Роднини отчаяно се опитват да се свържат с близките си в Мариупол

Връзката с хората в града е почти невъзможна
10 мар 2022 19:10, Нели Христова
81
Роднини отчаяно се опитват да се свържат с близките си в Мариупол
Снимка: БГНЕС

Хората с близки, хванати в капан в обсадения град Мариупол, отчаяно се опитват да се свържат с тях по телефоните им в града, който на практика беше откъснат от външния свят от ескалиращата и безразборна бомбардировка от руските сили.

Дмитро Гурин, украински депутат, който е израснал в Мариупол и чиито родители са хванати там, каза, че за последно е успял да се свърже със съседите им преди четири дни.

"Говорихме 30 секунди, след като отидоха на място със сигнал – има няколко от тези места, за които хората знаят", разказва Гурин. "Казаха, че родителите ми са живи, живеят в мазето под тяхната жилищна сграда. Това не е заслон със светлина, вода и тоалетна, това е мазе без нищо.

Гурин казва, че родителите му използват сняг, за да пият вода и се опитват да приготвят храна на открит огън навън.

"Можете ли да си представите това? Родителите ви, на 67 и 69 години, пият сняг и се опитват да готвят на огън навън през зимата, докато има непрекъснат обстрел", споделя той. "Това вече не е война. Това не е армия срещу армия. Това е Русия срещу човечеството."

Артър Бондаренко, 35-годишен дистрибутор на кафе в Одеса, казва, че безнадеждно изпраща съобщения всеки ден на близките си приятели, двойка с шестгодишен син.

"Всеки ден им пиша: "Здравейте, добро утро, как сте?" Нито едно от съобщенията не преминава", сподея той и добавя, че последно е разговарял с тях на 2 март. "Те нямаха вода, ток, парно и нямаше подслон под къщата им."

Мариупол, град с около 400 000 жители, е ключова стратегическа цел за Русия, защото превземането му би позволило на подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна да обединят силите си с войските в Крим, южния полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

Градът вече девет дни е подложен на тежки бомбардировки от руските сили, разрушаващи жилищни сгради и сравняващи със земята жилищни райони. Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, каза в четвъртък, че ситуацията в Мариупол е най-тежката в страната.

В сряда трима души - двама възрастни и едно момиче - бяха убити в Мариупол, а 17 бяха ранени при опустошителен удар, който разруши родилно и детско отделение на болница.

Даяна Берг, жителка на Мариупол, която успява да избяга със съпруга си в петък, спъделя, че е научила за случилото се от новините. "Вчера се случи най-бруталното, шокиращо нещо", казва тя. "Тази болница е много близо до мястото, където живеех, бях там преди седмица, семейният ми лекар е там. Не знам дали е още жив."

Берг също не може да се свърже със свекърва си от събота и няма представа дали е жива или мъртва.

"Тя изпрати едно съобщение през деня, след като си тръгнахме, за да каже, че е жива и знае, че все още сме живи", казва Берг. "Оттогава не знаем нищо. Използваме приложението Telegram, гледаме медиите, това е."

Общинските власти най-накрая успяха да започнат да събират и погребват трупове, които са били по улиците, каза пред BBC в четвъртък заместник-кметът Сергей Орлов. Градските власти изчисляват, че досега са били убити 1300 цивилни.

"Няма възможност за частни гробове, поради големия брой убити и поради непрекъснатия обстрел. Труповете се поставят в масови гробове", обяснява той.

Берг казва, че новината за масовите гробове се е разпространила чрез чат групите в Telegram, които хората използват, за да наблюдават ситуацията в града.

"Нямаме новини от нашите приятели, всичко, което знаем е, че може да бъдат погребани в тези масови гробове", казва тя.

