Старите и новите проблеми между Китай и Япония са преплетени

Отношенията се изостриха по време на среща между лидерите на четири държави в Токио
7 юни 2022 21:28, Йоана Цонева
5
Старите и новите проблеми между Китай и Япония са преплетени
Снимка: БГНЕС

Старите проблеми в китайско-японските отношения са преплетени с нови и предизвикателствата не могат да бъдат пренебрегвани, ако страните искат да имат "здрави" отношения, заяви във вторник китайският първи дипломат.

В изявление на Министерството на външните работи се казва, че Янг Дзиечи, който е разговарял по телефона с ръководителя на японската национална сигурност Такео Акиба, е заявил, че двете страни трябва да "схванат правилната посока, да поддържат взаимноизгодно сътрудничество, да се съсредоточат върху дългосрочния план, да повишат сигурността и да изградят взаимно доверие", предава "Ройтерс".

Още по темата
Ян, директор на Бюрото на Централната комисия по външни работи за Китай, заяви, че двете страни трябва да работят заедно, за да осигурят "стабилни, здрави и устойчиви" отношения през следващите 50 години и "съвместно да поддържат регионалния мир и просперитет".

Тази година се навършват 50 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и Япония.

Отношенията между двете страни се изостриха, когато Япония изкара самолети, след като китайски и руски военни самолети наближиха въздушното ѝ пространство миналия месец, докато Токио беше домакин на лидерите на Четворката, и отдавна се опасява от китайска инвазия в Тайван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Япония и Германия са армиите на бъдещето. След тях ще бъде САЩ и после Китай.
2
6
 
7
 
! Отговори
Япон преди 1 година
Не знам американците какво ще изкарат от "секретната" си програма, но Япония изкараха извънземен изтребител, последно поколение, никакви радари не го хващат, а и наистина изглежда като извънземен... японците са просто на друго ниво...
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отдавна се опасява от китайска инвазия в Тайван - Тайван да не е територия на Япония, та токио се опасява ??? До колкото знам никой не оспорва че Тайван е част от Китай.