Русия атакува близо до Полша - има ли опасност?

Целта е да бъде изпратено съобщение на Запада
15 мар 2022 12:16, Нели Христова
201
Русия атакува близо до Полша - има ли опасност?
Снимка: БГНЕС

Смъртоносният многократен ракетен удар на Русия по военната база на Украйна в Яворов, на по-малко от 24 км от границата с Полша, беше ясно предназначен да изпрати съобщение.

Не само, че руските сили могат да ударят западните граници на Украйна, убивайки най-малко 35 души близо до мястото, където западните оръжия ще преминават в страната, но Кремъл не се интересува дали американски или други доброволци се обучават там.

Ден по-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че нейните военни ще третират оръжейните доставки за Украйна от страни от НАТО като "законни цели".

Съоръжението, добре известно като място, където силите на НАТО обучаваха украинци години преди началото на войната, е близо до най-прекия маршрут между летище Жешов, където се доставят западни оръжия, и град Лвов.

Твърди се, че това е място, където чуждестранни доброволци са се събирали, за да започнат обучение с въоръжените сили на Украйна. Но дори и базата да не се използва за нито една от двете цели, тя е място, гледано дълго време с подозрение от Русия.

И все пак има важни ограничения за руската атака. Въпреки че близостта на смъртоносни ракетни удари до границите на НАТО може да изглежда обезпокоителна, САЩ и други съюзници предприеха стъпки за укрепване и защита на противовъздушната отбрана на Полша.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви в края на миналата седмица, че две американски ракетни батареи Patriot са били преместени в Полша, разположени в Жешов. Британските военни източници твърдят, че спътник, системата Sky Sabre със среден обсег, която вече е в страната след неотдавнашни учения, може да бъде позиционирана до тях скоро.

Въпреки реториката на Рибаков, пряка руска атака срещу страна от НАТО, чиято отбрана наскоро бе засилена, би била малко вероятна, особено като се има предвид как силите на Москва се борят, губейки хора и материали при атаката си срещу Украйна.

Въпреки това, присъствието на батареите на Patriot е предназначено да успокои, че ще бъде възможно да се преборени всякакви ракети, навлизащи в полското въздушно пространство, тъй като руската офанзива срещу Украйна се приближава към западната част на страната.

Румъния, друга страна от НАТО, граничеща с Украйна, вече има своя собствена система Patriot, докато Германия и Холандия заявиха преди няколко дни, че ще преместят своя собствена в друга гранична страна, Словакия.

Що се отнася до доставката на западни оръжия за Украйна, експертите смятат, че е малко вероятно тя да бъде ограничена от една атака, дори толкова смъртоносна като тази от неделя сутринта. Полско-украинската граница е дълга повече от 300 мили и се предприемат стъпки за прикриване на жизненоважните доставки, докато преминават в страната и извън нея.

Не е реалистично възможно да се прекъсне или забрани движението на оръжие с периодични въздушни удари, тъй като територията е твърде обширна. Това е практично само там, където силите на Москва доминират в дадена област. Засега руските сухопътни войски, фокусирани върху Киев и източните градове, са далеч от Лвов и западната граница.

Ник Рейнолдс, специалист по сухопътни войни в мозъчния тръст Rusi, казва: "Владимир Путин ще се бори да забрани доставките в Западна Украйна, но има много по-голям шанс в крайна сметка да обгради и по този начин да отреже Киев, както и потенциално да отреже пропускателните пунктове по поречието на река Днепър. Но това ще отнеме време."

Доминацията на Русия в небето, особено през нощта, ще означава, че тя вероятно ще предприеме повече ракетни атаки и отново ще покаже, че може да нанесе удари на запад. Но те сами по себе си не променят драстично баланса на войната, която вече е достатъчно смъртоносна.

