Съпруги на войници от "Азов" призоваха папата да дойде в Украйна

Те искат Франциск да спаси живота на военнослужещите
11 май 2022 21:57, Нели Христова
91
Съпруги на войници от "Азов" призоваха папата да дойде в Украйна
Снимка: БГНЕС

Група съпруги на военните от украинския полк "Азов" се срещнаха във Ватикана с папа Франциск. Те го призоваха да спаси живота на тези военнослужещи, които от няколко седмици са се окопали в стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол, който е обстрелван от руската армия, предаде Франс прес.

"Призовахме папата да дойде в Украйна, а също да говори с  президента на Русия Владимир Путин, да му каже: "Оставете ги да си тръгнат", заяви след срещата пред медиите Катерина Прокопенко, съпругата на един от командирите на полка "Азов" - Денис Прокопенко.

Срещата с папата е продължила около пет минути, след традиционната обща аудиенция днес във Ватикана.

"Надяваме се, че тази среща ще позволи да се спаси животът на тези хора. Ние сме готови на действие от страна на папата, от страна на негова делегация, нашите войници са готови да свалят оръжие в случай на евакуация в трета страна", заяви Прокопенко.

"Казахме на папата, че 700 наши войници са ранени, че те страдат от гангрени, от ампутации. Много от тях са умрели, не можахме да ги погребем", заяви пък Юлия Федосюк, друга съпруга на военен от "Азов"

"Поискахме от папата да им помогне, да изиграе ролята на трета страна в тази война, да им позволи да избягат през хуманитарен коридор. Той ни каза, че ще се моли за нас и че ще направи всичко, което може", допълни тя, подчертавайки, че условията на място в завода са ужасни, без вода, храна, медицинско оборудване. Жените казаха, че се страхуват, че военните ще бъдат пленени, измъчвани и убити от руските сили.

От няколко седмици Мариупол е почти изцяло под контрола на руските сили. Единствено под този контрол не е огромният стоманодобивен комбинат "Азовстал", който руската армия обстрелва непрекъснато. Според Киев над хиляди украински военни, сред които  и стотици ранени, се намират все още в подземните галерии на този голям промишлен комплекс след евакуацията на всички цивилни миналата седмица с помощта на ООН.

Украинските власти заявиха, че работят за възможно евакуиране на ранените военни, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надяват в тази насока на помощта на международни организации и на Турция.

Създаден през 2014 г. полкът "Азов", който поражда полемика, е в центъра на пропагандната война между Киев и Русия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
обаче ще използвам случая:...-Забелязвате ли как "СветияОтец" ходи наведен ?...Защо,според вас?..-Ще ви кажа:-Защото така иска да ВНУШИ на баламурниците че е "смирен"...Това е чиста проба "циркаджилък" !!!..СМИРЕНИЕТО,проповядвано от Исус НЕ СЕ СЪСТОИ в ТЕЛЕСНОТО падение,А В ДУШАТА на човека!...Може да си прав и здрав като скала и ПАК да си смирен....Но,"Шоу маст гоу он!"..
42
1
 
22
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама я най-добре да има в неделя един референдум в Донецк и Луганск с ДА или НЕ дали да пуснат некви живи нацисти от формацията Азов, и да се види какво ще кажат хоратаа не да ни занимават с душевните терзания на евентуалните "съпруги" на укро-нацистите. Тези фашистки типове, също както и чуждестранните наемници в Азовстал, са там само заради купища долари! Тежките бомбандировачи да не губят време и да се заредят както си му е редът Относно пост [#45]Анонимен - съгласен съм с него
41
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Я!...Съпругите на азовците побегнаха по българските хотели,но призовават папата да оприпка в Окраината?....Кък ви са види тая работа?
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Еврейн (Да де, ама.. "ама т.н."храбри защитници на Мариупол, окопали се в Азовстал",всъщност са ултранационалистически военни и криминални престъпници - останки от бившия вече полк Азов." --- ами не! За язовците на никой не му пука! Но има едни други, за които е целият цирк - разни чуждестранни "инструктури", за които един куп европейски лидери направиха пътека до мАсква! Тях искат да приберат тихо-мълком без да минават през руската филтрация.
39
2
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТРЯБВА ДА СЕ ПУБЛИКУВА ИНТЕРВЮТО НА ЛУЧАНО ФОНТАНА , ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ,,КОРИЕРЕ ДЕЛА *** " С ПАПА ФРАНЦИСК !!! ,,ИЗПРАТИХ КАРДИНАЛИТЕ ЧЕРНИ И КРАЕВСКИ В КИЕВ , ТАМ НЯМА НУЖДА ДА СЕ ХОДИ !!! ПОИСКАХ СРЕЩА С ПУТИН !!! ЛАЯТ НА НАТО НА ВРАТИТЕ НА РУСИЯ ДОВЕДЕ ДО РЕАКЦИЯТА НА КРЕМЪЛ " !!!
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата да ходи да спасява нацитата в Украйна. В извратен свят живеем.
37
10
 
