Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре

Битката в града още не е приключила
Обновена: 17 май 2022 20:17 | 17 май 2022 20:00, Нели Христова
212
Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре
Харков. Снимка: БГНЕС

Стоейки на върха на повредения покрив на къщата си, която се намира на главния път на север от Харков, стигащ към села, окупирани от руските сили до преди няколко дни, 53-годишният Константин Харламов само два часа по-рано наблюдаваше черния дим, който се извива в далечината.

Неговият приятел Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му, казва, че също е видял експлозията, може би само на две мили нагоре по улица "Леся Сердюка" в посока към родното му село Стрилеча. Напускането на руснаците преди три дни му даде шанс да се премести в по-безопасен квартал на Харков след два месеца и половина живот под окупация. Но сега пътят е отрязан заради подновените битки.

Постоянните фонови удари и взривове, които изпълваха въздуха, и подскачащите украински войници на контролно-пропускателните пунктове сред изгорелите дървета, коли и разпръснати военни отломки, подкрепиха свидетелството на двамата мъже, че битката във втория град на Украйна не е приключила. Съобщава се, че четирима души са били ранени при удари в района на Шевченковски в Харков в понеделник и е потвърдено, че един човек е бил убит в освободеното северно село Циркуни.

Силите на Владимир Путин са отблъснати
и може да се окаже, че битката при Харков се присъединява към битката за Киев като триумфална победа за Украйна. Американският институт за изследване на войната я описа като ефективно приключила след като украинските войници публикуваха видео в неделя вечерта, на което издигат нов граничен пост на близката руска граница, като показател за нарастващата им сила и увереност. "Г-н президент, успяхме!", написаха те в публикация във Facebook.

Но също така има достатъчно доказателства в предградията на Харков, че руснаците възнамеряват да се бият усилено, за да запазят някои нападателни позиции около тази североизточна украинска крепост. Силите им остават достатъчно близо, за да обсипят покрайнините на града с артилерийски огън. Украинските военни призоваха за спокойствие, когато завод за торове беше ударен в понеделник. Извиха се и червени изпарения, които според властите не са опасни за здравето.

Служители от Генералния щаб на Украйна заявиха в понеделник, че руснаците са били съсредоточени върху "поддържането на позиции и предотвратяването на напредването на нашите войски към границата". Ако това е оттегляне на Русия, то е бойно, както добре знаят хората, които пострадаха толкова силно в Харков.

Виталий посочва дупката във формата на ракета в три стени в разрушената двуетажна къща на приятеля си и просто пита със сълзи на очи: "Кога ще свърши всичко?"

"Само когато Путин умре", отвръща Харламов пред The Guardian, който се върнал в дома си преди три дни със съпругата си Олга, на 48 години. Те спят на пода сред прах и счупени стъкла.

Двамата се качват на покрива, за да се опитат да го изолират от дъжд, когато времето се развали. "Ракетата удари на 50-ия ден от войната, но ние не бяхме у дома. Беше толкова ужасяващо", обяснява той. "Отидох в супермаркета един ден и ракета унищожи къща точно пред мен. Беше ад."

Домът им все още е без отопление, ток и течаща вода. "Върнахме се, за да се опитаме да спасим стаите от дъжда", каза Харламов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха! Нали бяха стигнали границата с Русия? А руснаците си седят в предградията на Харков и не знаят за това. Когато я няма Украйна, тогава всичко ще приключи и американците ще избират между Румъния и България кое да е следващото им бясно куче в района дразнещо Русия. Демокрация? Дръжки! Интереси на икономически кръгове решили да подчинят целия свят.
138
0
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Наивни са тези надежди,свързани със смъртта на един човек.И Царе са сваляни от трона накърнят ли интересите на Империята.Бившата бедна немска благоросничка,по-късно станала Екатерина Велика е свалила съпруга си,защото е върнал на Фридрих Велики завоюваните територии в седемгодишната война,била низ от поражения за прославената тогава пруска армия или поне са я качили на трона военните.Войната ще приключи с мир,ако Империята има нужда от него.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някои толкова им се иска украинския фашизъм да победи, че бързат да погребат Путин и обявят несъществуващата победа на Украйна. Спокойно, бе! Русия ще си прибере своето прочистено он татуирани със свастики бандеровски убийци и престъпници, но тези елементи са в Европа. Те са вече наши и ние ще им сърбаме попарата. Тогава ще разберерете истината по трудния начин. И ще разберете защо Путин воюва в Украйно, но ще е безнадеждно късно. Вече е.
136
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недейте така ве, Батьо на КОЙ ще подарява кученца тогава??
135
7
 
