос, заварява нещо по едрокалибрена картечница - трофей на украински войници, пленили руски танк.

Мъчи се да превърне картечницата в леко оръжие, което нетрениран доброволец би могъл да използва в улични боеве.

"Това нещо може и да не стреля много точно, но е по-добро от нищо", коментира той.

"Толкова народ е наясно, че вършим тези неща и че те може да не са съвсем законни - продължава той. - На война обаче законът не е важен, важна е само отбраната на страната."

Гласът на Федченко прекъсва, когато започва да говори за началото на руското нападение на 24 февруари.

"Чувствах се безсилен. И да ми бяха сложили в ръцете "Калашников" - нямаше да издържа и 10 минути. Но имах нужда да направя нещо", казва той.

Импровизираната му оръжейна работилница е в опасност от евентуален руски удар.

Наистина, огромният му гараж се намира на едно от шосетата в западния край Киев. Много промишлени сгради, разположени на същия път, вече са в развалини.

"Всички тук знаем, че може да ни атакуват всеки момент - изтъква монтьорът. - Всеки знае, че това може да е последният ни ден. Но продължаваме да идваме тук."

Ганна Галниченко, 64-годишна пенсионерка, също говори през сълзи. Дошла е пеш от нивите в "ничията земя" между моста, наблюдаван от Каспер, и селата, превзети от руските сили.

"Не зная къде са децата ми. Не мога да се свържа с тях по телефона", казва тя с треперещ глас.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
6
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
МЪРТВИТЕ НЕ МОГАТ ДА ВОДЯТ ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА -- ТЕХНОЛОГИИТЕ СА МНОГО ПО-НАПРЕД -ОТ ЕЛЕМЕНТАРНАТА СЪПРОТИВА !!!!!!!!!!!!!!
144
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 99: верно,че Киев е основан тогава , ама в това време даже не е и миришело на Украйна, а било киевска РУС🤪
143
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е прав, че Путин е нападнал Русия. За тази цел използва украинската армия, която трепе безмилостно солдатите, дето два месеца бяха в калта, студа, разхлабени от ядене на консерви с изтекъл срок на годност и зъзнещи в маталните хладилници наречени танкове. Путин наистина нападна Русия и сега всички руснаци ще си патят здраво. Който има смелостта да гъкне - 15 г. пандела в прекрасните простори на Сибир.
142
7
 
10
 
! Отговори
Военно Дело преди 2 години
Путин не се интересува много от човешките жертви, какво му дреме за няколко хиляди неопитни войничета, пратени като пушечно месо. Въпроса е дали цели нещо конкретно с това или е направил грешка.. защото ако не е грешка, значи всичко му върви по план. Във война никой няма да ти каже какво планира да прави. Изненадата е най-важния фактор. Да се надяваме, че не съм прав, но това трябва да е сценарий по който също да се мисли.
141
4
 
13
 
! Отговори
Fast and furious! преди 2 години
Щом са автомонтьори - да монтират картечниците на колите, и с мpъcна газ към врага, огън!
140
1
 
13
 
! Отговори
Мари Тере преди 2 години
Света Дево от Гладалупе! Дано войната свърши още днес! Да се свети името ти!
139
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наборната служба не е отживелица, тя е повече от отживелица, тя е тотална нелепица. Пиша го като човек изкарал 2 години и 15 дена на наборна военна служба във времето на Студената война. Наборниците сега са само пушечно месо и то се вижда от руските войничета. Светът през 21 век е друг, много технологичен и армиите трябва да се професионални, добре подготвени, солидно платени и мотивирани. Масовите армии приключиха с ВСВ. У нас наскоро Шкембе войводата бълнуваше за наборна армия.
138
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските затъват с всеки изминал ден , военно , икономически и политически - ама още не го знаят или неискат да вярват. Много зор ще видят целия свят е срещу тях! Трябва час по скоро да спрем да купувамме кървав петрол и газ от тях , !!!!
137
24
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
УКРАЙНА СЕ БОРИ НЕ САМО ЗА СВОБОДАТА СИ, НО И ЗА СВОБОДАТА НА ЕДИН КУП ДЪРЖАВИ КАТО СИРИЯ , БЕЛАРУС И КЪДЕ ЛИ ОЩЕ НЕ КОИТО ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ СЛЕД ПАДАНЕТО НА РЕЖИМА В МОРДОР!!! ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА УКРАЙНА В БОРБАТА И СЪС ЗЛОТО ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ В СССР2 НАЧЕЛО С ФАЛШИВИЯ КА ***!
136
3
 
12
 
! Отговори
Световрачене преди 2 години
80 години дуднят за мир и просперитет, накрая пак ше се изколят. И после ми разправя "Ама той човека не е произлязъл от ***." .. Ааааайде бе? Я си помисли! Шимпанзeтата се трепат по АБСОЛЮТНО същия начин. Събират се на кланове и мине не мине време, та единия клан нападне и избие другия. Мaймунджалъци братме
135
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако рунаците нямаха тежката техника (самолети, ракети, танкове) досега украинците да са им свтили маслото. Аз съм оптимист, че Украйна може да победи Русия.
134
11
 
7
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама тогава ще се намесят славните белоруски партизани, коитои набързо и без много шум ще се "изявят" по 'партизански', при което "партизанлъкът" на укро-нацистите скоропостижно ще приключи... мир на праха им (надлежно и педантично термо-баро-вакуумиран)
133
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната ще свърши, когато поне 50 000 руски войничета се преселят при свети Петър. Цивилните жертви ще са огромни, но това е цената за свободата.
132
14
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КА ПУТИН Е ЗАЛОЖИЛ НЕ САМО ЖИВОТА СИ НО И РЕЖИМА В МОРДОР!! ПОЛОЖЕНИЕТО НАИСТИНА Е СЕРИОЗНО!
131
4
 
8
 
! Отговори
Гредоред преди 2 години
Ами ако Путин нарочно се прави на слаб и победен? Значи прави някаква клопка. Кво правим тогава?
130
4
 
8
 
! Отговори
Кучета и котки преди 2 години
Да се готвят да ядят кучета и котки,както шляхт-литовците ядоха една година когата през 1611/12 г. бяха обкръжени и затворени в Кремъл след като нахлуха в Русия. Опасявям се,че жендърите от Европа ще им забранят да ги ручат.
129
6
 
8
 
! Отговори
Колело във прът ! преди 2 години
Тя войната свърши , само ти не си разбрал ......дори и БАЙДЪН го знае !
128
3
 
13
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Чета тука какви експерти по военно дело има, ветерани от войните, гениални тактици и умели пълководци... И се чувствам спокоен и уверен. Нищо че като се спомене само за връщане на наборната военна служба им се насълзяват очичките и почват да псуват и плюят... че било отживелица, че било комунизъм, че било ненужно.
127
3
 
12
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Как по-точно ще спрат нападение от въздуха като и гърмят мостовете. От друга страна това ще забави сухопътните с 30-40 мминути, докато разпънат военните мостове
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Зелник , изобщо не ми се мисли , какво ще ти се случи когато попаднеш във РУСКИ ръце !!!!! Ще си мноооого обичан и щастлив ! Ще направиш ново предаване : - МОРЕ ОТ ЛЮБОВ !!!!!!!!!