Украинска парамедичка заснела кадри, показващи ужаса в Мариупол

Юлия Паевска, известна като Тайра, е пленена от руснаците
20 май 2022 21:30, Елка Василева
279
Украинска парамедичка заснела кадри, показващи ужаса в Мариупол
Кадър: YouTube

Популярна украинска парамедичка е документирала времето, прекарано в Мариупол, на карта памет не по-голяма от нокътя на палеца. Картата със записите е била изнесена, укрита в дамски тампон и сега данните, съдържащи се в нея, стават обществено достояние. А жената е в ръцете на руснаците, в момент, в който Мариупол е на път да падне също в техни ръце, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Юлия Паевска е известна в Украйна с никнейма Тайра, заимстван от профила й от видеоиграта "Уърлд оф уоркрафт". Тя е използвала камера, прикрепена към тялото си, за да заснеме видео кадри в размер на 256 гигабайта, на които се виждат неистовите усилия, полагани от екипа ѝ в продължение на повече от две седмици, да върне обратно към живота хора, които се намират на ръба на смъртта. Тя е предала разтърсващите клипове на екип на Асошиейтед прес - последните чуждестранни журналисти, останали в Мариупол.

Тайра и нейният шофьор бяха заловени от руски войници на 16 март, а Русия я описа като член на националистическия батальон "Азов". Но Асошиейтед прес не откри никакви доказателства за това, а приятелите и колегите ѝ казаха, че тя няма никаква връзка с "Азов".

Военната болница, в която тя е ръководела евакуацията на ранени, не е свързана с батальона, чиито членове седмици наред отбраняват огромния стоманодобивен завод в Мариупол. Сами по себе си кадрите, които Тайра е заснела, доказват, че тя се е опитвала да спасява и ранени руски войници, както и украински цивилни. Видео, заснето на 10 март, показва двама руски войници, които грубо са изнесени от линейка от украински военнослужещи. Единият е на инвалидна количка, а другият е на колене, с ръце, вързани зад гърба и с очевидна рана на крака. Очите и на двамата са покрити със зимни шапки, а на ръцете им има и бели ленти. Украински войник ругае един от ранените, а Тайра му казва: „Успокой се, успокой се“. Една жена се обръща към нея с въпроса дали ще им окаже медицинска помощ. „Те не биха били толкова благосклонни към нас“, отговаря й тя. „Но не мога да постъпя по друг начин. Те са военнопленници“, допълва Тайра.

Сега тя е пленена от руснаците и е сред от стотиците известни украинци, които са били отвлечени или заловени, включително представители на местните власти, журналисти, активисти и защитници на човешките права.

Мисията за мониторинг на човешките права в Украйна на ООН е регистрирала 204 случая на така наречените принудителни изчезвания. Тя каза, че някои от жертвите са били измъчвани, а по-късно са били открити труповете на петима от изчезналите. Канцеларията на украинския омбудсман заяви, че към края на миналия месец са постъпили съобщения за хиляди изчезнали, 528 от които вероятно са били пленени.

Русия от своя страна казва, че от началото на конфликта в Донбас през 2014 г. са убити над 13 хиляди души, като хвърля вината за това на украинската армия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
11
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Значи по-фейк от това просто здраве му кажи..
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те за това не се взимат пленници
135
16
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Руските дезинформатори са гнусни и във форума! Колко ниско трябва да е паднал човек,, за да им се връзва на лъжите и примитивната пропаганда!
134
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Предаването в плен трябва да се забрани..." Ами вземаш каска, камуфлаж, нож и автомат и отиваш в Мариупол да им забраниш на укрофашистите да се предават! После ще ти вдигнат паметник на Козяк...
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУ съобщи за геноцид: РФ пленява само готвачи и медицински лица, за настъпят глад и болести в Незлежной!
132
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е единствения човек, който откликна на молбите за евакуация на азовци от Азовсталь! Де да имаше повече такива добряци!
131
11
 
4
 
! Отговори
ох преди 1 година
Ох, няма ли някой да разкаже историята за 300 спартанци които победиха, ох, слава Украина, слава на героите, ох.
130
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРОИ НЕ ВМИРАЮТ!
129
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те укрити си седяха тихо и мирно ама ги нападнаха. Що тъй.
128
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадрите показват колко ужасни хора са украинците и американците. Това е.
127
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бой по руската въшлива мръснта тиква и санкции до дупка. Минимална заплата в Русия 330лв
126
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая е херми, не какъв ууурод от Чернобил.
125
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предаването в плен трябва да се забрани както и американските клипове са непоносими заради нарочно натрапчивата дикция. Те ме отвращават.
124
7
 
15
 
! Отговори
До176 преди 1 година
Ходи в Телеграм ги виж, колко са храбри азовци. Хаха.
123
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко нагъл трябва да си, за да говориш, че си евакуаираш, бойците от Азовстал? Зеленски, няма връзка с мозъчето си.
122
1
 
1
 
! Отговори
по преди 1 година
силно и по евтино само спирт пии
121
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
казах 4е третата световна 6е е с пра6ки
120
0
 
0
 
! Отговори
даже преди 1 година
от пеене нямат нужда наясно са
119
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки уважава силният и умният.само руzzията не! С татуси или не 3м. Са непобедени.поклон пред тези смели войници..за това беснеят рашките
118
4
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
В същност видеото е изнесено със все телефона, който си е набутала в.... Даа света въобще не се е променил, същите методи, същите лъжи с тази разлика, че едно време не бяха толкова брутални и толкова много, хората можеха да отсеят..