Русия с над 1000 ракети срещу украинска енергийна инфраструктура

Тя все още работи, въпреки че е претърпяла значителни щети
8 дек 2022 08:13, Елка Василева
159
Русия с над 1000 ракети срещу украинска енергийна инфраструктура
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е изстреляла повече от хиляда ракети срещу украинска енергийна инфраструктура, която все още работи, въпреки че е претърпяла значителни щети, съобщи агенция "Интерфакс" Украйна, цитирайки високопоставен украински представител, предаде Ройтерс.

Володимир Кудрицки, който е главен изпълнителен директор на украинския енергиен оператор "Укренерго", каза също по време на среща, организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), че неговите служители обикалят света в търсене на сложно оборудване, необходимо за ремонта на инфраструктурата.

Още по темата
Осем неотдавнашни вълни от руски въздушни удари срещу критична инфраструктура сериозно повредиха енергийната мрежа и доведоха до извънредна ситуация и спиране на тока в цялата страна.

"Тези атаки са най-големият удар срещу енергийна мрежа, който човечеството някога е виждало. Повече от 1000 артилерийски снаряда и ракети бяха изстреляни срещу електрически съоръжения и далекопроводи, включително срещу подстанции" каза Кудрицки, цитиран от "Интерфакс" Украйна.

Сега Украйна преживява най-сериозния дефицит на генериращ капацитет, въпреки че консумацията е паднала между 25 и 30 процента в сравнение с предвоенния период.

"Системата все още работи, тя е интегрирана, не е унищожена или прекъсната", каза още Кудрицки.

Компанията "Укренерго" съобщи миналата седмица, че е осигурила 300 млн. евро заеми от ЕБВР за възстановяване на повредената при атаките енергийната инфраструктура и за подобряване на финансовата стабилност на дружеството.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
28
 
! Отговори
Моряка -продължиние преди 1 година
Чакай бе,49,нали зеления свали 60 от 70 изтреляни ракети .Как така половин Украйна изведнъж угасна.Да не са улучили някой главен бушон.Ама някой много,много главен.
49
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойде пратката на СССР-ско оръжие от КНДР и Иран и Русия помпа мускули! Скоро ще дойдат и МиГ-21 от КНДР и непобедимата армия ще се развихри! Защо ли Русия подскочи, като разбра, че има възможност Украйна да получи модерна ПРО и ПВО?! Оставям да помислите. Лек жокер- около 15-25% от територията на Украйна е покрита от ПВО и то антична- С300, която се справя не зле срещу руските антики. Вече срещу Хаймарс, било то и моделът в Украйна на 40 години, нищо руско не може да се справи.
48
0
 
8
 
! Отговори
Моряка преди 1 година
Преди стотина години,когато бях лейтенант,си знаех мястото в строя и не давах акъл по оперативни и стратегически въпроси,от които лейтенанта си няма понятие.Лейтенанта може да дава акъл само пред взвода си,но сега и това не може,защото в тази мини армия де ще му търсим взвод.Пък и да му намерим,онези ми ти шкембелии 55 годишни войници най много даго набият.
47
2
 
30
 
! Отговори
Сергей преди 1 година
Няма такова нещо ,на руснаците отдавна им свършиха ракетите....сега украинците се смообстрелват ..За справки нашите медии...
46
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 Анонимен Сами си задайте въпроса какъв е интелектуалният багаж и какви са човешките и морални качества на човек който одобрява това, че милиони хора са оставени без ток, без вода и без отопление. . . . , А ти къде беше 2013, 2014, 2015 когато малтретираха малцинствата в Украйна и на вече руснаци и българи? Речта на Порошенко е все още в тубата и може да се види и чуе и за тези с мозък да се разбере! Няма нищо общо с русофилство!
45
2
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
До АнонименТайно Америка продава и на Русия/бизнес брато/
44
6
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
***!!! ВМЕСТО ДА ГИ ДАДАТ НА ПЕНСИОНЕРИ И МАЙКИ С ДЕЦА ?ЕДВА СВЪРЗВАЩИ ДВАТА КРАЯ/ ТЕ СЕ ИЗРЪСИЛИ ЗА МИЛИОНИ ЖЕЛЯЗО ???И НАКРАЯ КАТО ОНЯ ВИЦ : Как да накараш някой да ти разоре нивата???
43
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бяха свършили ракетите бе? Или сега са взели назаем 1000 парчета?
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не бяха ли 100000000 ракети? или даже 1 трилион направо! Пропагандата на запада продължава в пълна сила. Видяхме какво се случи с 70 ракети и Урките останаха без ток, ако бяха 1000 нямаше да има ток до 2055г
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горещо се надявам да не сме се изморили да покрепяме Украйна. Зеленски всяка вечер чете на украинците. Трябва всяка сутрин да имаме тук извадки от поредеото му обръщение. Понеже вечерните му вече никой не ги гледа, така и сутрешните няма да четем. Но е важно да продължаваме с подкрепата.
40
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54. Добре разсъждава такъв човек. При военни действия се разрушава инфраструктурата, енергопреносната мрежа, водоснабдяването, комуникациите и т.н. за да се постави противника в неизгодни условия за съпротива. Ти се благодари, че не са американците, че те не си играят а изпепеляват наред със същата цел.
39
2
 
25
 
! Отговори
Тя все още работи преди 1 година
ЯВНО строителството в СССР е легендарно! А запада и западните клакьорки тука го плюваха методично!
38
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами си задайте въпроса какъв е интелектуалният багаж и какви са човешките и морални качества на човек който одобрява това, че милиони хора са оставени без ток, без вода и без отопление. За мен оттук до края на живота ми русофилите са персона нон грата за всичко в живота. Роми, африкански бежанци, хипстъри, свидетели на йехова, прокажени - всички ми стават по-мили от путинофилите.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"че неговите служители обикалят света в търсене на сложно оборудване, необходимо за ремонта на инфраструктурата." - да не обикалят а да отидат в Русия. От там могат да купят всичко нужно ;)
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48. И накрая резултатът от тоя героизъм е национална катастрофа. Мерси.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49. Не знам в коя война сме победили. Я припомни ?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тттт. Ще могат да я открият само с водолази.
33
0
 
12
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ама верно ли работи и в двата квартала на едно единствено село. Ти да видиш и защо събирахме пари за генератори?
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55. Ква Северна Корея та бие по глъвътъ бе ?
31
9
 
20
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Зеленски не се справя добре ! Трябва да провокира Русия далеч по силно ! Не да гърми кримския мост и някакви учебни летища .....Украйна трябва да бъде унищожена ! На тоя коката ли вече му е слаба нз ....