Зеленски поиска спешна енергийна помощ за 800 млн. евро

Руските сили вземат на прицел гражданската инфраструктура
13 дек 2022 15:03, Елка Василева
102
Зеленски поиска спешна енергийна помощ за 800 млн. евро
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред съюзниците на Украйна, които днес се събраха в Париж, че се нуждае от спешна енергийна помощ за зимата на стойност най-малко 800 милиона евро, тъй като руските сили вземат на прицел гражданската инфраструктура в цялата страна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Френският президент Еманюел Макрон е домакин на около 70 страни и институции, които обсъждат какво могат да предложат на Украйна отсега до март, за да подкрепят достъпа до вода, храна, енергия, здравеопазване и транспорт в страната на фона на минусовите температури.

"След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза френският лидер на откриването в Париж на дарителската конференция за Украйна. Макрон обвини Москва също, че се опитва да всява ужас сред цивилните украинци.

Френският лидер каза, че Франция ще предостави на Украйна 63 генератора в допълнение към стоте, доставени през ноември. С допълнителна помощ на стойност 48,5 милиона евро общата френска помощ тази година ще достигне 200 милиона евро, добави той.

ЕС е изпратил в Украйна 40 големи генератора, които да захранват болниците в страната, предаде ДПА, цитирайки председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също участва в срещата. В изявление на комисията се казва, че са били изпратени и 10 по-малки генератора от Франция, 19 от Словакия, 23 от Германия, 52 трансформатора от Литва и четири системи за аварийно захранване от Полша. Това е в допълнение към 800 генератора, изпратени в Украйна след началото на руската инвазия, заяви Фон дер Лайен. Доставките са били изпратени чрез механизма за гражданска защита на съюза, който представлява платформа за координация и споделяне на аварийни ресурси, каза комисията.

Зеленски каза, че се нуждае от спешна помощ на стойност най-малко 800 милиона евро за справяне с по негови думи "енергийния тероризъм" на Русия и за да могат украинците да преживеят зимата. "Това е много, но цената е по-ниска от цената на спирането на тока", заяви Зеленски в свое видеообръщение към участниците в срещата. "Хиляди компании и социални услуги продължават да функционират благодарение на генератори. Болници работят благодарение на генератори. Благодарение на тези генератори стотици хиляди работни места бяха спасени", каза той.

Международната среща ще се опита да създаде онлайн механизъм, чрез който Украйна да заявява спешните си нужди и страните дарителки да могат да ги изпълняват, каза Макрон. На втора среща между Франция и Украйна с участието и на около 500 френски компании ще бъде обсъдено какво може да бъде инвестирано и да се направи в краткосрочен до дългосрочен план.

Срещата е и възможност за Макрон да демонстрира подкрепата си за Украйна, след като беше подложен на критики от страна на някои европейски съюзници и самата Украйна заради нивото на френската военна подкрепа и негови коментари за Русия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари