Част от работниците в Чернобил успяха да се приберат

Те са заменени от други експерти, отишли доброволно
21 мар 2022 07:34, Нели Христова
7
Част от работниците в Чернобил успяха да се приберат
Снимка: БГНЕС

След като на практика бяха държани като заложници от руските войски повече от три седмици, 64 работници в изведената от експлоатация атомна електроцентрала в Чернобил в Украйна най-накрая успяха да напуснат.

Те са заменени от 46 служители, които доброволно са пътували до завода.

Около 200 работници на смени и членове на украинската национална гвардия бяха блокирани в електроцентралата от 24 февруари - първия ден от войната - когато руските войски я превзеха.

Тъй като руската страна не можеше да гарантира тяхната безопасност, ако се опитат да напуснат завода, работниците бяха хванати в капан с храна и лекарства в недостиг. Те бяха принудени да спят на всичко, което намериха - на пода, масите и няколко малки легла.

По време на изпитанието им централата загуби връзката си с електрическата мрежа, след като бойни действия в региона повредиха електрически кабел.

Имаше опасения, че загубата на захранване може да доведе до повреда на охладителната система за отработеното ядрено гориво, което се съхранява на площадката, въпреки че експертите казаха, че голяма катастрофа е малко вероятно.

Чернобил e мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., когато един от четирите му реактора избухна, изпускайки радиоактивен материал в околната среда.

Заводът продължава да функционира до 2000 г., когато окончателно е изведен от експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и забравят да кажат че беше подадено захранване на централата от Беларус. Ама и те нали сега не са правоверни и се мълчи, не е удобно да се каже че са направили добро, както за себе си, така и за Европа.
1
2
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Жирналист и АЕЦ е нещо като сравнението между *** и учен - антрополог. Толкова са даече един от друг :) Това ми прави впечатление, откакто ЧАЭС имени Ленина станА мейнстрийм.