Защо снайперистите са един от най-ценните активи във войната в Украйна?

Те са малко на брой, но много добре обучени
Обновена: 14 май 2022 22:18 | 14 май 2022 22:10, Нели Христова
142
Защо снайперистите са един от най-ценните активи във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Снайперистите се превърнаха в ценни мишени, тъй като военните в Украйна са пред пълно изтощение, а страхът да не бъдат простреляни от стрелци се разпространява през окопите.

И украинските, и руските сили все по-често споделят кадри, празнуващи залавянето или убийството на елитните войници. Те са малко на брой, но са обучени да изпълняват специални мисии дълбоко зад вражеските линии, които имат непропорционален ефект върху вражеските операции и морала.

След седмици на притеснения за бронирани конвои, които настъпват през север, въздушни удари, които валят по градовете от всички посоки и заплахата от обкръжаване на Киев, и двете страни сега се закопаха в източния регион на Донбас.

Окопната война се превръща в норма и артилерийската мощ играе все по-решаваща роля в битките, според военни анализатори. Такова преминаване към по-позиционни и по-ниски интензивни боеве предоставя широка възможност на снайперистите да нарушат действията на врага.

Сред най-ценния им принос към конфликта е разузнаването, като двойки снайперисти могат тихо да маневрират през бойното поле почти без да осваят следи. Те са обучени да действат самостоятелно, без поддържащи сили или надежда за медицинска евакуация, за да проникнат в райони и да възстановят човешкото наблюдение на вражеските позиции на командирите.

Въпреки това, прецизната стрелба срещу онези специализирани войници, които се осмеляват да напуснат окопите си, вероятно ще бъде сред основните цели на мисията в момента.

Вчера украинската армия публикува рядък разказ от първо лице на снайперист, който се хвалеше, че неговото подразделение "елиминира цели диверсионно-разузнавателни групи", които са се придвижвали към тяхната позиция.

Твърди се, че снайперистът, наречен само Соболок от съображения за сигурност, е участвал в ожесточени денонощни битки, като за един сблъсък той казва: "Заех позицията си и бях готов да унищожа вражеската пехота в случай на отстраняването й от флангът. Нищо не повдига настроението ми повече от осъзнаването, че този, когото ударих, никога повече няма да нарани моите колеги. Няма да ни спрат ракети, танкове, артилерия или други оръжия на нашествениците."

Украинските снайперисти използват бързи, леки и безшумни електрически мотоциклети, за да се движат през бойни полета. Мамука Мамулашвили, командир на Грузинския легион, каза пред новинарския уебсайт War Zone: "Трябва да можем да стигнем и да си тръгнем бързо. Така че имаме нужда от електрически велосипеди."

Моторите със скорост 90 км/ч им позволяват да се настанят на определено място, да стрелят за около пет до десет минути и след това да избягат, преди руснаците да разкрият позициите им.

"Тъй като сраженията станаха по-позиционни, снайперисти, проникващи в линии и стрелба на артилерийски екипажи, е доста добър начин за предизвикване на непропорционален ефект чрез убиване на специалисти и нарушаване на критични дейности", обяснява Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътна война в Royal United Services Institute.

"Те също така се насочват към наблюдатели", добави той. "Ако врагът се опитва да промъкне наблюдателите напред, за да коригира падането на изстрела за своята артилерия, тогава снайперистите може да изпълняват ролята на контраинфилтрация, подреждайки се и стреляйки по хора, докато те се придвижват в района."

Снайперските атаки могат също да нанесат разрушителни психологически удари на вражеските сили. Чрез натрупване на бойното поле с прецизни стрелци, врагът вярва, че винаги е под заплаха.

"Ако стреляте по хора, когато ходят до тоалетната, например, а не когато стоят в група, тогава никой не иска да отиде до тоалетната", обясни Уотлинг. пред The Times. "Тогава хората изпадат в отчаяние. Така че можете да започнете да разрушавате морала на силите, като първо убивате, вместо да ранявате хора. И второ - като убивате, дори когато единиците не участват пряко в битки. Това означава, че врагът не може да се отпусне, той все повече се чувства обкръжен и му е трудно да си почине."

Потискането на вражеските единици е друга ключова роля, като снайперисти са назначени да поддържат взводове, докато се сблъскват с вражеските линии, като улавят най-ценните цели, които заплашват техните другари, като оператори на тежки картечници

"Снайперистът няма да може да убие всички хора в окопа, ако излязат от него, но могат много надеждно да убият първия човек", казва Уотлинг. "Така че психологическият ефект е, че никой не иска да излезе от изкопа, да бъде първият човек." Те са склонни да действат в разузнавателни батальони, като ескадрилите имат около 12 стрелци, разделени на шест отбора по двама. Но малкият им брой и високото им умение поставят много по-висока цена за главите им.

През последните дни в социалните медии се появиха редица видеоклипове, на които се вижда как войници са убити със снаряди, изстреляни отдалеч, но също така и снайперисти, които са малтретирани след като се предават.

Украинските тайни служби заявиха в събота, че са заловили 11 руски снайперисти в Харков, наричайки това "сериозен удар по Кремъл". В понеделник чеченските специални части публикуваха видеозапис, на който се вижда как маскиран снайперист от батальона "Азов" е принуден под прицел да се извини за убийството на руски войници. На следващия ден беше пуснат клип, показващ руски снайперист, който лежи с лице надолу в полето в Николаев, предал се на украинците, след като партньорът му е убит в битка.

Джъстин Кръмп, военен стратег, казва, че новият фокус върху снайперистите отразява променящата се обстановка на войната.

