"Търсене на изчезналите": Групата в Telegram, която събира семейства в Украйна

Засега всички развръзки са щастливи
16 мар 2022 17:30, Нели Христова
12
"Търсене на изчезналите": Групата в Telegram, която събира семейства в Украйна
Снимка: БГНЕС

Хиляди семейства бяха разделени в хаоса на сраженията в Украйна. Прекъсванията на тока и прекъсването на интернет и мобилните телефонни услуги означават, че за много семейства са минали седмици без да чуят новини от близки в райони, засегнати от интензивни руски обстрели.

Сергей се приютил със семейството си в бомбоубежище, когато тръгнал да вземе храна. Ожесточена битка означавала, че той не можел да се върне обратно. На следващия ден телефонът му вече е изключен.

Отчаян за новини, брат му Владимир се обръща към група в Telegram, създадена от украински телевизионен водещ, която споделя информация за изчезнали хора. Групата, наречена "Търсене на изчезналите", нарасна до повече от 80 000 членове, откакто стартира по-рано този месец, и всеки ден получава хиляди молби за помощ.

Часове след като публикува за брат си и четири дни след изчезването на Сергей, Владимир получава телефонно обаждане от семейството на съпругата на Сергей в Киев, която видяла съобщението. "До края на деня ми се обадиха, за да ми кажат, че брат ми е проправил път при тях", казва Владимир пред BBC.

Сергей стигнал до друго убежище, но без храна и вода. Той и хората, с които се крие там, решават да се предадат на руските войски. "Те взели бяло знаме и излезли при руснаците. След претърсване били освободени. След това с помощта на доброволци той се е отправил към Киев", разказва Владимир.

Останалата част от семейството на Сергей в крайна сметка успява да се измъкне от Буча и стига до безопасност в Гданск, Полша. "Изпитах чувства, които никога през живота си не съм изпитвал", казва Владимир. "Това беше толкова добре дошла новина в тези трудни дни." След това Сергей се е върнал в Украйна, за да влезе в армията, казва той.

Издирването на изчезналите започва Катя Осадча, бивш модел, журналист и популярна риалити водеща. Тя отчаяно иска да помогне, когато започва войната, но знае, че "не може да стреля или да бъде войник", защото има две малки деца. Вместо това тя моли приятели в Instagram да помогнат и сега заедно с 15 доброволци управляват групата 24 часа в денонощието, проверявайки всяко съобщение за подробности и филтрирайки дубликати.

'Катя казва, че са помогнали на около 300 души да намерят изчезнали роднини. Засега всички те са с щастливи развръзки.

"Получавате снимки на щастливи хора по празниците, а техните приятели и семейство ни пишат, че са изчезнали и последното обаждане е било преди пет дни от приют и е имало много бомбардировки", казва тя.

Ема Шиманович, която помага за управлението на канала, казва, че малкият екип от доброволци е бил претоварен: "Изключително болезнено е да четем запитвания за изгубени деца или за деца, които търсят родителите си. Трудно е да изразим това, което чувстваме".

25-годишната Юлия оставя след себе си майка си, брат си и сестра си, когато бяга от Мариупол със съпруга си и двумесечното си бебе: "Последният път, когато говорих с тях, нямаха ток, вода, парно и комуникации за няколко дни."

Когато не успява да се свърже с тях, Юлия се свързва с местните власти и приятели, които може би все още са в града, за да види дали знаят нещо, но не успява да стигнат до никъде и затова публикува в канала на Катя в Telegram.

"Прогонвам най-лошите мисли от мен", казва тя. "Наистина се надявам, че са в безопасност и просто нямат връзка. Надявам се само на незабавно прекратяване на огъня." 

Малко след интервюто на Юлия за BBC, тя се свързва отново с тях, за да съобщи, че най-накрая е успяла да се свърже с майка си, но тя все още е в Мариупол. "Тя проговори само за минута. Слава Богу!"

Ирина публикува снимка на 23-годишната дъщеря на своя приятел Юлия, след като тя изчезна в Киев. "Майка й постоянно плачеше", казва тя. Ирина се опитва да търси новини във Facebook и други телеграм канали, в крайна сметка се обръща към "Търсене на изчезналите".

"В рамките на 24 часа започнах да получавам отговори от хора, които я познаваха. Някои казаха, че не знаят нищо, но след това нейни приятели се свързаха и казаха, че Джулия си е счупила телефона и не е успяла да се свърже."

Джулия е изпуснала телефона си, докато тичала към бомбоубежище и не знаеше наизуст телефонния номер на майка си.

Хиляди все още са в капан в Мариупол. Олга, която живее в Истанбул, се обръща към групата в телеграм, след като загуби връзка с 31-годишната си дъщеря Дария и двамата си внуци Марк, 4, и Лидия, на 5, които живеят там.

Олга се чува за последно с дъщеря си на 28 февруари. В текстово съобщение Дария пише, че снаряд е ударил жилищна сграда, и няма ток или парно. "Изобщо не знам какво да правя", се казва в съобщението. "Страх ме е. Децата са облечени, има много одеяла. Мариупол е обграден от врага. Имаме много лоша връзка."

Олга почти изостави надеждата да ги чуе отново. Понеделник беше рождения ден на дъщеря й. "Страхувам се от в

ичко и никога не съм мислила, че семейството ми ще бъде засегнато от война", казва тя.

Олга от Бахмут публикува в групата, за да се опита да намери новини за дъщеря си Алис и осеммесечния внук Тимофей в Мариупол. Последното, което чула от тях, било, че са се приютили със съседи в мазето на супермаркет без ток, вода и парно.

Оттогава тя получава съобщение, че сградата, в която се крият, е бомбардирана и с нетърпение очаква още новини. "Дали са живи и къде са сега - не знам."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Вън неофашизма преди 2 години
Вън окрайна!
7
0
 
3
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Балшои театър
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът е най тесногръдото, жалко и завистливо същество на тази Земя. Плюя на вас *** жали и озлобени
5
5
 
5
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Не ни интересуват тея.
4
6
 
5
 
! Отговори
Могучая преди 2 години
Значи Сергей, етнически руснак го пуснали а той извел семейството си в Полша и се върнал да се бие срещу "освободителите"!Що така бе тАваришЧи ***?
3
1
 
7
 
! Отговори
Гошо джибрито преди 2 години
Търся атрактивна украинка да ми отслаби жилото. Режийните са от мен.
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ползват вражеския руски телеграм?
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали руснаците избивали цивилното население. То какво излиза от тази статия - претърсили ги и ги пуснали по живо по здраво към Киев. Нали Зеленски лъжеше, че ги карали към Беларус. Всеки ден лъжите на САЩ и Украйна лъсват все повече. Но, Европа тепърва ще си бие главата, заради необмислени действия. Цяша Африка е настръхнала, заради глупостите със санкциите на Европа, защото за тях това е гладна смърт. Светът не е ЕС и САЩ.