Зеленски печели симпатии, но прави и прибързани изказвания

Някои от твърденията му са неверни
11 мар 2022 19:00, Петя Славова
296
Зеленски печели симпатии, но прави и прибързани изказвания
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски печели симпатии по цял свят. Той вдъхва кураж на своите бойци и информира за актуалната ситуация. Но често прави и прибързани, неточни или дори грешни изказвания, предава "Дойче Веле". Няколко примера:

Войната на Русия срещу Украйна прилича на битката между Давид и Голиат - не само на бойното поле, но и в сферата на информационната война.

Макар че Русия разполага с добре организиран апарат от проправителствени медии, които използват изпитани и прикрити методи на лобизъм и брутална пропаганда, украинското държавно ръководство около президента Володимир Зеленски печели симпатиите на целия свят.

Още по темата

Украйна извлича полза и от някои прозападни и критични към Русия сили, които разполагат с опит в битката срещу руската пропагандна машина. По време на антиправителствените протести на киевския Майдан от 2013/2014 студенти от Киев създадоха проекта StopFake за борба срещу руските дезинформации, а фондацията на олигарха Виктор Пинчук ежегодно организира мероприятия с известни участници от САЩ и ЕС.

Киевският кмет Витали Кличко разполага с контакти в средите на консервативните партии в ЕС, включително с близката до ХДС фондация "Конрад Аденауер". Откакто нараснаха напреженията с Русия, различни лобистки организации във Вашингтон също активизираха работата си в полза на Украйна. От началото на войната някои от лобистите работят дори без хонорар.

Прибързани и неточни изявления

В битката за оцеляване на Украйна обаче с най-голям принос в информационната война срещу Русия несъмнено е президентът Володимир Зеленски. Той произхожда от рускоговорящо еврейско семейство от Южна Украйна, освен това е добре познат на руската телевизионна публика, тъй като дълго е бил актьор в една комедийна серия. Неговите видеообръщения, в които отправя и преки апели към хората в Русия, звучат правдоподобно. В тях той се изявява като истински антипод на Владимир Путин с неговите брутално-войнствени изказвания за денацифициране на Украйна.

Случва се обаче някои от изявленията на Зеленски и на украинската армия да се окажат прибързани или неточни, с което те поставят под натиск и потенциалните съюзници на Украйна. На 26 февруари Зеленски например благодари на турския президент Ердоган в една публикация в Туитър за това, че страната му спазва Конвенцията от Монтрьо и няма да пропуска военни кораби в Черно море. От Турция обаче отвърнаха, че на първо време подобно решение не е било взимано. Чак два дни по-късно правителството в Анкара обяви, че блокира проливите.

Подобен проблем имаше и с една публикация на украинските военно-въздушни сили във Facebook. В нея се казваше, че Украйна ще получи 70 бойни самолета от България, Словакия и Полша. Същото бяха съобщили обаче и някои чуждестранни медии, както и Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Колко парлива е тази тема стана ясно по това, че седмица по-късно САЩ отхвърлиха предложението на Варшава за предоставяне на употребявани полски изтребители МиГ-29 на Украйна. Защото е ясно, че трябва да се избягват всички действия, които биха могли да послужат на Владимир Путин като претекст за нападение и срещу Полша или срещу друга страна от НАТО.

Има и други твърдения, които не са толкова проблематични, но въпреки това са неверни. Например това, че срещата на Путин със служителки на "Аерофлот" била фейк, защото във видеото се виждало как ръката на Путин "преминава" през микрофона, който той държи. Британската БиБиСи обаче доказа, че в случая става дума за оптическа измама, която се проявява при гледане на видеото с ниска резолюция и силна компресия на образите.

Митове и легенди

Разпространяват се и украински видеа, които показват как украински трактори теглят след себе си руски танкове, внушавайки по този начин симпатичната представа за героични цивилни граждани, които триумфират над уж немощните руски въоръжени сили. Към това се добавят данни на украинските тайни служби и въоръжени сили, които няма как да бъдат проверени от независим източник. А в тях се говори за огромни материални загуби и голям брой жертви от руска страна.

Неясно е дали при тези видеа става дума за легенди, които съдържат и зрънце истина - като например историята за "Духа от Киев", в която се твърди, че украинският пилот е свалил шест руски бойни самолета. Сходна е историята за "Пантерата от Харков" - там пък става дума за котарак, който бил разкрил четири руски снайпериста.

Подобни легенди възникват по време на война, за да повдигат бойния дух, патриотизма и издръжливостта. В подобни съобщения често има преувеличения или пък спестяване на част от истината - например когато става дума за собствените загуби.