"Снайперистите играят по-важна роля сега, когато като цяло видяхме завръщане към по-позиционни боеве в голяма част от Донбас", обяснява той. "Те обаче допринесоха значително по време на конфликта и от двете страни, но особено за Украйна, която използва тактика за проникване, за да се насочи към руски активи."

Той добавя, че Русия винаги е използвала усилено снайперисти в региона: "Виждаме завръщане към тази тенденция. А такива залавяния се оповестяват отчасти поради страха и ефекта, причинени от снайперистите."

ООН заяви в същия ден, че е регистрирала незаконното убийство на 300 възрастни и деца на север от Киев, много от руски снайперисти, стрелящи произволно по хора на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
11
 
! Отговори
77 рушки курви преди 1 година
като теб могат да вегетират единствено около рушкияПародиен център каскет смачкан.
45
10
 
6
 
! Отговори
Намръщен преди 1 година
До Гошо - Те тия правила трябва да се спазват от ВСИЧКИ, иначе все едно нищо! Не знам защо западът очаква САМО Русия да спазва правилата (което тя впрочем прави повече от всички), а те самите си вършат каквото им изнася... Какво ще кажеш за това - бомбите над Белград с признаването на Косово, нападението на Ирак и убийството на Садам, нападението на Сирия, Либия, превратът в Украйна 2014, незаконните санкции и още много примери за ПЪЛНО БЕЗЗАКОНИЕ от страна на (дивия) запад...
44
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най ме кефят клиповете с дронове, които носят и пускат по една бомбичка, докато снимат резултата... Ха-ха-ха! Руските фашисти изпадат в ужас и бягат, като пилци.. .
43
11
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Няма значение какви са причините, важното е русия има ли право по международните споразумения да напада съседите си. Когато влязоха 2 пъти в Чечения светът почти не реагира, защото си беше територия на РФ и се прие като вътрешен проблем. Някакви санкции започнаха в 2014, когато взеха Крим. Но сега с влизането в цяла Украйна минаха всички граници. Единственият механизъм за организиране на международните отношения е спазване на общоприети правила.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо снайперистите са един от най-ценните активи във войната в Украйна? " Ами , много просто - защото само те останаха ...
41
12
 
17
 
! Отговори
Снайперист преди 1 година
Питайте отстреляните съветски генерали и ще разберете защо сме ценни.
40
12
 
26
 
! Отговори
До quanon преди 1 година
И какво ще постигне Русия с тази война? Освен цял свят да ги намрази не виждам друго. Причините са ясни - кой каквото и да ти говори става въпрос за пари. Донецка и Луганска области са най - богатите в Украйна. Ресурси и производство е там. Русия си измисля причини, че било опасно ако Украйна влезе в нато. От Литва ракета стига за 5 мин до Москва. Просто трябва оправдание за да нападнат и завладеят тези земи.
39
10
 
28
 
! Отговори
Ноне преди 1 година
Украйнците са смел народ. Те са се изправили пред значително по голям враг и защитават родината си и умират за нея..
38
5
 
10
 
! Отговори
Ноне преди 1 година
Аз подкрепям всякакви конспираци който се стремят да държат под контрол хора като теб. "Потомък на смел и древен народ" .. Кое му е смелото в момента така се е мишкирал, че не може да си подаде главата от дупката.. Случайно да не ядоса дядо Владимир..
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хване л се снайперист следва разправа пред камера. И след това материала се изпраща на другарчета му да гледат. Да видим дали ще има мераклии за снайперисти. Действа се по талибанските методи - дране на живо.
36
5
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
None : Не, българин съм! Потомък на смел и древен народ. Ето quanon обяснява в 2 изречения добре за какво иде реч. Това, че не разбираш и реагираш като на футболен мач те прави поредния и ди от..
35
24
 
17
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Който пише против Русия, наистина не знае и не разбира за какво точно се води тази война. Вие виждате просто едно нападение на една страна над друга, защото не сте свикнали да си ползвате главите. Врагът точно това иска да видите, за да изкара Русия черна. Зад тази война седят много причини, но сте слепи за тях, уви.
34
17
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Не се считам за интелектуалец, но за разлика от множество 'интелектуалци' мога да правя причинно-следствена връзка, а това е основата на всяко разумно разсъждение. Имам и силно изразено чувство за справедливост и за това оправдавам действията на Русия в бившата съветска република..
33
12
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Хайде пак снайперисти. Връщат ни във ВСВ и героите. Украинците са го закъсали яко и трябват примери. А нещо за анти снайпер, има ли? Оо, забравихме. Украинците могат да стрелят само с руско оръжие. Ако видят Мак Милан и се чешат някъде.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема се плашункате! Страховитата снайперистка " Въглен" е от наште! Украинка!
31
3
 
6
 
! Отговори
45 преди 1 година
Точно против това украинците опитват да се борят...
30
7
 
14
 
! Отговори
45 преди 1 година
Бай Лазаре, ние тук сме свободни да си казваме мненията. Точно това липсва в русия. Там хората нямат право на мнение. Само казват "слушам"... Който не слуша го затварят.
29
3
 
9
 
! Отговори
None преди 1 година
До Бай ЛазарСрамувам се от теб. Ти и аз не сме от същия вид.
28
13
 
13
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
До 45 Украинците са много нагли същества, които са вечно мрънкащи и недоволни. Много българи ще го разберат, но ще трябва да мине доста време. Иначе съм против каквито и да е военни действия, но не може нашите пенсионери да мизерстват, а тези да бъдат хрантутени.
27
1
 
10
 
! Отговори
45 преди 1 година
Бай Лазаре, ти си свободен човек и имаш право на мнение. Това е част от демокрацията