Украйна призна: "Призракът на Киев" е измислица

Как се роди легендата?
3 май 2022 19:00, Нели Христова
181
Украйна призна: "Призракът на Киев" е измислица
Снимка: Telegram

Пилотите на изтребители в Украйна са значително по-малко от руснаците и са се превърнали в легенди – отчасти благодарение на историята за предполагаем летящ ас, наречен "Призракът на Киев".

Твърди се, че този герой е свалил до 40 вражески самолета - невероятен подвиг на арена, където Русия контролира небето.

Но сега командването на ВВС на Украйна предупреди във Facebook, че "Призракът на Киев е супергерой - легенда,  създаден от украинците!".

"Молим украинската общност да не пренебрегва основните правила за хигиена на информацията, се казва в съобщението, призовавайки хората "да проверяват източниците на информация, преди да я разпространяват".

По-ранна информация посочи аса като майор Степан Тарабалка, на 29 години. Властите потвърдиха, че той е бил убит в битка на 13 март и посмъртно удостоен с медал Герой на Украйна.

Сега от военновъздушните сили подчертават, че "Тарабалка не е "Призракът на Киев" и не е свалил 40 самолета".

Те описват "Призракът на Киев" като "събирателен образ на пилотиге от 40-тата тактическа авиационна бригада на ВВС, които защитават небето над столицата", а не като боен рекорд на един човек.

В продължение на седмици украинците нямаха име, което да върви с "Призракът на Киев" - но това не попречи на историята да се разпространи в социалните мрежи.

Той беше използван като маркетингова марка от украински производител на самолетни модели, докато украинката Ирина Костиренко показа военна значка, вдъхновена от легендата.

Дори министерството на отбраната публикува видео в Twitter, в което празнува героизма на Тарабалка.

Военни експерти казват пред BBC, че се съмняват, че един пилот е могъл да свали 40 руски самолета.

Украинският военен историк Михаил Жирохов описа историята за "Призракът на Киев" като "пропаганда за повишаване на морала". Говорейки пред BBC от Чернигов, той заяви, че в началото на войната руснаците доминирали въздушното пространство на Украйна, така че един украински пилот "може да свали само двама или трима".

"Тази пропаганда е от съществено значение, защото нашите въоръжени сили са по-малки и мнозина смятат, че не можем да бъдем равни на руснаците. Имаме нужда от това във военно време", каза той.

Фактът, че украинските пилоти все още спират Русия от ​​пълното владеене на небето, летейки с по-стари МиГ-29, проектирани от Русия, вдъхнови тази съвременна легенда.

С цялата си военна мощ Русия имаше повече от два месеца, за да унищожи противовъздушната отбрана на Украйна - но се провали.

Украинските власти подхранваха легендата за "Призракът на Киев" само дни след като войната започна.

Службата за сигурност на Украйна (SBU) показа изтребител в услугата за съобщения Telegram, с надпис, гласящ "Призракът на Киев" - "ангелът" отговорен за свалянето на 10 руски самолета. Но името на "ангела" не е посочено, а медийни съобщения по-късно казват, че използваната снимка е стара.

Украински военен експерт, пожелал анонимност, твърди пред BBC, че историята за "Призракът на Киев" е помогнала за повишаване на морала във време, когато хората се нуждаят от обикновени истории".

Моралът на Украйна също беше подсилен и от историята с кораба "Москва".

Първо украинските граничари се противопоставиха на руския ракетен крайцер с груб жест, отбелязан с популярна пощенска марка. След това Украйна потопи гордостта на руския Черноморски флот с две ракети "Нептун". Русия призна, че на борда е имало пожар и че корабът е потънал, но не спомена за ракетна атака.

Героичните пилоти на изтребители са влезли и в националната митология на други страни. Обединеното кралство празнува смелите пилоти на Кралските военновъздушни сили, които надхитряват могъщата нацистка Луфтвафе в битката за Великобритания през 1940 г.

А самата Русия възхвалява саможертвата на своите пилоти от Втората световна война, които са превъзхождани от германците. Някои умишлено се разбиват във вражески самолети, след като са им свършили куршумите.

Легенди като "Призракът на Киев" не са изненадващи, когато има толкова контрастиращи цифри, дадени за руските и украинските загуби: има много място за разкрасяване.

На 30 април Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че във войната досега Русия е загубила 190 самолета и 155 хеликоптера. Но независимите военни анализатори Oryx смятат, че загубите на Русия са 26 самолета и 39 хеликоптера, както и 48 дрона (БЛА).

И Русия, и Украйна са много потайни относно собствените си загуби. Преброяването е трудно, тъй като самолетите често се разбиват на територията, контролирана от Русия, а някои успяват да кацнат обратно в Русия.

Експертите са съгласни, че в повечето случаи руските самолети са били сваляни с ракети тип-въздух, особено преносими системи за противовъздушна отбрана (Manpads).

