Ердоган планира война и репресии, за да спаси кожата си

Турският лидер използва всеки трик в книгата на автократите
6 яну 2023 21:00, Йоана Цонева
136
Ердоган планира война и репресии, за да спаси кожата си
Снимка: БГНЕС

След като срина турската икономика и обедня средната класа, която самият той беше обогатил, президентът Реджеп Тайип Ердоган сега тласка страната си към ненужна война и манипулира съдилищата срещу съперниците си.

Това е безмилостен стремеж на Ердоган да се задържи на власт през 2023 г. - стогодишнината от създаването на Турската република - и да се надяваме, че няма да успее, пише "Политико".

Президентските избори в Турция, които ще се проведат на 23 юни, са може би най-важният - макар и в никакъв случай най-справедливият - вот в света тази година. Той ще определи дали тази 85-милионна държава, разположена на границата между Европа, Азия и Близкия изток, ще продължи да се движи по пътя на авторитарна, експанзионистична сила, или ще избере по-либерален и плуралистичен път.

За първи път, откакто консервативната, ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., има сериозна перспектива за политическа промяна. Инфлацията е над 80 % годишно, турската лира се срина спрямо долара, а популярността на правителството спадна с увеличаването на икономическите трудности.

Според социологическите проучвания Ердоган, който управлява с все по-авторитарна ръка след промяната на конституцията за създаване на президентска система, има сериозни политически проблеми, а ПСР получава едва 30 процента подкрепа.

Още по темата
Разбира се, отговорът му беше типично брутален както на вътрешния, така и на международния фронт.

Въпреки съпротивата на Вашингтон и Москва, Ердоган разтръби за подготовката за изпращане на танкове в Сирия, като се стреми да изтласка кюрдските милиции, които са съюзници на Запада в борбата срещу бойците на "Ислямска държава", но които Анкара смята за свързани с партизаните от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Той изглежда решен да завърши изграждането на буферна зона от другата страна на южната граница на Турция.

Междувременно турският президент също така заплашва да нанесе удар по съюзника на НАТО Гърция на фона на продуцираните спорове относно газовите сондажи, Кипър и предполагаемата "милитаризация" на гръцките острови в Егейско море - въпреки че международната икономическа и политическа цена на всяко подобно действие го прави много малко вероятно.

От началото на руската инвазия в Украйна Ердоган поставя Турция в ролята на незаменим посредник между Москва и Киев, като помага за сключването на сделки и е домакин на разговори между ръководителите на службите за сигурност на САЩ и Русия. Той също така успя да подкрепи Украйна - включително с продажбата на военни дронове - като същевременно поддържа търговски и енергийни връзки с Русия и без да застрашава личните си отношения с президента Владимир Путин или да си навлича гнева на Запада.

Междувременно у дома турският президент използва съдебната система, която не се отличава с голяма независимост, за да се опита да дисквалифицира най-силните си потенциални претенденти.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу - популярна фигура от светската лявоцентристка Републиканска народна партия (РНП), който би могъл да бъде обединяващ опозиционен кандидат за президент - току-що беше осъден на повече от две години затвор и му беше забранено да заема публични длъжности за "обида на държавни служители". Засега решението е спряно в очакване на обжалване, но Ердоган може да се опита да ускори съдебния процес, така че на съперника му да бъде забранено да се кандидатира.

Освен това над 100 политици от главната прокюрдска Народнодемократична партия (HDP) продължават да бъдат съдени за предполагаеми терористични престъпления, което може да доведе до поставяне на движението извън закона. HDP не е част от опозиционния алианс от шест партии, който съставя обща предизборна платформа, варираща от социалдемократическата левица до либералната десноцентристка партия. Въпреки това тя би могла да се превърне в лидер, ако - както сочат социологическите проучвания - нито ПСР, нито опозицията получат мнозинство в парламента.

Ердоган, бивш кмет на Истанбул, сам е бил обект на подобен съдебен тормоз преди ПСР да триумфира през 2002 г. Осъден на една година затвор за четене на предполагаемо ислямистко стихотворение, той не можеше да се кандидатира за поста и трябваше да изчака, преди да стане министър-председател.

Остава обаче да видим колко далеч е готов да стигне този път този страхотен агитатор по отношение на реални военни действия, за да изиграе националистическата карта в борбата си за преизбиране.

За 20 години Ердоган премина от политика на "нулеви проблеми със съседите" към открити или скрити конфликти със Сирия, Гърция, Израел, Египет, Саудитска Арабия и Армения. През последните месеци обаче той започна сближаване с няколко от тези противници - отчасти защото неуспехът на подкрепяните от Турция въстания от Арабската пролет го принуди да коригира външната си политика, но също така и защото отчаяно се нуждае от арабски и западни капитали, за да подкрепи икономиката, изтощена от безразсъдната му политика на поддържане на ниски лихвени проценти.