Анализ на Дан Сабаг за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе голям е Путин ама руската армия е много зле.Първо за 72 часа щяха да превземат Украйна после след няколко дни после станаха 20 дена и нищо.Ясно е че са надценени руснаците.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ток дигат гас дигат храна дигат тия бият Абе вие нормални ли сте да имате работа пък ние да ви гледаме а и се с приоритет
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината е от преди 2 дни, но нашите подлоrи не смееха да я пуснат. За 2 минути 7 ракети Калибре унищожиха базите където се обучават подготвят и пристигат чуждестранни наемници заедно със самите чужденци.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОПАГАНДА, това че е на 24км не означава нищо и не изпраща съобщение, това е защото вкарват оръжия от Полша и ги транспортират към Киев. АМАН ОТ ГЛУПАВА ПРОПАГАНДА
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси цените растат нагоре тия жалки са в ловеч бият надолу дано се наядете на клиенти и все п ти вас даса
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха, верно ли има хора, които си мислят че Русия ще се бори със западна Европа или САЩ с... жива сила, пушки и ракетки? В Украйна действа с мека сила защото го играят "освободители", но срещу САЩ ще използват най-гадните и мощни оръжия с които разполагат.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да *** баровците работят надолу Костов и Радев.Докога бе евтините ще лъжете хората а ми караите на 300ш
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям е Путин! Пълководец, държавник, родолюбец! Щом толкова го мразят западните психопати, значи всичко е наред. Някои дори го "убиха" - неговите хора щели да му устроят преврат, щял да свърши като Хитлер в бункера, ей такива мокри сънища на болгарушките и укрите. Украйна е на колене - да вдигат белия байряк и да се предават безусловно. Ще бъдат избити до един, ако не го направят. Путин ги жали, не гърми по всичко, затова се бави. Иначе може да ги изравни със земята. А чичо Сам гледа като п*тка
44
3
 
8
 
! Отговори
Апокалипсис преди 2 години
Идва ледената епоха. Смяната на полюсите е факт. Новините и лъжите за войната са дезинформация. Ковид и ваксиниране и сертефикати. ТРЯБВА САМО ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ. И ПОНЕЖЕ НЕЗНАЯТ КАКВО И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СТАНЕ ВИ ИНЖеКТИРАХА С ГРАФЕН ОКСИД ЗА ДА ВИ ИзПЪРЖАТ ХУМАННО. 9 метра сняг в турция.
43
0
 
10
 
! Отговори
а иначе преди 2 години
какво става с олиото?
42
2
 
8
 
! Отговори
Вкисната Ваксина преди 2 години
3 бустера на цената на 1! Който разбира, тук се спира! Ликвидация! До изчерпване на количествата. Насам народе!
41
1
 
7
 
! Отговори
Доктар Фалчи преди 2 години
Руснаците проверени ли са за зелен сертификат при влизането си в Украйна?
40
10
 
6
 
! Отговори
Прости ватенки преди 2 години
Май и в тази война Щатите ще пращат помощи и храна на ***.... Още някой друг месец.. 😄 Нямам търпение да видя бг русопитека, какво ще пише тогава...
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин бави, Но не забравя! Споко - за всички ще има бомби и ракети, не се блъскайте.Това забавяне някои нарекоха "Победа за Укрите" :) Блажени са вярващите.
38
5
 
6
 
! Отговори
Ух мама преди 2 години
Полша пак може да гризнат дървото. Горките. Вечно са между *** и наковалнята. Те за това пият толкова много, в пиялните има знак, че не се сервира алкохол преди 8 сутринта
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега руските сухопътни войски, фокусирани върху Киев, северните, южните и източните градове, са далеч от Лвов и западната граница, но Калибрите достигат без проблем до всяка точка на тази 450 километрова граница с Полша.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошото е за укрите. От тука ги лъжем че ще им помагаме, а те си измират докато чакат. Дали ще се усетят някога че никой няма да се засили да им помага?!?
35
4
 
10
 
! Отговори
Пак неразбрали преди 2 години
Русия е сцепила 8-годишния ешалониран и бетониран украински фронт близо до Донецк. Западните инструкции не са помогнали. Руснаците са навлезли на 8 км навътре. А тия тука реват - има ли опасност за Полша :):):)
34
3
 
8
 
! Отговори
Кадиров преди 2 години
защо е цензурирано К.адиров тук? Аз исках да напиша, че той (Кадировь) е в Украйна да участва във военните действия като пълководец. Това вярна информация ли е? Вчера го казаха по Нова или по Бойко ТВ. Мисирката може и да е излъгала, немам им вяра аз.
33
11
 
23
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Руснаците се опитват да завладеят Украйна без да стрелят и с минимум жертви, но "помагачите" искат хубава война. Случаят е малък пример как може да се развият събитията.