Джъстин Кръмп от консултантската компания за сигурност Sybilline казва, че легендата за "Призрака на Киев" е важна, защото в нашата епоха на социалните медии "хората се нуждаят от митове, герои и легенди, за да осигурят сплотеност и смисъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия=Психиатрия - дааааа, след като и ние с нашия гол г***з сме в този списък, явно на Русия й остава час, час и половина за да се разпадне :)
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб Мелсън - и да те допълня - ако по някаква причина руски войски влязат в БГ то нашите "русофоби" ще са на първа линия да ги посрещат с хляб и сол - веднага ще "сменят палачинката" :)
98
1
 
26
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
Истината е че Сащ иска да е хегемон, да мачка и да тъпче целия свят печатайки си хартийки долари.Малууумните и продажни Окри разбира се дадоха за некой долар и сега им се пече яйце на дирника. Русия им направи заводите и цялата инфраструктура,обаче те дадоха допара на Сащ за пари. Това е същноста на Ократа,продажна ,долна и винаги готова да ти забие нож в гърба! Нека там останат само пясък и камъни!
97
1
 
25
 
! Отговори
Мисирките преди 2 години
А сега кой ще се извини че публикувахте фейк нюз ?!
96
29
 
2
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
Руснаците както напуснаха Киев, Харков и Суми бити и с подвити опашки между краката така ще напуснат и Донбас. Дойдоха като аслани но си отидохаНасрани. Колкото до Призрака от Киев това са си напълно нормални пропагандни трикове за повдигане на морала. И двете страни го правят.
95
2
 
36
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Никой в света не е вярвал в украинските измишлъотини, освен естествено българските русофоби. Само нашите български русофоби вярват във всичко що е против Русия. Обаче пък никой от тях не се записа в чуждестранния украински легион. Значи реално нямаме и истински русофоби. Всичко при нас е менте.
94
4
 
30
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
То...цялата Украйна е...измислица,та един...летящ призрак няма да измислят.
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислица, измислица, ама бежанците пристигат с куфари евро. Онзи ден обраха в Свети Влас бежанец и съпругата му с 60 000 евро, 10 000 лева и бижута за 30 000 долара плюс телефон за 3 бона. Бежанци идват с пари, които работещ българин не може да събере за 3 живота. Как се печелят тези пари? Идват с коли за 140 000 евро. Призракът на Киев се знае, че е измислица от самото начало, но освен с измислици някой храни Украйна с много пари.Може би е онзи, който съчинява легендите за Украйна.
92
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Призракът на Киев е измислица, а още и многото доброволци, историята на Змийския остров, свалените руски самолети, многобройните руски жертви, дългия 20 км. конвой който така и не атакува Киев и т.н. Почти всичките успехи са абсолютни измишльотини.
91
2
 
19
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
То сега малко са излъгали ,ама иначе не лъжат.Никога.Даже тия младежи,със свастиките ,не са укрофашисти,направили са си татуировките за майтап.Бай дъ уей,тудей,долара е 66 рубли ;)
90
19
 
4
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Скоро ще лъсне и истината за "непобедимата" руска армия и нейното "величие"....... низ от стари раздрънкани таратайки карани от пияни мyжици с изгладени мозъци.
89
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия - печки крадели,изнасилвали жени - това пълни глупости ..
88
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще си признаете като му дойде времето да спасявате кожата от присъдите .Светът ще разбере какви сте ги вършили и каква опасност смме били всички .Престъпните опити с хора с вируси и разработките на биологично оръжие за поразяване . Възраждането на нацизма и натрупаното огромно количество въоръжение ,изтреблението на руско говорящи хора , изгорените българи преди 8 години какво ни гооворят та още да им вярваме ? Вярвате ли им още ,че са невинни агънца ?
87
3
 
27
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Истината за загубите ще стане ясна след войната.При 40 милиона население,половината мъже,а от тях поне половината на възраст от 18 до 60,то украинците имат над 10 милиона мобилизирани.И въпреки това няма как да изтласкат руснаците,а не могат защото огневата мощ на руснаците е убийствена.
86
4
 
27
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Принципиално цялата Украйна е измислена държава. До скачаха се тези нагли мишоци!
85
7
 
4
 
! Отговори
ПОМИЛУЙ МАТЬ РУСЬ Г. преди 2 години
Митническите и данъчните власти в РУСИЯ вече нямат право да публикуват данни за руската енергийна индустрия. Заплашени са със санкции, съд и обявяването им за иностранных агентах.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предстои пълно фиаско за 5те очи, с 1 мозък
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Територията на Запорожката Сеч, според Андрусовското примирие от 1667 г. тя останала под общото наблюдение на Русия и Полша. Според Вечния мир от 1686 г. тя окончателно се присъединила към Русия.
82
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато руснаците стигнат румънската граница, изведнъж Западът ще почне да приплаква за мир. Помнете ми думата.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинската любов е като призрак, всички говорят за нея, но малко са я виждали.