Многобройни планирани опити за евакуация на жителите на Мариупол се провалиха през последните пет дни, след като руските сили подновиха обстрела на града, въпреки споразуменията за прекратяване на огъня. Орлов казва, че градските власти са готови всеки момент да приложат планове за евакуация, но не може да се постигне споразумение с Русия за създаване на хуманитарен коридор.

Орлов казва, че група от 100 граждани се е опитала да напусне Мариупол в четвъртък с личен автомобил и е преминала украински контролно-пропускателен пункт, но те са били принудени да се върнат, когато руските сили стрелят близо до колите, блокирайки пътя им.

Родителите и братът на Орлов все още са в капан в силно обстрелян квартал на Мариупол, споделя той. Кметът не може да се свърже с тях от девет дни.

Сега нарастват опасенията от сериозна хуманитарна криза в Мариупол, след широко разпространените съобщения, че хората се опитват да пият вода, топейки сняг и нямат достъп до храна или лекарства.

Александър Протя, 43-годишен учител по английски, казва, че майка му и близък приятел са блокирани в града, а приятелят му може да са свършили лекарствата за диабета си.

"Успях да й уредя инсулин в първия ден от войната, но той или е свършил, или скоро ще свърши", казва той. "Това е хуманитарна катастрофа."

"Скоро ще има и хранителна криза", казва депутатът Гурин. "Следващото нещо ще бъде гладът. Това не е шега, след седмица ще наблюдаваме глад в центъра на Европа".

В отговор на стачката в болницата в Мариупол в сряда, кметът на Мариупол Вадим Бойченко обвини руските сили в "тотално зло, което няма обяснение".

"Как може да се оправдае това?", пита той. "Това е геноцид срещу организиран от Русия срещу нашия народ."

Русия заяви в четвъртък, че родилното отделение, разрушено при атаката, е било превзето от украински войски много преди да бъде ударено, но снимки от мястото, заснети от агенция Асошиейтед прес, показват медицински персонал отвън след взрива и бременна жена, която е пренесена извън сградата в носилка.

"Слава богу, повечето хора вече бяха в бомбоубежището", казва Орлов, заместник-кметът. "Иначе щеше да е много по-зле."

Украинският президент Владимир Зеленски нарече стачката "зверство" и повтори призива си към световните сили да наложат зона, забранена за полети над Украйна - искане, което досега е било отхвърлено.

Външният министър Кулеба каза в четвъртък, че руският му колега Сергей Лавров е казал на украинските власти, че Русия ще продължи агресията си, докато Украйна не изпълни всичките си искания, включително капитулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Стига сте лъгали бе! Целият свят знае вече, нацистите ги държат за заложници и не им дават да тръгнат по коридорите.
42
2
 
5
 
! Отговори
Дмтри преди 2 години
Свястно не могат ли да говорят. Тук има турчеещи се, гърчеещи се, там се правят на Поляци. Няма такава държава.
41
4
 
18
 
! Отговори
Коцето преди 2 години
Благодарете на новите си американски господари, че ви вкараха в тази война. Да сте му мислили навреме. Правете си изводите за след войната, че ви чакат да паднете на колене и да молите запада за кредити, които да ви направят тяхна васална територия. Честито американско робство! Ще имате поне Макдоналдс
40
6
 
8
 
! Отговори
Георги Именов преди 2 години
Абе стига сте писали за тая война, не ви ли писна?!?! Обедняваме брутално тия войни ми говорят,дано СССР се върне да ни спаси от глад!
39
5
 
