Петков: ЕК ще обсъди наши предложения как да намалим цените на горивата

Правителството прави така, че външната криза, която заля Европа, да е поносима
Обновена: 23 мар 2022 10:36 | 23 мар 2022 10:30, Веселина Йорданова
136
Петков: ЕК ще обсъди наши предложения как да намалим цените на горивата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работим заедно цялото правителство да направим така, че тази външна криза, която заля цяла Европа, да може да бъде поносима за българските условия. Това каза премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на правителството.

Високите цени в момента са на база на високите цени на горивата, на газа на световните пазари. Тази инфлация, която идва и ни залива отвън, като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, но и заедно с нашите европейски партньори, каза Петков.

Той съобщи, че ЕК е приела за дискусия българското предложение, което ще бъде обсъждано от всички страни-членки.

Предлагаме съвместно да закупуваме газа 27-те страни заедно през един преговорен екип, за да използваме пазарната сила на ЕС, за да стигнем до по-добри нива.

Ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм да можем да намалим тези нива до 50 евро, което ще се отрази и на цените на тока, обясни Петков.

Координирано намаляване на акциза за горива - ако се случи, ще покажем на превозвачите, че се грижим за тях, както и на цялата икономика. Засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, да сме сигурни, че независимо каква е ситуацията, имаме втори сценарий за доставка на газ независимо от войната в Украйна. Задължително пълнене на газохранилището до 90% преди следващата зима, каза още той.

Премиерът посочи, че се удължават четирите програми за помощи, като даде пример, че таванът за компенсациите за бизнеса заради скъпия ток от 250 лв. става 300 лв., а допълнителните средства по тази мярка са 738 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На европееца изобщо не му пука дали олиото е 2 или 4 евро .Тука едно е ясно , трябва оправител АК47 иначе не виждам как ще стане .Демокрация 30 години и всички работят срещу народа
17
4
 
8
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Стига, лъжи обещания и прах в очите. Лъжец, тебе са те учили само да лъжеш е крадеш със усмивка. Нека изгоним теза мошеници от България. 100дни цирк, и обещания. Сега ще ви пусне и Гугъл балета на министерския съвет. Писна ми, Вън некадърници ***.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и накрая горивата по бензинистанциите гонят 3,50 лв, защо така?
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво звучи това "свъместно, общо".На практика ибаче Петков трябва да е наясно, че много държави яростно дърпат дявола за опашката, което не предвещава единство.Поляците не отсега имат териториални претенции към Украйна.Даже централната им банка е пуснала пари с карта, където Лвов и Волинск са в Полша. Полската армия скупчва войски по границата, а догоорът на НАТО не забранява на натовски армии да воюват на чужди територии, т.е.Полша се готви да навлезе от запад, ако Русия оизволи, разбир
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще намалите цените, бе кирчо, като и глам газ не моете изкара от нашата държавица. Ама пък е красива, и вече и минирана от украинци. Малииии, колко сте жалки дупедав ци.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно разликата в цените ан горивата ше отиде в твоя джоб...
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще ги намалявате, бе??? Айде стига всеки треторазряден бачкатор е замърсявал града с дизелова 15-годишна немска огромна кошница. Всеки може с 2 клика в интернет да види цените на горивата в ЕС. Ние сме 30% надолу като цена. Вдигнете ги за битови потребители с 50% и край!
11
6
 
4
 
! Отговори
Vans преди 2 години
Много ясно, че ще работи тясно с ЕС, това е най-богатия пазар на света и е време да се възползваме от това си преимущество
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако ЕК нени позволи оставаме държава с най-бедното енергийно население,т.к. от държавите по тези ширини, в които хората живеят при такиваклиматични условия ние сме най-бедната държава. Честито! С такива избиратели - такива управляващи!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя па... Те не могат нашата спекула и ибфлация да оправят, ще ми оправя Европа. А дали е нагъл?
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На германеца не му е скъпо ,защото има адекватна минимална заплата . Тука със зор ще я правите 355 евро , а сме в ЕС от 2007 година и нещо не личи . Ако ми покажете европейска държава с минимална 355 евро ще черпя . Разбрахте ли накрая , че се води геноцид и то умишлен спрямо народа ни ?
7
2
 
10
 
! Отговори
L. преди 2 години
Абе имам едно дежа-ву (за идиoтите - ситуация, в която вече си бил) с едни 800 дни, ама да видим.
6
7
 
11
 
! Отговори
Баце голям преди 2 години
Баце връщай се
5
0
 
17
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
Махнете безмислената биодобавка тя оскъпява с повече от 20ст.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато умувате за цените , народа ги плаща , умнико !
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брадвата ще играе, граборя идва на ринга
2
0
 
15
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Оставка и Народен съд за теб,евреино !
1
2
 
11
 
! Отговори
Човека мисли за ЕС преди 2 години
Предлага нашия на ЕК стратегии и действия - ние тука сме вече умрели, отписал ни е