Легионът "Свобода за Русия": Руснаците, които се бият срещу собствената си държава

Сред тях е и бившият вицепрезидент на "Газпромбанк"
15 юни 2022 20:30, Нели Христова
167
Легионът "Свобода за Русия": Руснаците, които се бият срещу собствената си държава
Снимка: БГНЕС

Разхождайки се из Киев в новото си украинско военно облекло, Игор Волобуев се чувства така, сякаш най-накрая е изпълнил целта си.

Седмици след като напусна Русия и се отправи към Украйна, бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" прекарва дните си в опити да убеди властите да му предоставят украински документи и да му позволят да се запише за военна служба, за да се бие срещу страната, в която е прекарал по-голямата част от съзнателния си живот.

"В момента, в който избухна войната, веднага разбрах, че искам да отида и да защитавам Украйна", казва Волобуев в интервю пред The Guardian от украинската столица. "Първо исках да се присъединя към отрядите за териториална отбрана в района на Суми, където израснах. Свързах се с много официални лица, но юридически не беше възможно да се бия там като руснак."

Скоро обаче на Волобуев е представена възможността да се присъедини към легиона "Свобода за Русия" - специална военна част, която е част от украинските въоръжени сили и се състои изцяло от руски граждани.

Той казва, че е прегърнал шанса с отворени обятия, а в събота във видеообръщение Волобуев, държащ автоматичен пистолет, обяви, че се е присъединил към легиона.

"Много се радвам, че постигнах първата си цел. Но сега трябва бързо да премина военна подготовка, за да мога да отида да се бия. Не мога да спра на половината", заяви той.

50-годишният мъж има украински корени, но притежава руски паспорт и е живял по-голямата част от живота си в Москва, където става вицепрезидент на "Газпромбанк" - третата по големина банка в Русия, която е собственост на енергийната компания "Газпром". Той беше един от шепата високопоставени руски дезертьори, които осъдиха войната.

Сега решението му да вдигне оръжие срещу Русия е още един обрат в една забележителна история. Публичното му дезертиране вече предизвика шок, като се има предвид висшата му роля в компания, която е в сърцето на руския естаблишмънт и се председателства от Алексей Милър, главен изпълнителен директор на "Газпром", който е близък до Владимир Путин.

"Дълго време правех компромиси със себе си… Но на 24 февруари, в деня, в който Русия започна своята инвазия, всякакви разговори за компромис станаха невъзможни", казва той. "Не бих могъл да бъда част от това престъпление."

Не се знае много за легиона "Свобода за Русия", към който се присъедини Волобуев. Новината за нейното формиране беше обявена в Telegram на 12 март, а някои от членовете й – облечени в балаклави – проведоха пресконференция в Киев в началото на април. В своя Telegram канал легионът често публикува снимки на свои членове, участващи във военни приготовления.

"Вече бях познат на обществеността, за да мога да говоря", каза Волобуев. "Но за другите членове и техните семейства е много опасно да се говори за това, така че групата е много потайна."

Волобуев отказва да каже какъв е размерът на легиона и къде се е сражавал, позовавайки се на военна тайна, но добавя, че той често е участвал в активни боеве.

Бившият вицепрезидент подчерта, че подразделението "не е група наемници", а официална част от украинските въоръжени сили и следователно, ако бъдат заловени, войниците трябва да бъдат третирани съгласно международното хуманитарно право.

Официалната значка на подразделението е изложена върху униформата на Волобуев. Бяло-синьото знаме се използва от руснаците, които са против войната, както в страната, така и извън нея. Тя имитира дизайна на руското знаме, но червената лента е променена на бяла, за да се премахне асоциацията с "кръв и насилие", обяснява Волобуев.

Докато основната мотивация на Волобуев да вдигне оръжие е да защитава Украйна, която той описва като своя "единствена родина", той казва, че повечето руснаци в легиона търсят смяна на режима в Москва.

"От това, което вече видях, това е група силно мотивирани руснаци, които вярват, че побеждаването на Русия сега е единственият начин да се създаде демократична, цивилизована страна", казва той.

Артьом (не е истинското му име), друг член на звеното, каза, че се е присъединил, "защото това е единственият шанс да се отърве от този режим" и е участвал в опозиционна политика в Русия, преди да напусне страната през 2020 г.

Той казва, че се е преместил в Украйна малко преди войната, усещайки предстояща руска атака. "Обичам родината си", споделя той. "Иска ми се да не се налагаше да се стига до това, но трябва да сложим край на тази система. Надявам се да се върна у дома след войната."

Някои руснаци са намерили други начини да допринесат за военните усилия на Украйна.

