Зеленски поиска танкове от НАТО, обвини Русия в използването на фосфорни бомби

Това е ужасен, тъмен месец на унищожение, заяви той
24 мар 2022 14:15, Нели Христова
278
Зеленски поиска танкове от НАТО, обвини Русия в използването на фосфорни бомби
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски изнесе поредната си реч. Този път той говори на срещата на върха на НАТО чрез видеовръзка.

Още по темата

Зеленски заяви, че чувства, че страната му е попаднала в "някаква сива зона между Запада и Русия", тъй като все още не е част от алианса, но "защитава нашите общи ценности".

Това беше месец на "героична отбрана" и "ужасен, тъмен месец на унищожение".

Той каза, че Украйна се държи смело - но с цената на "хиляди животи, разрушени градове и почти 10 милиона разселени хора".

Зеленски допълни, че от самото начало е искал въздушна подкрепа, "за да помогне да защитим нашето небе", тъй като Украйна няма мощна противовъздушна отбрана.

Той обвини Русия в използването на оръжия за масово унищожение и заяви, че последствията са ясни.

"Русия е използвала фосфорни бомби тази сутрин. Отново децата умираха, хората умираха", каза той пред НАТО, но не предостави никакви доказателства, нито каза къде е извършено нападението.

"Ние сме в неравностойни условия повече от месец", каза той, призовавайки за военна подкрепа без ограничение, за да се спасят хората и градовете на Украйна. По думите му Русия използва целия си арсенал без ограничения - насочвайки се към жилищни градове, болници и мостове.

Досега Украйна не е получила нито един самолет, каза президентът. Той също така апелира за танкове – "дайте ни ги, продайте ни ги", но тепърва ще получи ясен отговор за тях от членовете на НАТО.

"Украйна не иска да води войни в продължение на години", категоричен бе Зеленски. "Ние просто искаме да оцелеем, да спасим народа си."

Но президентът на Украйна твърди, че не обвинява НАТО. Не техните ракети унищожават градовете, добави той. Алиансът все още може да помогне за избягване на по-нататъшни смъртни случаи, като предостави на Украйна повече боеприпаси. Това е въпрос на живот и смърт, допълни той.

Президентът Зеленски също попита членовете на алианса дали са уверени, че член 5 от Северноатлантическия договор ще работи, ако Русия атакува НАТО. Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че атака срещу страна-членка на НАТО е атака срещу целия НАТО.

Той призова Алианса да не декларира пред Украйна, че армията й не отговаря на стандартите на НАТО: "Единственото нещо, което искам от вас след такъв месец на война е, моля, никога не ни казвайте, че нашата армия не отговаря на стандартите на НАТО."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 2 години
То и аз ти се чудя какъв уникален бачкатор си и как е възможно като тотален роб да ринеш дъното за 2000лв. на месец, ама на... Продължаваш си.
9
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам и не мога да повярвам що за клоун са си избрали нацитата от Окрайна
8
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗЕЛЕНСКИ, ВИЕ ИЗПОЛЗВАХТЕ ЗАБРАНЕНИТЕ ФОСФОРНИ БОМБИ НАД НАСЕЛЕНИЕТО НА ДОНБАС И ИЗГОРИХТЕ МНОГО ХОРА И ДЕЦА И ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА, АКО ПАК ГО НАПРАВИТЕ, ПРОСТО ТРЯБВА ДА ТЕ РАЗЧЕКНАТ НА ПЛОЩАДА ЗА НАЗИДАНИЕ! И СПРИ ДА НАБУТВАШ УКРАЙНА С ОРЪЖИЯ И ДА ИЗВЪРШВАТЕ ГЕНИЦИД, ЛЕЕЙКИ ОЩЕ КРЪВ И СМЪРТ, ТИ НЕ СИ УКРАИНЕЦ ПО ПРОИЗХОД, НИТО МЕНТОРА ТИ КОЛОМОЙСКИ Е УКРАИНЕЦ ПО ПРОИЗХОД И НЯМАШ ПРАВО ДА КОМАНДВАШ УКРАЙНА И УКРАИНЦИТЕ И ДА ИЗВЪРШВАШ ГЕНОЦИД НАД СЛАВЯНИТЕ, РАЗБРА ЛИ НАРКОМАНИНО ОТКАЧЕН?
7
2
 
46
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Днес каква роля играе и на каква дрога е?
6
4
 
46
 
! Отговори
клоун преди 2 години
Тоя само проси, нали медиите всеки ден ни облъчват как ги размазва руснаците зеленски
5
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те украйнци са много глуповати .Имат за президент клоун които само се жалва дайте това дайте онова ама вика ще има преговори за мир .Не Тея украйнци са мега зле как викат младите
4
4
 
47
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
ако го бяха нападнали САЩ, кого щеше да моли?
3
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още някой взема ли го този на сериозно? Той самият не е наясно кога лъже и кога говори неверни неща.
2
5
 
42
 
! Отговори
Зеленски преди 2 години
обвини марсианците за нашествието и поиска от Венерианците да помогнат с квото могат.
1
8
 
48
 
! Отговори
nexussss преди 2 години
Ооо Зеления....днес на каква дрога сме?