Русия е подновила военните си операции в Донбас

Руските военни части са засилили атаките си в Източна Украйна
16 юли 2022 12:24, Елка Василева
87
Русия е подновила военните си операции в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е възобновила военните си операции в Донбас, обяви днес украинската армия. На този фон руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руски войски в Украйна.

"След като се прегрупираха", руските военни части засилиха атаките си в Източна Украйна, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Още по темата
Той посочи във всекидневната си сводка, че е възобновен щурмът на топлоелектрическата централа в град Углегорск в Бахмутски район, Донецка област и "боевете продължават".

Тази информация не може да бъде потвърдена по независим път.

Институтът за изследване на войната обаче също констатира край на относителното затишие, настъпило, след като Русия превзе градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск в източната Луганска област, отбелязва ДПА.

За момента сраженията все още са от малък мащаб, каза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той обаче прогнозира, че "ако оперативната пауза наистина е приключила, руснаците вероятно ще продължат и увеличат атаките от този тип през следващите 72 часа".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира тази сутрин войските, участващи в "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС.

Шойгу поръча на армията да засили действията с цел украинските въоръжени сили да бъдат лишени от възможността да нанасят масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони. Той също така награди отличили се руски висши военни.

Това е втората инспекция, която руският министър на отбраната прави на войските, участващи в "специалната военна операция" в съседната страна. Първата бе на 26 юни, припомня ТАСС.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република (ДНР) междувременно съобщиха за седем убити и 19 ранени цивилни при обстрел от украинска страна през последните 24 часа.

По техни данни от началото на ескалацията на напрежението в Източна Украйна на 17 февруари в ДНР са загинали 256 мирни жители, сред които 16 деца.

Сепаратистите от "Луганската народна република" съобщиха за двама ранени цивилни при украински обстрел през последните 24 часа.

Според тях поне на две места в ЛНР са паднали снаряди, изстреляни от HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) - ракетни системи за залпов огън, предоставени от Съединените щати на Украйна.

Тези твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА НА УКРАЙНА
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 да кл..атя дъщеряти русняк та да ти заработва за боряшник
37
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 по времето на Грузинеца сталин русия не съществува има една джамахирия ссср в която има едно етни4еско малцинство около 35% от населението руснаци дето и тогава и днес за нищо нестават
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Супер стига бе за осми път ве4е ги онищожавате )))
35
10
 
19
 
! Отговори
Супер преди 1 година
В гр.Днепро е унищожен военият завод "Южмаш"в който са били складирани американски АС М777
34
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се закачи с Русия, гроб си копае! Сталин им го показа, ама по трудния начин
33
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 там сте да крадете Украйнски газ и жито ети4еските руски са шлака и на никой не му дреме за нея руски бо клуци Украйна ще ви смаже
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо си чета и цъфва мнение със съответните екстри. Как се получава ...
31
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента, в който операцията се пренесе на украинска територия и Зеленчо ще клекне. Сега му дреме - действията са на територии, в които живеят етнически руснаци, които той и без друго методично изтребваше. Влязат ли по на запад ще смени свирката. Там в момента не им дреме, че има жертви и разрушения. Ама ще им замирише и на тях на ако...
30
5
 
29
 
! Отговори
Бум преди 1 година
ВКС на Русия вчера практически са унищожили, 115 МБ на ВСУ,близо до гр.Северкс.
29
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще победи руската армия е скапана оръжието калпаво а генералите им ***
28
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще е спечели, това е ясно, ясно е и на целия ЕС, колкото и да се правят на ударени. Русия има абсолютно всички възможности, за да разбие Украйна и дори целия ЕС, не забравяйте, че навремето съветските учени бяха много активни и изобретиха едни от най-невижданите ядрени оръжия и Тодор Живков искаше дори да ги купи, ама се осраааахмееее
27
17
 
55
 
! Отговори
К О М У Н И С Т преди 1 година
Мачкай, Вова!
26
16
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Хора каквото и да си говорим докато фашиският режим в Киев е на власт само беди чакат Европа.
25
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 Каква стотна бе русофилчо, Русия остана без спецназ, танкове Т72 и БРДМ, руската ПВО е заглъхнала окончателно. Всякакви руски атаки без наличието на достатъчно снаряди за руската артилерия единственото предимство на Русия пред Украйна са обречени на провал. На фронта руснака вади все по стара техника като Т62 и БТР82, динозаври със 60 годишна давност което говори за пълното изтощение на руските запаси от по-съвременна техника.
24
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия да не се излъжат да фанат да нападнат Русия и територията й, че тогава ше видите гУлемата гега на Путин, много бързо ще се преселите на Марс
23
13
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ВЧЕРА БАЙДЪНЧО И УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО ОТМЕНИХА ЧАСТ ОТ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ !!! СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е СПИРАНЕ ОРЪЖИЕТО ЗА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!! А РУСИЯ СИ ВЗЕ ПОЧИВКА ЗА СЕДМИЦА , ПО ЗАПОВЕД НА ПУТИН !!! ТОГАВА ОБЕЩА И ЗАПОЧВАНЕ НА ВОЙНА , АКО НЕ СПРЕ ОБСТРЕЛА НА ДОМБАС!!!
22
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън се чуди как Русия е впънала само 1/100 от военната си техника и ресурси, а побеждава, пък на тия фашисти от Украйна чак и НАТО им помага, цяла Европа, а пак отстъпват. Ами, Байдън, май не знаеш, че Русия е най-голямата страна по площ в Света, и 1/3 от територията й е обградена с високоскоросна военна техника, а 1/4 от ядрена техника. Отвсякъде бетон
21
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пудинга скоро ще умре
20
16
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЛИ СПОМЕНАВАТЕ ЗА УБИТИ РУСКИ ГРАЖДАНИ В ДОНБАС ??? А ГОДИНИТЕ НА ЖЕСТОКИТЕ АЗОВЦИ СТАНАХА ОСЕМ !!!