В Русия също използват подобни методи - включват грешни данни в статии от типа "проверка на фактите", за да представят Украйна в неблагоприятна светлина. На сайта "War on Fakes" се използват подобни методи, за да се интегрира в тях руска пропаганда - например за това, че руските въоръжени сили не бомбардирали никакви граждански обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския може да загуби но Украина няма как да спечели. Разбита напълно инфраструктура, разселен народ, отровена вода земя и почва. Никой не иска въглища. Нулев туризъм. Сами си минирали плажовете. Не знам дали това не е забранено. Мисля че е глупаво че сами се набутаха в тази война. Запада да им бере грижата. Да видим дали ще се хванат на работа.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Девет руски генерала са убити със специални куршуми със заварен връх от свредло Макита Немезис 2.Сега руснаците са силно заинтересувани от сплавта използвана в твърдосплавната глава на свредлата които се продават в много железарски магазини в целият свят.Генералите са били с бронежилетки,които са пробити много лесно от твърдосплавната монолитна глава на свредлото.В жилетката на един от убитите е намерен куршума и така са открили какво е пробило жилетката.
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Зеленски печели симпатии , но прави и прибързани изказвания " - Ако човек не е много глупав може да го разбере и по следния начин : Зеленски печели симпатии и всичко върви по план докато си играе добре ролята и говори каквото сме му наредили , но понякога се увлича и казва неща които не е много хубаво да се знаят , защото може да лъснат много истини и фасадата може да се напука ?!
207
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинското ръководство е толкова виновно колкото и руското а може би и повече. Запада е също толкова отговорен за подстрекателство най малкото но и за всичко друго например системно незачитане на правото на руския народ да съществува дори. Най просто спорта, ами северен поток две защо подведоха Русия и после не го лицензирваха с месеци. Защо не им пукаше че хората в Крим им е спряна водата. Ами двете отцепнически страни защо са подлагани на страдания без Запада да му дреме. Запада е най виновен
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До по долния, но защо не си налягахте парцалите ами че вие доста сте се милитаризирали и фашизирали. Българите приемат хора ама едно благодаря няма. Ако не е Запада да си лъже народите заради пари те нямаше да искат бежанци но ще видят какво представляват.
205
2
 
4
 
! Отговори
Янки преди 2 години
Благодарим Украйна, аре чао, проблема си е..... лично ваш какви 5 лв?? Просто искахме да порежем братушките малко, че много се отварят напоследък. Нищо сериозно де, продължаваме бизнес както обикновено и само напред :))))
204
0
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА преди 2 години
Зеленски си остава комик.Въпреки военните бази на САЩ,биолабораториите,той отрича в стил комик.Ако Русия допуснеше още година ястреба Байдън да въоръжава Украйна и да разполага ракети,то войната,ще ше да бъде с огромни жертви.Престъпниците убийци от Десн сектор,Азов,Бандеровци,се крият зад цивилното население.Великите Херои???Въобще промити мозъци,комплексари,които не искат да приемат,че са част от една дъжава,както и нашите велики съседи Македонците.Самото име Украйна говори,крайната територия.
203
2
 
10
 
! Отговори
Ами да... преди 2 години
Печели симпатии особено на руския бай Ставри!!!
202
2
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
Само да обясня на простолюдието:Еврейн начело на измислена държава !Може да се преведе UK rain ,е то си вали в Uk по принцип хахахаха
201
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро чeтох статия от DW на английски в която тотално отричат гeноцида срeщу руснацитe в Донбас.Нямало доказатeлства за извършeни прeстъплeния. Нeщастници!
200
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато войната е шоу, що ли да ни мерим симпатиите!
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да отидат и приберат от там ВСИЧКИ - да си ги обгрижват и тн
198
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен не ми е симпатичен. Не печели симпатии по цял свят. Изтрийте статията.
197
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не той е фашист подписа закона за коренните народи сега прокарва и закон за конфискация на имущество на граждани самоопределящи се като руснаци
196
10
 
7
 
! Отговори
До За ватниците! преди 2 години
Украинската земя се нуждае от наторяване.
195
17
 
11
 
! Отговори
За ватниците! преди 2 години
Страховит канадски снайперист, с огромен боен опит от Сирия, Ирак и Афганистан, пристигна в Украйна, отзовавайки се на призива на украинския президент Зеленски за помощ срещу агресора. Тренираният ликвидатор на всичко от войник до генерал се е заканил да избие войниците на Путин един по един. Прякорът на легендарния стрелец е Уоли. Той е на 40 години и се е бил между 2009 и 2011 година два пъти в Афганистан като част от контингента на канадските въоръжени сили там.
194
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската "мечка" всъщност се оказа в'ъшлив, подъл oпосyм...
193
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-ха-ха 201.........На тоя Уоли ще му гният месата на украинска земя! Помни ми думата! От десетина години руснаците направиха страховити снайперски пушки! Има един Витя Лобаев, световен шампион по бенч-рест, откачен на тема суперпрецизни пушки и постигна световен рекорд на попадение на 3 и 1/2 км (?). Вече имат 7-8 шедьовъра в различни калибри от различни производители! Уреди за засичане на мястото на противникови снайпер и.... много отлични стрелци! Уоли, you're kindly invited!
192
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено на Байдън му е много симпатичен, англичаните и те пригласят в хора.
191
11
 
18
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Ти да видиш! Печелил симпатии... Бандеровци не могат да печелят симпатии сред нормалните хора.