8
 
! Отговори
Златка преди 1 година
Е как така ще умира П.одкин! После кой ще плаша копейките на костя, корнелата и президента м.унч.о ? Тавариш мутрафонска ще прип.ърди москвича и към сибира
134
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление руските иддиоти не свършват с Путин. Шовинизма е толкова дълбоко вкоренен в руснаците, че ще трябва поколения наред да живеят без да имат възможност да нападат други държави за да станат нормални хора.
133
3
 
10
 
! Отговори
Не беее преди 1 година
Това е пропаганда - този нарочно си е съборил къщата , за да го снимат !
132
5
 
6
 
! Отговори
Е преди 1 година
Значи малко остава !
131
6
 
5
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Анонимен 147 - Няма кратери от боНби, но има лунни пейзажи. Ти да нямаш остра миопия и астигматизъм, в комбинация с далекогледство, като се кьориш из екрана на съветския си компютър. ;)
130
7
 
7
 
! Отговори
О преди 1 година
Фашагите ще свършат както техните кумири..Срам.Да си вярваш в наше време на тотално оглупяване и потребление в някакви виртуални идеи..Ще има студ и глад,Европа ще загине,бунтове на имигрантите-и с право...Промяната ще е тотална и неочаквана.Чао.
129
6
 
5
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Щирлиц - Има логика във вашите мисли. Действително когато всички русофашистки нацисти, които стартираха тази "военна операция" се пренесат в отвъдното, а Русия бъде тотално отрязана от нормалния свят, поради съдържанието на умопомрачени вождове и подкрепители на червената религия, в света ще настъпи мир и пълно спокойствие. Китай не е проблем, а е и наша евтина работилница на ишлеме.
128
10
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Всичко ще приключи тогава,когато измислената украинска народност, и украински език бъдат успешно изличени от лицето на земята,заедно със световния нацизъм.Амин.
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не харесва джуджа, но това на снимката е смешно, никакви кратери от бомби :))) Треебва да си много необразован с военното дело, че да се вържеш на такива смешки :))
126
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи : Путин умира и всичките 6000 ракети отиват при Зеленски , защото той така иска ?! Американците задържат парите му като обезщетение за изхабените нерви и създадените неудобства , и си поделят яхтите на олигарсите и приближените до Кремъл ?! Демокрацията облива щедро и напоително останалия НЕцивилизован свят , всички стават цивилизовани и пак започват война ,защото ще се скарат за това кой е създал демокрацията , чий е лиценза , и кой трябва да плаща ?!
125
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада били жендъри, демек Прасии яде бой от жендъри? Хихихи
124
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кратери от бомби, какво ми слагате минуси, равно със сложен чакъл за фаца :)))
123
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявайте украинци, но това на снимката показва, че пътищата са ви непокътнати, просто сте сожили малко чакъл, смешно е това нещо :))
122
11
 
7
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Путин, та Путин. Ако по някаква причина Путин не може да изпълнява длъжността на президент, то президент сигурно ще стане Мишустин (текущия министър председател) докато се проведат нови избори. И нещата ще си останат същите. Единствения проблем може да е че евентуалния нов президент може да е по-лош от Путин, така че по-хубаво дявола който знаем (поне мое мнение).
121
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само след теб и поръбения ти език.
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са ровове от взривове, явно не сте били в казарма :)) Все едно съм изсипал чакъл на пътя :)))