Въпреки инвазията, Одеса се връща към нормалния живот с концерти на живо

Хората са уверени, че Русия няма да победи
29 мар 2022 22:00, Нели Христова
73
Въпреки инвазията, Одеса се връща към нормалния живот с концерти на живо
Снимка: БГНЕС

Сред виещите сирени за въздушно нападение, контролно-пропускателни пунктове, квартални патрули и устойчиви страхове от руски атаки - от море, въздух или земя - историческият и космополитен украински курортен град Одеса нежно се опитва да се свърже отново към прочутия си спокоен празничен дух и да отговори на предизвикателството на Кремъл.

"Музиката е живот. Когато музиката е заглушена, всичко може да се случи. Музиката е начин да защитим умовете си", казва Александър Пролетарски, музикален критик, седнал на бар стол в тъмна изба близо до центъра на града.

Но скорошното повторно отваряне на клубове, плажни ресторанти и салони за маникюр в Одеса не е просто израз на неподчинение или икономическа необходимост. Това също отразява нарастващото доверие на местното население в хода на войната срещу Русия, поне тук, на Черноморското крайбрежие.

"Чувствам, че градът оживява. Мисля, че страхът малко се оттегля. Хората вярват в нашата армия, която ни защитава, и се чувстват комфортно, чувстват се в безопасност. Не мисля, че руската армия побеждава", казва Александър Ходосевич, барабанист на инструментална психеделична група, седнал с група приятели, след като завърши едночасов сет в клуб More Music.

Мястото току-що е отворило врати, изнасяйки концерти на живо (и предавани на живо) в късните следобеди, за да даде достатъчно време на публиката да се прибере преди полицейски час.

Северно от града, на ветровит плаж, популярен сред летните туристи, бръсначи, противопехотни мини и чували с пясък сега блокират всеки достъп до морето.

"Виждал съм руски кораби. Но те се отдръпнаха. Те знаят, че сме заплаха за тях. Имахме много входящ огън. От ракети. Имаше и дронове, хвърлящи бомби. Но те няма да успеят тук. Нека се опитат да кацнат - ще ги накараме да платят висока цена", казва 27-годишният Анатолий, украински войник, управляващ зенитно оръдие, пред BBC.

Има логика в нарастващото доверие на Одеса.

Настъплението на Русия по Черноморието е в застой. Украинските войски в град Николаев не само защитиха своя стратегически мост, но и сега се съобщава, че изтласкват руските сили обратно на изток.

В Херсон, първият град, завзет от руски войски преди месец, окупационните сили за сигурност сега са обвинени в използване на прекомерна сила срещу цивилни протестиращи и в отвличане или арест на местни лидери, за да се опитат да овладеят народните вълнения.

"Когато започнаха да използват този газ, димни пелети и зашеметяващи гранати, аз започнах да бягам. Това беше наистина страшно", казва Лада Даник, университетски преподавател в Херсон, в разговор по Skype. Руснаците започнаха да отвличат хора, да ходят в апартаментите им и местата, където живеят – протестиращи и активисти. Изглежда, че използват по-заплашителни техники и тактики. Мисля, че са в паника", каза тя.

В Одеса има огромна благодарност за начина, по който украинските войници на места като Николаев и Вознесенск устояха и блокираха руските сухопътни сили да се движат по-на запад. Но какво да кажем за десантно кацане?

Анализаторът по сигурността Хана Шелест смята, че Одеса можеше да падне под Русия, ако промосковските лидери бяха създали капитулация в първите дни на войната. Но този вариант вече е отхвърлен и според нея руските войски ще се борят да атакуват от морето, без първо да създадат база на сушата.

"Струва ми се, че е просто невъзможно. Ако погледнете техническите условия, стратегическия терен, Одеса никога не е била град за лесно превземане (от морето). Историята го е доказала няколко пъти", казва тя.

Междувременно огромните катакомби на града - може би 2500 км подземни тунели, прокопани през последните два века - отново се подготвят като възможни убежища за въздушни нападения.

Матраците и хранителните запаси сега се намират в тъмните ъгли в плесеняслата мрежа, подобна на лабиринт, която е била използвана от бягащи семейства и от партизани, както в двете световни войни, така и в Гражданската война в Русия.

"Тук има графити от 40-те години на миналия век. На този пише "Смърт за фашистите", казва пещернякът и местен историк Максим Баранесцки, 46-годишен, размахвайки фенерчето си върху надпис върху каменна стена с цвят на пясък дълбоко под земята.

