Те бяха като хулигани: Жителите край Чернобил за дните на окупацията

Войниците рано или късно ще усетят последиците от радиацията
17 апр 2022 17:42, Нели Христова
66
Те бяха като хулигани: Жителите край Чернобил за дните на окупацията
Снимка: БГНЕС

Застанал до контролно-пропускателния пункт в Чернобил Василий Давиденко си спомня деня, в който Русия нахлува. "Те бяха като хулигани", казва той, сочейки към разрушен туристически павилион, украсен с надпис "Чернобилски сладолед". До една нарязана автобусна спирка има отломки, оставени от армията на Владимир Путин: картечни куршуми, пакети цигари и празна кутия риба тон.

"Това е трудно време. Хората се притесняват, че руснаците могат да се върнат", казва Давиденко и добавя: "Говорих с руските войници, докато минавах покрай тях. Бяха млади момчета от Сибир. Питаха ме: "Батя [татко], как живееш?" Отговорих: "Ние сме добре, много благодаря."

Руските сили влязоха в зоната около Чернобил на 24 февруари в ранните часове на инвазията. Според Давиденко те са преминали през река Припят от Беларус с помощта на понтонен мост. След това се отправили към атомната електроцентрала "Чернобил", която е покрита с гигантски саркофаг заради катастрофалната авария през 1986 г.

Докато дойде време за закуска, те вече са били превзели гарата. Руските войски разоръжават 169 украински национални гвардейци, базирани в завода, и събират техническия персонал от 103 души. След това създават команден център и започват да копаят укрепления, включително убежища за танкове, окопи и подземна кухня. За 1000 военнослужещи Чернобил се превръща в дом.

Кремъл изглежда не осъзнава или е безразличен към рисковете, породени от радиацията за обслужващия му персонал. По-голямата част от нахлуващата армия на Путин продължи. Насочи се на юг през боровата гора и по гладък асфалтов път, водещ към Киев, на 130 км. Маршрутът минава покрай буколични мини езера и блата, покрай чайки и лебеди.

"На втория ден 1700 превозни средства преминаха през моето село", каза Давиденко пред The Guardian. "Преброихме ги. Движеха се в четири ленти. Над нас непрекъснато в строй летяха бойни и транспортни хеликоптери Ми-2, които разклащаха прозорците. Ударните хеликоптери Ка-52 летяха изключително ниско, на 100 метра от земята."

68-годишният Давиденко работи като рейнджър в националния парк в Чернобил. Намира се в 30-километровата забранена зона, която обхваща 260 000 хектара територия. Руските бойни машини на пехотата, пристигащи на всеки няколко минути, изхвърлят облаци радиоактивен прах. Междувременно войниците работят и спят в забранената смъртоносна червена зона на Чернобил, близо до изоставения град Припят.

Историците могат да опишат случилото се около Чернобил като случай на имперско високомерие. Говорейки в сряда, президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че Кремъл е очаквал, че може да превземе Киев в рамките на 48 часа. Русия не очакваше голяма съпротива. "Ръководството на Русия очакваше след няколко дни да види парад на Крещатик (главната улица на столицата)", каза той.

Вместо това украински бойци направиха засада на колоната близо до град Иванков, надолу по пътя от ГКПП-то в Чернобил. Давиденко казва, че той и други местни жители са предали координатите на вражеските автомобили. Това позволява на домашната артилерия да насочи колоната със смъртоносна точност. Украински войници се промъкват през гората пеша или с квадроцикли, фантомна екипировка на партизаните.

Вбесени, руснаците започват да търсят украински "шпиони". Давиденко казва, че са разпитвали цивилни в неговото село Прибирск и са конфискували мобилни телефони. "Те дори претърсиха дрехите ни, в случай че сме скрили бележки", разказва той. "Петима млади хора бяха направили снимки на танковете им. Арестуваха ги. Не знаем какво се е случило с тях."

Иван, украински войник с прякор "Французинът", казва, че руските войски са били изненадани, когато са били подложени на обстрел. Те очаквали да ги покрещнат с хляб и сол – традиционен украински поздрав, но вместо това са посрещнати с "огън и меч". "Планът на Москва беше блицкриг. Когато нападнахме, бързо стана ад за тях. Някои изоставиха колите си и избягаха", добавя той и подчертава: "Ние познаваме местността. Те не знаеха как да се ориентират."

Иван похвали своя командир, че е бил хладнокръвен под руски обстрел. Той каза, че е участвал в битката за Киев миналия месец около град Ирпин. "Бяхме подложени на огромен натиск. Ние, казаците, не падаме на колене за никого, освен за нашите майки и националното знаме. Това не е просто война за нашата независимост. Това е за европейските ценности", казва той.

В атомната електроцентрала първоначалният персонал е работил 25 дни под руски надзор. След това четиридесет и пет доброволци ги заменят. Не всички могат да наблюдават нивата на радиация, защото войниците крадат компютърните им сървъри. Те взимат също така маси, мебели, микровълнови печки и униформи на служителите на Чернобил, казва Евхен Крамаренко, ръководител на държавната агенция в забранената зона.

Крамаренко твърди, че войските са вдишвали радионуклиди, особено по време на физическа активност и копаенето на окопи. "Вярваме, че ще усетят последствията от радиацията, която са вдишали. Някои по-рано, други по-късно", казва той. "Това е първият път, когато светът вижда танкове в атомна електроцентрала."

Повече от месец руснаците окупираха и селата около зоната. Петима от тях нахлуват в чифлика, където Юлия Михайленко, на 28 години, живее с майка си Зоя и дъщерите си, шестгодишната Кармила и едногодишната Злата, в Хочева. Жените се криели в гората няколко дни, премръзнали и гладни, докато едно от момичетата не се разболяло и вдигнало температура.

