Около 3 000 украински военни са загинали във войната с Русия

Броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли
16 апр 2022 09:17, Елка Василева
120
Около 3 000 украински военни са загинали във войната с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че около 2500 - 3000 украински военни са загинали до момента във войната с Руската федерация, съобщава агенция Униан, цитирайки интервю на Зеленски за Си Ен Ен.

За сравнение, броят на руските военни, които са загинали досега, е около 19-20 хиляди, посочи още украинският президент.

Още по темата
Държавният глава добави, че около 10 хиляди украински военни са ранени и че "трудно да се каже колко от тях ще оживеят".

Той отбеляза, че броят на цивилните жертви е по-трудно да се изчисли.

"Много е сложно да се говори за цивилните, тъй като в южната част на нашата страна, където градовете и селата са блокирани - Херсон, Бердянск, по на изток Мариупол, и района на изток, където се намира Волноваха - ние просто не знаем колко хора са загинали в тази зона, която е блокирана", заяви Зеленски.

Вчера украинската полиция съобщи, че в района на столицата Киев са открити телата на над 900 цивилни, повечето от които са били застреляни.

Стряскащото число се появи малко след като руското министерство на отбраната обеща да засили ракетните атаки срещу Киев в отговор на предполагаеми нападения на Украйна срещу руската територия, отбелязва АП. Предупреждението идва след неочакваната загуба на флагманския кораб на Москва в Черно море, който според високопоставен представител на отбраната на САЩ е бил улучен от поне една украинска ракета.

Андрий Небитов, началникът на полицията в Киевския регион, съобщи, че телата са били изоставени по улиците или погребани във временни гробове. Той цитира данни на полицията, според които 95% от откритите жертви са умрели от огнестрелни рани.

"Следователно разбираме, че по време на (руската) окупация хората са били просто екзекутирани по улиците", заяви Небитов. Той добави, че всеки ден се откриват нови тела под развалините и в масови гробове. "Най-много жертви бяха открити в Буча, където има над 350 тела", каза Небитов.

Същевременно украинската прокуратура съобщи, че е започнала разследване на смъртта на 10 граждани и раняването на 35 други при обстрела на гард Харков от руските сили, предаде Униан. Според съобщението сред загиналите е и 7-месечно бебе. Повредени или разрушени са редица домове, посочва прокуратурата.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
До уважаваната медия преди 2 години
вие сте уважавана преса наистина но прекаленото показване на едната страна във войната мисля идва прекалено ми дайте фактите на другата . А до Зеленски ясно като българския Плевнелиев но по добър артист но непрекъснатите му прояви взеха настина взеха да идват в повече на читателите ви . Ако бъркам просто проверете коментариите и сама си направете извода
81
3
 
6
 
! Отговори
Жуков преди 2 години
Съотношенито е реално един руски войник за 6 от украинските супер войни който непрекъснато побеждават но постоянно искат ново и ново въораажение,бай наркоман НАТО хора няма да ви изпрати
80
16
 
2
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА преди 2 години
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ---ВЕЧНА ПАМЕТ ЗА ГЕРОИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА УКРАЙНА! ПОКЛОН ПРЕД ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА!
79
1
 
8
 
! Отговори
СТАР ЕФРЕИТОР преди 2 години
ДА НЕ БРОЯТ САМО АЗОВЦИТЕ ЗА ВОЕННИ ДРУГИТЕ ВОЕННИ СА ЗА ПЪЛНЕЖ
78
2
 
2
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 2 години
Да дойде тука после и да разчисти петата колона дето пише глупости.
77
2
 
5
 
! Отговори
Русия преди 2 години
ЗАПАДНАЛА СМРАД цитира Зелю наркумана.Саму туркулизи и русомразцити мой ви вярват, *** с тая " статия" от Козяк и те вечи няа ви фярват.Саму 8 хилки от Азов са богу дух, мой си прати сметка за ко *** реч и колку укри са ф по дубрия свят. Саму с първия удар по ПВОтата, командните пунктове и сички погребани машинитанкове, вертолети итн осраина изгуби 5000 укри. От началуту са пуне 50х. Не повече от 3х руснаци, най вероятно 1.5х.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2500-3000 загинали?!? Аха и един мармот завива шоколада. Но в интерес на истината май е прав. Толкова може да са от редовната армия. Другите 20-25 хиляди са от Азов, Айдар,Прав сектор и т.н., които нямат нищо общо с армията.
75
2
 
14
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
Тоя *** е супер смешен! Руските загуби били 20 000, а видиш ли супервойните укропитеци дали само 3 000 жертви! Няма толкова тъ-п и нагъл негодник като този. А медиите по цял свят непрекъснато го цитират!
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Военен експерт====Истина!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около 30 000 украински военни са загинали
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя професията му е да лъже и ***..
71
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 92 Винаги се намира един русофилски тъъпак който да каже поредната глупост в чест на Русия.
70
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Това момче се оля с лъжите. Само в Мариупол убити, ранени и пленени военни от гарнизона отиват към 10000.
69
3
 
17
 
! Отговори
Абе преди 2 години
от еврейски нацист по-отвратително няма!
68
12
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Когато руски танк се срещне с Джавелин от тримата вътре остават 2шепи пепел.И после Путин не плаща няма труп няма пари.
67
4
 
10
 
! Отговори
Военен експерт преди 2 години
3 000?? Ха ха ха ха¡! Тоя страхливец Зеленски е долнопробен лъжец!! Убитите украинци са 30 156 според американското разузнаване!!!
66
3
 
5
 
! Отговори
Народа преди 2 години
Героите на новото време! Царство им небесно!
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха зеления , явно ти си хълк . Трепеш ги руснаците на килограм и улиците пълниш с руски трупове . Просто валят трупове - твои думи. Техните жертви били 30000 , вашите 3000. Ей вие война ли водите или снимате холивудски филм . Умирай трудно 15 или Роки последна кръв
64
1
 
3
 
! Отговори
FenIX преди 2 години
Хм тук и аз не мога да се съглася. Много ще е хубаво ако са "само" 3000 срещу 20 000 нашественици ама ме съмнява. Поне по 2..
63
2
 
14
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
То'а заслужи Нобелова награда,за майстор на късия разказ...