Екип на МААЕ пътува към Запорожката АЕЦ в Украйна

През последната седмица централата бе обстрелвана
29 авг 2022 10:00, Елка Василева
24
Екип на МААЕ пътува към Запорожката АЕЦ в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Туитър, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес. В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа. Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на централата.

Още по темата
"Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа", написа Гроси в Туитър и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица.

На снимката към съобщението шефът на МААЕ позира с екип от десетина души с шапки и жилетки с логото на агенцията на ООН.

Първоначално Украйна се опасяваше, че подобна мисия на МААЕ може да легитимира окупацията на АЕЦ в очите на международната общност, но в крайна сметка подкрепи идеята. С оглед опасната ситуация президентът Володимир Зеленски прикани в петък МААЕ да изпрати възможно най-бързо свои експерти.

Владимир Путин се съгласи мисията да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше отначало. Елисейският дворец съобщи за това в средата на август след разговор по телефона между френския президент Еманюел Макрон и руския държавен глава.

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от руските войски в началото на март, малко след нападението срещу Украйна на 24 февруари. Днес недалеч от нея минава линията на фронта в южната част от страната.

В четвъртък Киев съобщи, че поради повредени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя отново бе свързана с мрежата. В събота украинският оператор "Енергоатом" предупреди за опасност от изтичане на радиация и пожар след нови удари в близост до комплекса.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те доклада вече са го написали, що ще ходят да маат *** до там!
22
0
 
4
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Доклада на МААЕ може да е предварително нагласен. Защото е ясно, че всички са се договорили да действат срещу Русия, независимо каква е международната организация.Доклада на МААЕ може да бъде в полза на украинските нацисти.Голяма лудост е да се твърди, че руснаците сами себе си обстрелват с ракети HIMARS денем и нощем.Зеленски и компания си мислят илюзорно, че навсякъде има стадо ***, които лесно може да ги манипулират.
21
0
 
11
 
! Отговори
Тревопасен преди 1 година
В тази централа има руски военни , боеприпаси , военна техника , противоракетни системи и т.н. , вярно е , че основно се храня с растения но въпреки това няма как да повярвам на киевския клоун , че руски военни стрелят срещу руски военни и се самозибиват . Има хора които ни управляват вярват в тия неща , което ме притеснява , че не са много умни и решават съдбите и начина ни на живот освен това зная , че в Брюксел вече са подготвили заключението на доклада на маае ....
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УИКИ - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е автономна, международна организация, основана на 29 юли 1957 г. по инициатива на OOН и САЩ за насърчаване на използването на атомната енергия за граждански цели и за предотвратяване на нейното използване за военни цели..... Наистина е потресаващо как единственат страна, използвала ефективно ядрени бомби, създава АВТОНОМНА агенция срещу такива деяния )))
19
18
 
3
 
! Отговори
На преди 1 година
На руската рaшиcткa хунта идва края
18
1
 
11
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Въпросът е откъде ще влезе комисията на МААЕ, през 4.0.4 или през РФ?
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, да видим дали Зе.ленчука пак ще обстрелва АЕЦа?
16
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Сега хунтата в Киев ще направи нова провокация и ще попречи да излезе истината.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Туитър, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, но не за Украйна. В Запорожка АЕЦ Рафаел Гроси безопасно може да попадне само през Русия, ДНР и частта от запорожска област, контролирана от ВС на РФ.
14
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремлинското психопатче,ако не руши и убива,не може да спи спокойно.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укриии, ми ся???
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мога още сега да ви кажа какво ще констатира МААЕ, естественно че най-виновни ще са руснаците, седят си там и си стрелят ей така за кеф.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спирайте този цирк, че вече сте жалки.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега въпроса е дали Зеленски ще стреля по екипа на МААЕ? Хахаха. Това ще е логично продължение на направеното до момента. Ще трепне екипа и ще реве "руснаците са виновни".
9
3
 
19
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Гроси, снимачен екип има ли с теб, или записите са вече готови за излъчване. Внимавай в картинката, или просто краварите да наредят на ония *** да не пуцат
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 - Тръгнали са, а убедени ли са, че като пристигнат ТАМ, някой ще ги пусне да влезнат? Или планът е укрите да ги утрепят с ракета пред входа, може и пред някоя камера?
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лесно се спира аец питай козлодуй как се прави планов ремонт също така Фесенхайм на Френско Немската граница.Незнайно защо русняците им дават аванта на усрейнопитеците вместо с един замах да ги стъпчат като ***
6
3
 
19
 
! Отговори
Жебок ви казва: преди 1 година
Изключителна драма се прави с изречения от типа: "Запорожкаа АЕЦ бе окупирана от руските войски".... Колко незначително ще изглежда това след някой и друг месец, когато същите тези войски излезнат на западната граница на същата тази Украина?! Но ще изтърпим драматичните статии, вервате ми )))
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наканиха се най-после дано да стигнат там преди да е късно, после кой каквото и да каже ще е безсмислено.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1: ти не знам дали знаеш че АЕЦ не се спира със завъртането на ключ, това не ти е 17г старо БМВ внос от някоя немска морга.