Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?

Ще последва ли примера на Грозни?
23 май 2022 22:00, Александър Попов
311
Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

След превземането на Мариупол от руските войски в разрушения пристанищен град липсите са повсеместни. Руските окупатори обаче имат големи планове и дори вече подготвят паметници за „освобождаването“ на града.

От товарен микробус доброволци и войници раздават картофи и плодове. Групичка хора, включително деца, са се наредили и жадно чакат да получат пресни хранителни продукти. Кадрите са заснети и показани от руската държавна агенция Риа Новости, а посланието е ясно: руските войски се грижат за тези от жителите на Мариупол, които са останали в града, пише "Дойче Веле".

"Благодарим, че отново има вода. Надяваме се скоро да имаме също и ток и газ, както и мир", казва местна жителка.

Навсякъде в Мариупол се разчиства – поне така твърдят руските медии. В града празнуват победата над последните украински войници, които миналата седмица се предадоха. Кадрите от до голяма степен разрушения град внушават, че нормалността се завръща.

Кметът е напуснал града

По украинската телевизия кметът Вадим Бойченко опровергава това: „Канализацията е повредена, а в града все още живеят около стотина хиляди души. Лекари твърдят, че има опасност от инфекциозни болести като холера и дизентерия. За същото предупредиха и от ООН."

Бойченко обаче отдавна е напуснал града, а властта се упражнява от други. В началото на април неговите функции бяха иззети от бившия местен депутат Константин Ивашченко, който е бил член на проруската партия „Опозиционна платформа за живота". Главната прокуратура на Украйна го подозира в държавна измяна.

Идат руските паметници

Новите властимащи подготвят поставянето на паметници, включително се работи върху алея със засадени ели – в памет на загиналите за „освобождението" на града, както руската страна нарича окупацията. Русия дойде, за да остане, заяви в началото на май лидерът на сепаратистите Денис Пушилин. Сега започвало разминирането на пристанището, възстановяването на разрушените жилища, а Мариупол щял да стане курортно селище.

Украинският военен експерт Олег Жданов обаче искрено се съмнява в това: „Щом ще възстановяват града, значи трябва да осигурят средства от руския бюджет. Въпросът е кой ще управлява тези финансови потоци. Кадиров, разбира се. Това всъщност е почит към Кадиров за това, че неговите бойци участват във войната срещу Украйна."

Примерът Грозни

Според данни на британското разузнаване чеченските части в Мариупол са били ръководени от братовчед на чеченския лидер Кадиров. Самият Кадиров заяви, че при възстановяването ще бъде използван опитът, натрупан след втората война в Чечения.

Тогава столицата Грозни беше почти напълно разрушена от руските войски. А това не е особено добър знак за Мариупол, твърди Жданов. Защото и до днес в Грозни е възстановен само центърът, докато останалите части на града продължават да са в руини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
13
 
! Отговори
. преди 1 година
Каквато реши Русия след като патакламата приключи.
152
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дето е стъпил руския ботуш... трай коньо за зелена трева.
151
4
 
8
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама от "Дойче Веле" да не берат грижа за възстановяването на Мариупол... китайците ще изградят нов Мариупол за 1 година...само чакат да приключи започнатата дандания
150
8
 
6
 
! Отговори
BULEXIT преди 1 година
КАКВО Е МНЕНИЕТО ВИ СПОРЕД ВАС ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА BULEXIT ???ПИШЕТЕ:
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно това ми е дертът, ***.
148
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Еж кви камиончетаТе и в Беларус все още си правят трактори и багери, но не е приятно да си поданик на фашистка страна.
147
3
 
5
 
! Отговори
Еж кви камиончета преди 1 година
Украинците явно не са имали пич като Иван Костов, който да им приватизира заводите и си произвеждат хората камиончета, ремонтират си ги. Я виж тоя КАМАЗ колко е хубав, че и кранче са му сложили отгоре. Направо е сълза. Бонбон! Само гумите им са некви гадни, всичко друго е ТОП. Едно такова камионче, вадя веднага колкото иска и го плащам. 10-20 хиляди. Колкото искат!
146
4
 
14
 
! Отговори
Русофилите лъжат. преди 1 година
Русофилите пренаписват историята. Знаете ли защо крайморския булевард на Варна по времето на комунизма е преименуван на "Червеноармейска" и който в сега пак се казва 8-ми приморски полк. Знаете ли със какво е известен 8-ми приморски полк и срещу кого се е бил? Битката край Добрич. "На 6.9.1916 атакуващите руски вериги достигат само на 150 200 метра от позициите на варненските войски, но са контраатакувани и отблъснати с удар на нож." - Със това е известен. Геройски бой срещу руските войски.
145
5
 
5
 
! Отговори
Абе има,ли преди 1 година
Мераклии за кмет.Щото на един такъв вчера му подпалиха ***.
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждате ли в какъв свят живеем българи трябва да умееш да го живееш и да подбираш наи доброто за теб,фалшифицират продукти препакетират ги и ви ги продават за био,продават ви месо с хормони на растежа анаболи и стероиди,търговците печелят от хаоса и паниката от заблудените хора които не знаят за какво става на въпрос.
143
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето светът си мислеше,че Роналд Рейгън е унищожил Империята на злото.Светът се е лъгал.Путин ще я унищожи.
142
10
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 204 --- Отдавна е доказано, че в Блатная само децата стават качествени, щото не се правят с ръце и акъл.
141
9
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 198 --- Ей, най-после една добра новина. Ако ще превъртам доларите и паундите в рубли ще се прекръстя моментално на Мильонер Рубладжиев. Казано е: "Да даваме на живота мечти, а на мечтите живот". Засега тази догма важи за капитализма, а на руските мечтатели да пожелаем препрочитане на "Големите Надежди". Напред Блатная! Муа-ха-ха-ха...
140
3
 
7
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 1 година
Квото след Втората световна!Някои рушиха и редуцираха и после останалите ходеха по бригади и спяха в кашони от Общината.
139
2
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Тя каква ще е съдбата на Украйна, или каквото остана от нея с помоща на нато и запада.
138
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците единственото , което могат да направят за Мариопул е да стане по-грозен и от Грозни. И да назначат за кмет Рамзан Кадиров.
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е химия приятели,трябва всеки човек да разбира от химия независимо от неговата професия,имитиращ продукт значи отрова,когато разбирате от химия няма как да ви излъжат.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойче Зеля, е враг на Тутраканската селищна система.
135
5
 
7
 
! Отговори
Ще ви кажа преди 1 година
Ще е Руски. Точка
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Загубите на противника на ден са: личен състав - 30, танкове - 1, бойни машини на пехотата - 2 и БЛА - 2." Хахаха, жалко, че на седмица Русия вадят по 50 танка, а и между другото поправи ме, ако греша все още не са използвали нито един от по-товите Т90?