5
 
! Отговори
Юда преди 1 година
Удри бай кадире. Сега се е паднало да трепеш ватенки те на воля. Легално и с подкрепа. И от мариупол ме мърдай че др е много опасно и негета боксуват доста. Ххх. Аи сас здрави и вай кадире. Ш почерпим накрая. Х
36
6
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Той каддирофф кво ли не каза. Ама.. Колко апапи му останаха е важно
35
1
 
18
 
! Отговори
бохо преди 1 година
Проблемът е , че долу в катакомбите всичко вече е уср... и не могат да намерят бяло знаме , да се предадат .
34
2
 
24
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама т.н."храбри защитници на Мариупол, окопали се в Азовстал",всъщност са ултранационалистически военни и криминални престъпници - останки от бившия вече полк Азов. На теа глиcти вече няколко пъти им бе оповестено,че ако не се предадат,никой няма да се церемони с тях.Няма и да ги вземат в плен.А иначе, "дипломатическо усилие за спасяването им" нека си има- няма лошо...след като някои имат време за губене и искат да отчетат дейност...Кадиров ясно каза, че чеченците нямат време за губене...
33
2
 
18
 
! Отговори
Октавий преди 1 година
Удри бай Кадире!!! Папата има да наказва палавите кардинали щото си "играят" с деца!!!
32
1
 
23
 
! Отговори
Дундуркани преди 1 година
До Анонимен Тия кифли са униатки,което показва и доказва, че основната чест от нацистите са от Западна Украйна,тоест униати дундуркани от католицизма.
31
2
 
22
 
! Отговори
Не за първи преди 1 година
На папизма няма да му е за първи път да спосява нацисти - след 1945г. Ватиканът беше основен коридор за спасяване на нацисти в Южна Америка.
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези кифли кой им плаща воаяжа до Ватикана? Ясно е, че това е ПР пропаганда, папата нищо не можа да направи. А техните мъже могат просто да развеят бялото знаме...
29
1
 
24
 
! Отговори
попа преди 1 година
И Папата им казал - Първо да се изповядат пред Путин и после ду.. да им е яко . Амин !
28
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е да ги пуснат по коридор за да дойдат на почивка в България на разноските на най-заможния народ в Европа, българския.
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То, никой не им пречи да си тръгнат. Просто трябва да се предадат. А те искат да си излязат ни лук яли, ни лук мирисали и да се прегрупират. Искали специален коридор. Но те не са цивилни. Е.....как. Нали щели да се бият до последно. Всеки може да се предаде. По-скоро призива трябва да е към командирите, които не ги пускат, а държат като заложници.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Все едно чета за бюрм брат.
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна има войнстващ национализъм. В продължение на години той е втълпяван на масите, подхранван от елитите, толериран от държавата и поощряван от службите. Войнстващият украински национализъм сред цивилните прераства в неонацизъм при военните. Този процес е естествен и логичен. Негови последователи са добре познатите батальони Азов, Айдар, Донбас, Торнадо и много други. Понастоящем тези ултранационалисти са изцяло абсорбирани в украинската армия и се сражават наравно с наборниците и контрактните войници. Навярно затова и в месеците, в които следя войната, видях повече нацистка симв
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имайте милост нацистите от Азов само са изпълнявали заповеди.