Михайленко се прибрала вкъщи, за да вземе лекарства. Тя открила, че военнослужещите живеят там. Мъжете разбили входната й врата. "Къщата тънеше в бъркотия. Взеха всичко. Златото, моят лаптоп, флаш карти и всички наши съдове, включително тигана. Казах им: "Тук живеят деца. Защо направихте това?" Те изглеждаха малко виновни и се взираха в ботушите си. Срязаха и електрическия ни кабел.”

"Бяхме много уплашени", казва тя. "Тогава, на 31 март, те внезапно си тръгнаха."

Кремъл обяви, че изтегля силите си от района на Киев в подготовка за голяма офанзива на изток. Руснаците бяха настъпили от Чернобил чак до село Демидив. Те не можаха да отидат по-далеч. Когато напускат забранената зона, те взривяват няколко моста.

Руските войници откарват и поток от откраднати украински превозни средства обратно в Беларус, както и собствена военна техника. Те взимат със себе си пленените национални гвардейци. "Не знаем къде са те", казва Крамаренко.

Украинската ядрена агенция сега се опитва да изчисти щетите. Централата все още е без ток. Руснаците оставят кабели и мини, скрити сред радиоактивни дървета. Крамаренко казва, че петима от неговия персонал са били убити по време на битки в подразделения за териториална отбрана. Други са в "трудно" психологическо състояние, след като са били принудени да съжителстват със своите окупатори.

В сряда белезите от бой бяха навсякъде. На километър от контролния пункт Дитятки трупът на изгоряла руска пехотна машина лежи на горския път. Думите "Слава на Украйна" са изрисувана отстрани с бели букви. Следи в пясъка и отрязани елхови клони отбелязваха мястото, където е паркирал екипажът му. Имаше руски дажби и празни бутилки.

Давиденко казва, че е оцелял по време на окупацията на Русия относително невредим. Той успял да скрие колата си, снегорин и кану в гората. Изглежда, че обитателите на животните в зоната на изключване са пренебрегнали една от най-необикновените битки на този век, твърди той. Това включва мечки, лосове, елени и бели щъркели, които се хранят от богатата на риба река Припят. "Те процъфтяват. Техният брой се увеличава", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе там нали живеят хора? Каква радиация? Баете си нещо на шапката.
48
1
 
0
 
! Отговори
Не пут на Фенин преди 1 година
До Не фен на Путин.- --Което не означава че след като Путин си вземе всичко което е решил, а Зеленски не успее да въвлече света в 3таСВ и продължава да се опъва и прави на по-високото джудже, само защото се чувства комфортно на дамски токчета, Путин няма да нападне пак Киев. Но не със цел да го изравни със земята, защото Киев е Историята на Русия. а да го обсади ако трябва с години докато на модерния глобалистки украинец му се строшат токчетата. А до тогава цял свят ще му ядем л..та на модерния.
47
1
 
0
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Продължавате с манипулацията и лъжите на Зеленски че Путин е искал да превземе Киев и то 48часа. Още като видях "страшния танков конвой" да се влачи бавно към Киев, че и накрая спря, стана ясно че всичко това е само тактика за привлече украйнската армия на север, за да може Путин да по-лесно да вземе геополитическите морета на юг и свърже Крим с Донбаз. Град като Киев може лесно да се превземе без проблем от Русия за 48часа, ако искат огромен паркинг. Но иначе са нужни години и Путин го знае
46
0
 
0
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Г.а.щ.и
45
0
 
1
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Гледах видео в you tube как проверяваха раницата на руснак който я е зарязал по време на отстъплението, вътре имаше бикини дето ги е изтарашил от някой гардероб. Представяте ли си, използвани ***, които ще подари на жена си или приятелката си.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво може да се очаква от безумните руски болшевики-нацики
43
2
 
3
 
! Отговори
Ники преди 1 година
четох текста до "хеликоптер ми-2". и тогава осъзнах че това явно е фалщива новина. Така че няма смисъл да четете и вие...
42
3
 
16
 
! Отговори
защо като преди 1 година
Ми те рашките са си хулигани по принцип. Той и Путин е хулиганин.
41
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей пак почнахте да понпате лъжи
40
9
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Ужас - бая рядко умен трябва да си за да го вярваш това.
39
23
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Пишат глупости а истината се крие в Чернобил Русия откри и унищожи лаборатория за производство на мр.ъсна атомна бомба от Украйна.
38
6
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
Едни фашисти има и това са Фашистките бригади на *** - Вагнер. Всичко друго е пропаганда
37
10
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Наци фейк....
36
6
 
7
 
! Отговори
Да дааа преди 1 година
Путин трябва колко може по бързо да стърчи тая нео нацистка ***,за да спре тая тъъъп@ хибридия!!!
35
5
 
4
 
! Отговори
мдаааа ....изтривай преди 1 година
Изключително *** хибридия!!!!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия жърти сибирци що не си ходат в Китай! Арапи и черни ни стигат! Сега жълти да ни крадат тоалетни чинии.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванка се накака в танка!
32
11
 
13
 
! Отговори
МНООООГО МЕ КЕФИ преди 1 година
Какви ли не глупости се пишат вече. Че и в нашите медии - преведени по най - тъпия начин. Тази тука статия е поредната пълна измислица, скалъпена в нечий западен тн журналистически мозък. Защо го мисля това ли? Ми вижте фактите в нея - стотици хеликоптери, военни машини в четири колони. Бдителният местен броил всичко. Разбили и отктаднали сървърите в АЕЦ-а. Личното и мнение е - пълни глупости. Единственото вярно е, че още първия ден руснаците превзеха Чернобил. Защото така им кефнало явно
31
0
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
До До 37ама недей така ярко показва тъпотата си...
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо "като" хулигани, те са си.