20
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Ситуацията е отвратителна,заради азовци криещи сезад хората всички страдат.
38
7
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Колко долно да използваш жени и деца за щит. Вместо да излязат в полето като мъже да се бият с руснаците. От 44 милиона украинци 20 милиона трябва да са във възраст между 18 и 60 г. От тях половината мъже. Значи Украйна разполага с 10 милиона мъже срещу сто хиляди руски войници в Украйна. И тези десет милиона се крият в градовете зад жените и децата вместо да гонят руснаците по нивите и горите. Срам!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров каза по националната телевизия днес: Русия не е нахлувала в Украйна и няма да нахлува в други страни...
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много свежа тактика са възприели украинските управляващи. Бандите им се крият зад цивилни и стрелят безпощадно по руснаците. Това се представя като победа. Ако онези решат да отвърнат на огъня, се вдига рев до Бога и се заема позата на мъченичество. Едно ми е чудно - защо обикновените украински войници още търпят това положение.
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сергей Полунин няма ли да си махне татуировката с портрета на Путин който е татуирал на гърдите си и показва по целия свят. Путин нападна родината му, и пуска бомби над украински деца, а той мълчи и седи в Крим да учи руски деца да танцуват. Само един ред в Instagram да напише, и всички театри от Сидни, Париж, Лондон и Ню Йорк ще го извикат на гастрол, ще се напълни с пари, а и те ще напълнят касите, защото от години артист от таква величина от години не са имали и няма и да имат.
34
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяха пуснали хората да излязат от Мариопул. Руснаците няколко пъти организират зелен коридор и на тези, които успеят да се измъкнат от града под обстрела на укрите от Азов, дават топла храна и топъл подслон. Защо не пускат хората да излязат от града, а ги държат като заложници и после пускат подобни сълзливи пропагандни статии. Тези журналисти, които пишат подобни материали не се ли чувстват като съучастници в убийствата, защото там държат насила хората в града, точно за да пишат такива стати
33
5
 
23
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Какво искат? Това е война. Огънят гори, където падне. Не признава мъже, жени, деца или старци. Украйна да вдига белия байряк, за да спасят народа и държавата си. Всичко останало е разрушения и жертви. Не си заслужава да защитават интересите на англо- саксонците. Щатите ще се бият с Русия до последния украински войник. За тях, славяните нямат никаква стойност. Те печелят независимо от това дали умира украинец или руснак.
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да пита Зеленски къде са им роднините, той сигурно знае. Ако не знае, поне може да се обади на приятелите си от Азов, те ще му кажат. Щом украинците още търпят да ги яхат разни фашизоиди, значи не са недоволни от положението. А ако симпатизират на властта, няма какво да плачат, ами да грабват автоматите и да отиват срещу руснаците. Като ги изгонят, може да намерят и близките си. Само дано не се окажат избити от бандерите тези близки, при симулиране на някой обстрел.
31
22
 
8
 
! Отговори
Покрепяш Путин преди 2 години
Подкрепяш убийствата на украински деца. Подкрепяш Русия, подкрепяш убийци и военнопрестъпници. От теб зависи дали ще станеш съучастник в престъпленията и убийствата!
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да се предадат ко толкоз ? Дори Саудитска арабия е отказала преговори за увеличаване на добива . Май трябва вече да се предават . Да видим кво ще стане след войната . Ще се разпадне ли най сетне четвъртия райх . Ще има ли промени в Европа или пак подмяна а не промяна.
29
2
 
20
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
По добре да търсят телефона на Зеленски и да го питат защо ги жертва
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасно е. Жителите на Мариупол са заложници на националистическите банди. Не ги пускат да се евакуират. Знаят, че ако се евакуират мирните жители, с тях е свършено.
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е фейк-нюзВижте в интернет всички са актьори и палячовци, начело с най-големия циракджия Зеленски.
26
8
 
7
 
! Отговори
Костя Предателя преди 2 години
Трудно е да се свържеш с мъртъв човек - без значение колко отчаяно се опитваш. Рассия, Рассия, Нато вън, НАТО вън!
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с болницата е толкова изтъркано пропагандно клише че даже и да е вярно едва ли ще се приеме насериозно. Е да някои го пиемат но те приемат по принцип всяка информация която ги устройва
24
0
 
11
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Пак сълзливити истории на ПентаТрол.Укрити нарушават хум коридори и скрили ти са укр армия и Азов са цепят помежду си.