Но твърдата надежда в Одеса е, че историята няма да се повтори и че тласъкът на Русия на запад по крайбрежието ще остане осуетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано освирепялото кремълско джудже не нападне този град, който е неразделно свързан с България. Поне 20 % от населението му е с български корени, въпреки че са украинци. Нека всички знаят, че бесарабските българи не искат да са управлявани от Путин или неговите маши.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да си кажем истината - украинците ЗНАЯТ, че Русия не желае да ги унищожи и затова правят концерти, пазаруват, извеждат кучетата си и пр. Тези, които напъплиха Европа са или бандеровци, страхуващи се от съд, или (повечето) опортюнисти, сграбчили момента, за да вземат европейско гражданство и други облаги. Всички други версии са пропаганда.
53
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
"Тук има графити от 40-те години на миналия век. На този пише "Смърт за фашистите".Остава им само да допълнят графитите със "Смърт за фашистите от Русия!"
52
0
 
9
 
! Отговори
No comment преди 2 години
Иван Милев - убит и изгорен от нацистите на 02.05.2014 г. в Одеса със съдействието на нарочно оттеглилата се за целта полиция. Председател на Запорожкото градско българско дружество. Получил наградата Човек на годината от Асоциацията на българите за многогодишна активна родолюбива дейност, за голям принос във възраждането и развитието на българските традиции и обичаи. НИЕ ПОМНИМ!!! Всичко е отразено в докладите на ООН по случая, вкл. и малтретирането на съдии, гледащи делата на убийците
51
1
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Да попитам, короната нещо изчезна а? Там няма ли да ги накарат да са с маски и сертификати? Да са на разстояние един от друг. кунчо и витанката да ги пратим да видят как се справят там с короната, па ако не се върнат, нищо. В България е пълно с такива като тях, големи "специалисти"...
50
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитайте Чехов и Ботев чия е Одеса. Те, горките са си въобразявали, че са в Русия, а не в Украйна. Такава жалка държавица тогава не е имало.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То по принцип там свсичко си е било нормално с изключение на ПВО алармите вечер.
48
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави впечатление, че след страшните войни на Путинсе провеждат концерти. В Алепо бе същото. След демократичните инвазии на Сащ не съм чул такова нещо. Само установяване на шериати.
47
22
 
11
 
! Отговори
Смяяях преди 2 години
"Великата" руска армия, стана за посмешище в целия свят!
46
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Zлото няма да победи срещу Свободна Украйна!
45
1
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Де така да бяха уверени и САЩ.Дори руснаците оценят на 60% шанса си да свалят самолетите на САЩ при евентуална атака,а САЩ на 80%.Във въздуха руснаците имат два пъти по-малко самолети,а съотношението в танкове е обратното.И двете са в състояние да водят само една пълномощабна война.Тъй че само бисери ще наблюдаваме помежду им,но не и кютек.Санкциите провокирани от рускаата агресия обаче дадоха повод на Русия да започне пълномащабна икономическа война,коята явно е планирана отдавна.
44
10
 
24
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ОДЕСА ВИНАГИ Е БИЛА РУСКА ! ФАШИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ !
43
11
 
21
 
! Отговори
Tони преди 2 години
Въпрос на време е Одеса да мине към Руската Федерация ! Укрите много здраво се нас.раха...
42
13
 
14
 
! Отговори
Христина преди 2 години
одеса и РУСКА и скоро всички ще приключи! Великата Руска армия освободждава град след град, всички батальони на мръсните нацисти и убийци са унищожени ! ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА БРАТСКА РУСИЯ !
41
18
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Щирлиц: Видяхме ги. Мизинцев е действал като в Алепо. Камък върху камък не е оставил. И пак не е изгонил Азов. Пак две трети от града се контролира от Азов. Пак ги оставят да влязат и ги палят живи в танковете. И не, не вярно това което се бълва от путинските пропагандисти, само фейкове. Но нали знаеш, че който приема желаното за действително е за специално лечение. И Путин си мислеше, че ще го посрещнат като светия, а те му го набиха до шия. Сега се чуди как да си извади гащите от трътката.
40
15
 
11
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 2 години
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
39
22
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАЦИСТ !!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС ГОСПОДИН ПУТИН ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !
38
14
 
17
 
! Отговори
Жалко за Русия... преди 2 години
Единственото нещо, което Путин съвсем успешно мачка, е собствения си народ!!!
37
5
 
21
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 40. Аз съм на 54 г. и от 50 г. ми се обяснява, че долара е сега ще се срине. А дядо ми разказваше едно време, че още след 9.8.1944 са започнали да им обясняват как долара умира и как загнилия капитализъм, аха да се срине. Как не ви омръзна да дъвчете тая гранясала дъвка? Е не се срива, срина се Турската лира и Рублата. Долара, Йената, Еврото, Паунда и Швейцарския франк не се сриват. Ти да видиш!!! Човешката глупост е безкрайна като космоса. За космоса май не е много сигурно.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19: Ти как си мислиш, че това може да се случи. На предните преговори единият от преговарящите Украйнци се съгласи на подобно предложение и беше разстрелян в момента в който се прибра в Киев. Руските сми, имат за задача да измият срама от лицето на Путин, а и някои други анатомични части. Чети какво пишат на запад. Украйна приема военен неутралитет+руски език като 2 език (тук няма промяна, така си е по конституция). За Донбас и Крим ще се говори при изтегляне на руските войски.