Бих го застрелял сам... Как войната в Украйна раздели двама братовчеди?

Кондрацки и Виборни израснали заедно, но обстоятелствата ги разделили
Обновена: 25 апр 2022 22:05 | 25 апр 2022 22:01, Нели Христова
228
Бих го застрелял сам... Как войната в Украйна раздели двама братовчеди?
Снимка: БГНЕС

Твърдението на Москва, че руснаците и украинците са "братя", е оспорено от Киев, но за някои хора е напълно вярно. Резултатът обаче не винаги се харесва на Москва.

Николай Кондрацки е полковник от украинската армия. Неговият братовчед - украинската дума, за която се превежда директно като "втори брат" - е виден депутат от партията на президента Путин в руския парламент.

57-годишният Кондрацки публикува видео онлайн, адресирано до Анатолий Виборни. Те са израснали заедно, преди и двамата да се присъединят към съветската армия, в сега невъобразимо далечно минало. Видеото остава без отговор. Вместо това Виборни закри страницата си в социалните медии в рамките на два дни.

"Той знае истината, реалността", казва Кондрацки в базата си в южния град Одеса. Той не очаква братовчед му Анатолий да вдигне телефона скоро. Но дори и да го направи, думите му едва ли ще бъдат помирителни. "Как се случи това", пита той във видеото. "Кога продаде душата си на дявола? Кога забрави родината си?"

Родният им град, западноукраинският град Шепетовка, е бомбардиран, казва той. "Изпратиха ли ви пари?", пита Кондрацки Виборни. "Един ден тези милиони ще изчезнат, но душата ви ще живее. Сега майка ти и баща ми са погребани един до друг. Сигурно се обръщат в гробовете си."

Както стана болезнено очевидно по време на тази война, руската представа за отношенията между двете страни е много различна от украинската. Това е вярно за много източноевропейски държави, където някога са управлявали Русия или Съветския съюз, или и двете, но настроенията варират.

В някои страни от източния блок национализмът и антируското негодувание винаги са били силни. Кондрацки е пример за това как по-възрастните украинци могат да се чувстват украинци или съветски последователи, когато са били млади, без да се чувстват руснаци, дори ако са израснали, говорейки езика. Враждебността към Русия, която толкова много сега споделят, и решимостта да ориентират страната си на запад, а не на изток, се вкорениха постепенно през годините, изправени пред руския реваншизъм.

Николай и Анатолий са на една възраст и очевидно от една и съща кръв. Заедно ловували и брали гъби, посещавали семейните гробове и почитали дядо си, ветеран от Втората световна война от Червената армия, който е пробил до Берлин.

И двамата решават да направят кариера в армията, но съдбата, политиката и може би характерът в крайна сметка ги разделят. "Завършихме училище заедно, празнувахме Великден заедно", казва Кондрацки, цитиран от The Times.

И двамата завършват военен колеж и са назначени в армията. Може би е важно, че колежът на Кондрацки се специализира в инженерство и електроника, а на Виборни - в политиката.

През 1987 г. Кондрацки е командирован в Източна Германия, а Виборни в Русия, където се оказва, когато Съветският съюз се разпада. Но докато Кондрацки иска да се върне в новата си независима родина, Виборни остава в Русия, завършва право и накрая се издига до главен военен прокурор на Москва.

След това той влезе в политиката и като други бивши съветски офицери в крайна сметка попадна в партията на Путин "Единна Русия". Така през 90-те години двамата мъже се отчуждават. Кондрацки започва да отхвърля съветското минало и да прегръща украинското бъдеще.

Други украинци, израснали в съветската ера, като Виталий Кличко, кметът на Киев и световен шампион по бокс, казват, че внезапно са осъзнали факта, че Съветският съюз ги е излъгал. Кондрацки обаче твърди, че за него не е имало такова преобразуване по пътя. Вместо това той претърпява по-постепенна промяна в чувствата си, когато украинската му идентичност взима надмощие.

Виборни обаче е бил с "напълно промит мозък", казва той. Братовчедите не си говорят от 20 години.

Владимир, братът на Виборни, остава в Украйна и все още е близък до Кондрацки. Двамата мъже продължават да ловуват заедно, но Владимир застава на страната на брат си, а не на братовчед си след войната от 2014 г., когато Кондрацки, който се бил пенсионирал и бил част от застрахователния бизнес, се присъединява отново към армията.

Смята се, че Владимир все още е в Украйна, каза Кондрацки, но е издирван за сътрудничество с руските нашественици и се укрива.

Какво ще стане с него след войната и с хилядите други украински граждани, които симпатизират на Русия и подкрепят Путин, не е ясно. Изображения, излезли от Украйна миналата седмица, показват пропутинския олигарх и бивш опозиционен лидер Виктор Медведчук с белезници, обвинен в държавна измяна.

Кондрацки казва, че е готов да прости на Владимир, но не и на Виборни, който се оженил в богато руско семейство и активно участва в установяването на проруското ръководство на отцепилия се регион Донбас.

