Украйна ще евакуира хората от Херсон и околните райони

Руските войски са унищожили критична инфраструктура
20 ное 2022 10:07, Елка Василева
116
Украйна ще евакуира хората от Херсон и околните райони
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна скоро ще започне да евакуира хората, които искат да напуснат отвоювания южен град Херсон и околните райони заради щетите, нанесени от руските сили при атаки с дронове, заяви вицепремиерката Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

Още по темата
Тя обясни, че някои граждани са изразили желание да напуснат Херсон и района около град Николаев.

"Възможно е това да стане през следващите няколко дни“, каза Верешчук по време на брифинг. По думите ѝ украинското правителство вече е подготвило евакуацията.

Желание да напуснат въпросните зони са изразили възрастни хора, както и граждани, които са били засегнати от руските обстрели, допълни Верешчук.

Киев казва, че по-рано този месец, преди да се изтеглят от Херсон, руските войски са унищожили критична инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

"Това е изцяло доброволна евакуация. Сега не говорим за задължителна евакуация“, подчерта вицепремиерката. "Но дори и да става въпрос за доброволна евакуация, държавата носи отговорност за транспортирането на хората. Те трябва да бъдат настанени някъде, където да прекарат зимата“, допълни Верешчук.

Правителството има няколко възможности, като една от тях е да използва Николаев като транспортен пункт, преди да изпрати гражданите в по-безопасни области в Западна Украйна, посочи тя.

През август Верешчук заяви, че Украйна планира да увеличи броя на зоните, разположени в близост до фронтовата линия, в които да се извърши задължителна евакуация на цивилното население. Причина за това бяха опасенията на украинските власти, че тези райони могат да бъдат окупирани и през зимата жителите им да се сблъскат с проблеми с отоплението, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
18
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Днеска Турция бомбардира Северен Ирак и Сирия, 12 убити! Някакви санкции?? Изолация? Или и Турция е нападната от Русия и може да убива който си иска???
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не пишете за тоталното задържане, обиски и измъчения на хора в Херсон, заподозрени за връзки с Русия, само защото имат роднини там или руски телефонни номера в телефоните си? За десетките завързани по стълбовете и оградите в града"колаборационисти", чиято вина е,че са обявени за поддържащи Русия. Снимките им обиколиха света, но в "демократичните" СМИ у нас те са табу.
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна е над всякакви закони, цивилни военни и международни!!!" Приключи това със спазването на законите за Русия след като самата тя не ги признава и нападна суверенна държава. Сега що така пък иначе и кой ми тропа в гащите.
21
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Явно за да извозят хората от Херсон!
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слец инцидента(?) в Полша с украинска ракета, Байдън направо даде картбланш на Украйна да си прави каквото иска! Утре да бомбардират АЕЦ, да екзекутират без съд пленници или цивилни, да пратят друга ракета па НАТО държава, за всякакви военни престъпления извършени от Украйна дори срещу Европа, е виновна Русия! Украйна е над всякакви закони, цивилни военни и международни!!!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами бе! Нали вчера пуснаха влак Киев - Херсон!
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма държава която под сферата на влияние на руснаците да е прокопсала. Само Чечня може би, братушките викат, че са направили рай там. Много западняци искат да живеят там.
17
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, дето минат руснаците и вече не става за живеене. Ние още не можем да се оправим от тяхната окупация
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай безбожните украински нацяги, по т-ъ-п-и-т-е кратуни ги мачкааааай хахахаххаахх
15
4
 
22
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
Не ги разбирам нещата с войната. Уж Украйна печели, а пък украинците бягат и ги призовават да напуснат градовете си. Честито на българлските генерали, които вече са отишли да се бият във войната.
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам стената да се скъса та да ги измие всички ама тарикатите понеже знаят какво са направили ги няма в града а са на 15 километра от града в града има двеста, триста военни цялата отговорност е само те повредиха шлюзовете и стената на Каховската ГЕС това съм го писал още преди месец че гърмят по стената
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска Турция бомбардира Северен Ирак и Сирия, 12 убити! Някакви санкции?? Даже една статия на възмущение? Или това си е специална военна операция не е нарешение на международното право, а??
12
15
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
100 000 БЕЗБОЖНИЦИ ОТИШЛИ ЗА ПАРИ ДА ТРЕПЯТ И ПЛЯЧКОСВАТ В ГРОБИЩАТА!!! НАПРАВО НЕ ЗНАМ КОЕ Е ПО-ДОБРАТА НОВИНА ОТ ТОВА ИЛИ ДА ПАДНЕ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО И ПРЕДВОДИТЕЛИТЕ ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ!
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да де, ама въпросната критична структура (язовирната стена), не беше ли повредена именно от самите окри?! защо отново ни лъжете?! явно и затова грингото е пуснал влаковете до херсон, да евакуира жителите, останали живи след месеци окраински обстрел..
10
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2/3 от хората в Херсон го напуснаха още през март и април. В града останаха само русофилите и част от истинските украинци. Лъжливите и неграмотни русофили изопачават абсолютно всички факти за да служат на фашистка Русия.
9
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запърви път чувам да се евакуира освободен град. Нали ВСУ го освободиха? Защо сега го евакуират?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много пропагандисти н неделя сутрин. Всичко е лъжа!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали е отвоюван е спорен въпрос.но щом така им се иска, нека да е така. Доколкото си спомням, искаха да го изтрият от лицето на земята. Така ли смятаха да го отвоюват?
6
20
 
20
 
! Отговори
до СъбOдете преди 1 година
Първо си негpaмотен..., а второ в Херсон имаше евакуация на всички русофили там, които избягаха заедно с руския башибозук.
5
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киевския режим тъпкано ще го върне на гражданите от Херсон за референдума. Ще изсели от града всеки гласувал за присъединяване към Руската Федерация.