Зеленски към Швеция: Москва е взела на прицел остров Готланд

В опасност сте, само морето ви разделя от тази агресивна политика, заяви той
24 мар 2022 14:45, Нели Христова
91
Зеленски към Швеция: Москва е взела на прицел остров Готланд
Снимка: БГНЕС

Русия ще "унищожи свободата" в Европа и ще преследва своите съседи, предупреди украинският президент Владимир Зеленски във видеообръщение към шведския парламент днес.

"Ако Украйна не издържи и не се защити, това би означавало, че всички съседи на Русия оттук нататък са в опасност", каза той в реч, която бе посрещната с бурни овации.

"Русия тръгна на война срещу Украйна, защото иска да напредне още повече в Европа, иска да унищожи свободата в Европа", изтъкна Зеленски.

"Това е фундаментално предизвикателство за европейската система за сигурност и отбрана", каза украинският президент и призова Европа да приеме пакет от тежки седмични санкции срещу Русия.

Той предупреди Швеция, че Москва е взела на прицел нейния остров Готланд в Балтийско море.

През 2018 г., след анексирането на Крим от Русия, Швеция възобнови работата на гарнизона си на остров Готланд, след като го закри през 2004 г.

"Това би означавало, че сте в опасност, защото само морето ви разделя от тази агресивна политика", каза той.

"Руските пропагандисти вече обсъждат в ефир, в телевизионни предавания, как Русия ще окупира остров Готланд и как ще го контролира в продължение на десетилетия", добави той.

"Те смятат, че ще е удобно да инсталират там системи за противовъздушна отбрана и бази, за да прикрият настъплението към балтийските държави".

Зеленски благодари на Швеция за подкрепата, след като тя се съгласи да изпрати оръжия на една страна във война като неговата за първи път от 1939 г. насам.

Без да е член на НАТО и официално военно необвързана, Швеция обяви днес втора доставка на 5000 противотанкови гранатомета.

Подкрепата за членство в НАТО нарасна в Швеция след нахлуването на Русия, но министър-председателят Магдалена Андершон засега изключва тази идея.

Присъединяването към алианса рискува да "дестабилизира" Северна Европа, каза тя.

Зеленски, който през последните седмици направи множество изяви чрез видеовръзка пред парламентите на други държави, направи обръщение и на извънредната среща на върха на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швеция дали са толкова зле че някой да им дава акъл. Мисля че са умни и никой няма да ги нападне.
66
1
 
1
 
! Отговори
Аз само да попитам преди 2 години
Няма ли телефон за връзка със ЗеленскиНе че нещо но ме интересуват числата за следващия тираж от тототоИ ако може да каже къде чичо Пенчо лани си затри каскета
65
4
 
15
 
! Отговори
BB преди 2 години
Гаден ИНТРИГАНТ съсипа държавата си *** купен
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленчооо , краят ти е близо , *** продажна . Продаде страната си за евтина слава . С жалките си "молби" лека полека всеки ден успяваш настроиш срещу себе си дори и тези които ти симпатизираха , оплитайки се в необмислените обиди които сипеш . Харесвах те в началото , но сега ми се повръща от теб . И се надявам не други , а хората на Кадиров да те пипнат и заедно с боксьора-кмет да ви обесят на Майдана .
63
4
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Само информативно: Рублата в момента е рекордно висока
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недозрелия явно има пряка връзка с Путин щом знае какво е взел на прицел. Я да пита и за нас.
61
1
 
8
 
! Отговори
Щеш ли преди 2 години
А фитката на *** си... не ще ли? А га викаха - на Мацкву ,москаляку на гиляку... Шемети.
60
25
 
5
 
! Отговори
{epe} преди 2 години
Троловете и под тази статия изпълзяха. Много сте прозрачни. Сега при тази ниска рубла явно трябва да пишете в пъти повече неистини! А истината е една и тя е проста. Най-важно, че целия развит свят я вижда! А тя е, че Русия нападна вероломно Украйна! Ако обичате путkин безплатно, просто сте изключително нискоинтелигентни.
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да кацнат извънземни и батакът ще стане тотален ...
58
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв прозззт украински клоун, на когото британците му турят думи в устата, тръгнал да учи на ум прозззтите европейци. Смях в залата !То и наще прозззти Гумен Гадев, Кирльo Шундьоканадски станаха за смях пред българския народ. И , ако обичат, точно те нямат право да говорят от мое име
57
0
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Нещо за Аляска ,не е ли казал или за София
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ и на тях им се слушат подобни шменти-капели, на нас сигурно ще ни каже, че искат да ни окупират о. Свети Иван (Свети Йоан)
55
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болен, самовлюбен, побъркан тип, побърка света с драматизма си.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го вземе Русия. Няма всичко да е Нато и САЩ .
53
3
 
49
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Браво на Зеленски. Поддържа делириум вече доста време.
52
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци, руснаци и други хора в Украйна, крадат децата ви, убиват родителите и крадат украински деца, отвличат ги, смърди на нещо страшно и на престъпления срещу деца! Спасете си децжата и ги искайте обратно! Още преди няколко дена бяха отвлечени 17 деца,а сега укро-нацистите от Азов, убиват и родителите, отвличайки децата, върнете тези деца! Преди повече от седмица пък писаха за украински деца, които са преминали през България с хора, които не са им родители, спасете тези деца и ги върнете!
51
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това все повече започва да ми прилича на събрание на ЦК-то. Един седи отпред, плещи лъжи и глупости, а другите в залата ръкопляскат докато ги заболят ръцете, само защото така са им казали да правят
50
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това лъжливо овчарче вярва ли му някой още??? Можеше наистина да стане герой, ако не се беше превърнал в такава жалка картинка, поведението му е наистина жалко...
49
0
 
28
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Така е защото друг дърпа конците и гаси пожара с бензин.
48
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Блокирано еПоказват убитите деца и жестоката война в Донбас, която извършват укро-нацистите над населението, показват и разрушените от бомбандиране сгради, обстрелвани, опожарени или ударени със снаряди коли на семейства, убийства.