"Бих го застрелял сам", каза той. "Без колебание."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешнияте фашисти са ЛибералНацисти. Такъв формат витае около изялия две порции новичок, изпил два стакана паралитично и заврел си а канал септично, да- Нахалний.
151
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво разбрахме от статията, че ако имаш различно мнение от наложеното общо прието такова, си преследван и даже може да те убият. А това се случва и то не от сега, а от 2014г. в Украйна.
150
17
 
36
 
! Отговори
анти-укропитек преди 2 години
толкова зле съшита укропитешка пръдня. кондрацки бил в застрахователния бизнес - един вид - укропитек - мутра в насраната измислена държава. И защо пък братовчед му трябва да споделя олигофренските сънища на укропитека?
149
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антихристите празнуват такава нечовешка простотия и богата жътва от трупове между два християнски народа...
148
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната скалъпена украинска пропаганда
147
7
 
10
 
! Отговори
Shark преди 2 години
На мен нещо на завист ми намирисва. Постоянно се намеква как онзи в Русия се оженил за богата рускиня и се издигнал. И много ясно, че брат му ще е на негова страна, така се прави в нормалните семейства, подкрепят се каквото и да става. Братовчеда може да ти е кръв, но не ти е брат!
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каин и Авел
145
2
 
6
 
! Отговори
Автор на пасквилчето преди 2 години
неизвестен, *** само го е копи пейстнала от Гуглето от гугъл транслейта... Претоплена манджа," една жена каза на един познат..."112място,даже се радвайте че сте в класацията изобщо :)
144
19
 
9
 
! Отговори
До 192 преди 2 години
"Във всяка демократична страна трябва да има права и свободи за всички хора и не те да бъдат гонени от държавата а държавата да се демократизира." Ами именно, нали това искат страните, как ще се демократизираш, като голяма част от населението ти (и в БГ и в Източна Украйна) е русофил мразещ демокрацията и искащ възможно най-скоро да направи революция и да предаде властта в ръцете на чужд диктатор. Нали точно това е проблемът и пречката, той не иска права русофила, той иска првзидент Путин
143
14
 
5
 
! Отговори
До 190 преди 2 години
Ами българите са си националисти и без това. Нали България е за българите, македонците били българи и ги натискате да го признаят. Македонците обявиха това за фашизъм. Вън турци и роми. Да не се хранят бежанци и чужденци, да се хранят само българи, ромите живеели безплатно, вие сте ги издържали с данъците си. Това са ваши призиви масово, да не е измислица. Прииждат ви се навсякъде нацисти, ама не гледате себе си
142
14
 
8
 
! Отговори
До 190 преди 2 години
Не, има един тънък момент - не е нацизъм, защото другите националности си живеят мирно и не правят такива проблеми, само застрашаващите сигурността на България. Русофилите искат да направят от България втора Русия, на кой му е нужно това? Това не е ли държавна измяна!? Никой украинец не споменава САЩ, липсва такава дума в речника му, че и българи за САЩ не знам да говорят. Само русофили намесват във всяко изречение САЩ и Русия, т.е други държави!
141
12
 
31
 
! Отговори
Az преди 2 години
Браво. Чудесна статия. Която показва, че продажниците, приели нова идентичност за пари и облаги, са украинците. Както и че всички проруски настроени хора в Украйна са подложени на гонения. С една дума - Путин беше прав !!!
140
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русофобите пращат русофилите от България да отивали в Русия. Чак сега разбирам че това е взето от Украйна. Те казват същото за който се чувства руснак от сепаратистите да си върви в Русия. Много неправилно." Не, точно така трябва да стане. Защото Украйна е една и България е една, нито украинците, нито българите имат друга държава, а държава Руска Фердерация вече съществува - който иска да е част от тях - да ходи там, а не да им подарява цялата държава и да страдат всички заради група откачени
139
8
 
19
 
! Отговори
Един проблем преди 2 години
До Няма да стане! Само че онези руснаци вече не съществуват, те са унищожени след 1917 година като част от армията на Николай II. Ако не знаете много от тези хора били се за свободата на България бягат от Русия след революцията и идват в България, където ги приемаме, те са хора в преклонна възраст, тук създават семейства, но когато идва комунизма на власт тези възрастни хора и техните семейства са предадени на СССР, където намират смъртта си! С което България предава своите освободители!!!
138
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 185. Омразата у украинците не е от сега. Сега жънат това, което са посяли.
137
25
 
37
 
! Отговори
*_* преди 2 години
А пък баба ми, дете по време на ВСВ казва че докато германците са били в тяхното населено място са били стегнати, възпитани и много прилични. А като дошли т.нар братушки - смрад, мърляви, крали кокошки, стреляли напосоки като се нафиркат вечер.. паралели някакви..
136
21
 
40
 
! Отговори
Няма да стане! преди 2 години
Прадядо ми се е бил с русите на Шипка рамо до рамо и е оцелял само той от неговата дружина!Бил е знаменосец и е разказвал на родителите ми как са се били руснаците за нас! Няма какда намразя Русия нито аз нито детето ми!!!
135
30
 
24
 
! Отговори
антипутин преди 2 години
Ето това постигна путин.....нито Крим наш, нито Нато далече, нищо не постигна ...освен ОМРАЗА И ДУМАТА РУСНАК ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЩЕ БЪДЕ ОБИДНА ДУМА, ПОНЕ В УКРАЙНА!
134
28
 
30
 
! Отговори
Adam преди 2 години
укроменшите да се вкаат в трудови лагери да въстановяват разушеното докато окапат. Не случайно Сталин ги е заточил в Сибир тия ***
133
26
 
46
 
! Отговори
дали да се преди 2 години
хвана на бас , че тоя украинец е бил един от тези които са убивали руснаци през последните 8 години в донецк само защото хората там са избрали пътя си с русия ?? а тоя не е ли продал душата си за гривни и долари