Скоро след избухването на войната Максим Мотин, бивш депутат от местната опозиция в Москва, който живее в Киев през последните четири години, бързо създава няколко производствени линии за бронежилетки и каски за украинската армия.

"Особено в първите дни на войната имаше голямо търсене на бронежилетки. Досега сме направили над 700 жилетки и много каски", казва Мотин в телефонно интервю от западноукраинския град Лвов, където координира производството на армейска екипировка.

Години наред Мотин казва, че иска да промени Русия отвътре чрез политика, но в крайна сметка е бил принуден да избяга от страната през 2018 г. след заплахи от руските служби за сигурност.

Той дори не се е замислил дали да започне да доставя военно оборудване, за да помогне на украинската армия в борбата й срещу родината му.

Мотин казва, че властите в Москва наскоро са образували две наказателни дела срещу него за подкрепата му за Украйна, включително сериозното обвинение за финансиране на тероризъм.

"Изобщо не се свързвам с кървавия режим в Русия и всички, които подкрепят войната", категоричен е Мотин. "Вярвам, че Русия трябва да загуби на бойното поле."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 10 месеца
СЛАВА УКРАИНЕ
101
9
 
19
 
! Отговори
Достоен преди 1 година
Достоен човек достойно решение!Властта в Кремъл трябва да се смени.Кървавия Диктато Путин е отживелица!
100
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зе ще убие много бедни украинци. Богатите с джиповете ги виждаме в България" __ Бедните на фронта са украински славяни, а богатите с джиповете - жидоукри. Последните и Зе са една кръв.
99
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Легион ли е легионът "Свобода за Русия" щом е толкова потаен? Да не се окаже, че са нарекли "Легион" едно непълно взводно отделение?
98
5
 
12
 
! Отговори
Вън преди 1 година
Вън руските нацисти !
97
4
 
13
 
! Отговори
Не не преди 1 година
Тяхна е страната, но не и държавата, държавата е на Путин и неговата хунта !
96
27
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Истината е,че Укрите са промити мозъци!Укрите умират за интересите на САЩ да запази лидерството си!Истината е ,че президента наркоман е кукла на конци,която ще унищожи Украйна и ще убие много бедни украинци(богатите с джиповете ги виждаме във България)
95
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
плюс още един пушечно месо се появи бг журналисти умеят да промиват главите на бг народ с лъжите си браво ще получите една баничка с боза безплатно
94
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка фашистка Русия ще претърпи крах във "военната си операция"...
93
14
 
22
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Явно в Русия има и нормални хора , които не са съгласни с режима на Путин и войната.
92
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да имаш легион, требва да имаш армия, те урките е намат :))) За да имаш армия, требва и национално самосъзнание, урките отново го немат това нещо :))
91
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИТЕ ОЛИГАРСИ ЗАЩО ЖИВЕЯТ В ''НАЦИСТКИЯ'' ЗАПАД А РОБИТЕ РАБОТЕЩИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ В ЕВРАЗИЯ- ЗАЩО ЯХТИТЕ И ДВОРЦИТЕ ИМ СА В ТОЯ ЛОШ ЗАПАД А САМО ОКОЛО МОСКОВИЕТО СИ ТЪРСИ НЯНИ ГОВОРЕЩИ НА АНГЛИЙСКИ НА ОГРОМНИ РЕКЛАМНИ ПАНА- ЕХ РУСИЯ РУСИЯ, С ПУТИН СИ ЗАТРИХТЕ МЕЧТИТЕ ДА СТЕ С НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ.
90
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пишат тези съчинения сигурно си казват "Я да видим колко наивници ще се вържат".
89
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха смешна пропаганда. Дори снимката горе е на руснак с руско знаме и червена ивица.
88
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко на всичко петима западноукраинци с руски паспорти - и за рота не стигат, те легион били :))))
87
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха , да бяхте писали "Файтонът на свободата " - един файтон крадльовци , на които са им надушили далаверките ...
86
2
 
0
 
! Отговори
И те така: преди 1 година
Само още десет квадратни метра до първоначалният трешхолд от 300 кв. метра +племенни култури на Нова Зеландия - маори, Широ Масамуне, Мотоко Батоу, кратка история на облеклото и костюма и малко изненади в тип стари голдита ... С футуристична насоченост и почваме рок и филмовите секции до 350 кв. Метра https://youtu.be/2-TW0ivCJ2c
85
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трима четерима избягали заради кражбите си и за това да не им блокират милионите и няколко подставени. И хоп -пропагандното медийно ''легионче'', сформирано! И защо е нужно да са анонимни тия ''герои'? За *** ли ни взимат.
84
6
 
6
 
! Отговори
Предателите преди 1 година
никой не ги обича
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е да предадеш путин и политиката му друга е да предадеш Русия . Русия ще я има и след Путин