Въпреки че общественото мнение в Турция е силно националистическо, едно навлизане на сухопътни сили в Сирия, което би предизвикало реакция от страна на САЩ или Русия и би принудило Анкара да отстъпи, би могло да се обърне срещу него - както и грубото използване на съдебната система за отстраняване на опозицията. От друга страна, една ограничена трансгранична операция с малко турски жертви би могла да бъде действително приемлива за избирателите, по същия начин, по който редовните удари на Израел в Газа в отговор на ракетните атаки на палестинското движение Хамас се възприемат като полицейски операции, а не като войни.

Така следващите месеци ще бъдат изпълнени с военни жестове, не на последно място за отбелязване на 100-годишнината от основаването на модерна светска република от Мустафа Кемал Ататюрк върху пепелищата на Османската империя.

Ердоган ще иска да покаже възстановеното влияние на Турция в един многополюсен свят, в който средните сили могат да оказват по-голямо влияние, тъй като САЩ и Русия все по-малко желаят или могат да действат като глобални полицаи. Но след интервенциите в Либия и в подкрепа на Азербайджан срещу Армения, той може и да се спре на сухопътна атака в Сирия, ако големите сили продължат да го предупреждават.

За съжаление Европейският съюз вероятно ще бъде по-скоро страничен наблюдател, отколкото сила за умереност или промяна. Блокът е най-големият търговски партньор на Турция, но е загубил влиянието си в Анкара, тъй като дългогодишният процес на присъединяване на страната към ЕС е в застой, а Брюксел редовно трябва да откупва Турция с помощ, за да задържи близо 4 млн. сирийски бежанци на своя територия, вместо да ги остави да се влеят в Гърция.

Западът несъмнено ще изпита облекчение, ако види гърба на Ердоган. Но правителствата се застраховат, поддържайки отворени линии за комуникация със силния мъж на Босфора и предлагайки депресиращо малко публична помощ на опозицията, дори когато тихо се молят за по-умерена, прозападна Турция през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Тома Биков преди 1 година
Уважаеми Другари, моля не забравяйте че съм завършил актьорско майсторство в Благоевград и имам стаж в кукления театър. Освен това най-голямата ми страст е футбола - причината да вляза и в политиката. Не ми ли вярвате?!?!?!?! ЗА БОГА! Поинтересувайте се от моята автобиография. Аз не съм юрист. Аз съм актьор. Поне това съм завършил. Вече на какъв се правя... е, ми... нали съм актьор - мога да се правя ако искам и на математик. За мене не е трудно - учил съм как да се преструвам. ::: ТОМА БИКОВ
43
5
 
1
 
! Отговори
РАДЕФ ТУРЧИН преди 1 година
CЛУГATA PAДЕФ И РОДИТЕЛИТЕ СИ ЩЕ ПРОДАДЕ НА ТУРЦИЯ
42
0
 
7
 
! Отговори
ДПС преди 1 година
ДПС се изкарват страдалци от "Възродителния Процес" но не забелязват, че всички българи сме чели малко или много история и сме АБСОЛЮТНО НАЯСНО, че "доктор" Ахмед Доган седи в основата на овладяването на процесите след "Възродителния Процес", по нареждане и ръководство на ДС. Което е от малкото позитивни неща, които ДС е сътворило - да ни изкара от подобна тиня, в която бай Тошевите ни вкараха. Но това не прави ДПС достойна партия. След Възродителния Процес имаше Илия Зъбчето и кво ли не. ПОМНИМ
41
1
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Може и по убеждение без заповед от баце биков е способен на всичко
40
3
 
4
 
! Отговори
БИКОВ ТУРЧИН преди 1 година
Биков е готов да гласува в НС за това България да се присъедини към Османската Империя на Ердоган. Нужно е само ибpикчиятa Боко да му заповяда.
39
3
 
7
 
! Отговори
Емил Кошлуков преди 1 година
Притаете дъх, уважаеми зрители! Предстои да връчим награда "Златен Ибpик" на десетилетието. И така... моля асистентката да ми донесе плика с името на печелившия! Благодаря ти миличка! (*целува я по деколтето*) И така! Награда "Златен Ибpик" на десетилетието се присъжда наааа... неговото име ееее!!!!!! ГОтоВИ Ли СтЕЕ?!?!?! НЕГОВОТО ИМЕ ЕЕЕЕЕ!!!! ДА ВИ ВИДЯ РЪЦЕТЕ!!!! НЕГОВОТО ИМЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ........ ...... . ....... БОЙКО БОРИСООООООВВВ!!! ДА ВИ ВИДЯ РЪЦЕТЕ!!!!!!!!!!!! ПАЛЕТЕ ЗАРЯТА!!!!!!!!!!!
38
3
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов (ром) преди 1 година
БРАТКО МОЙ! ЦЕЛУВАМ ТИ РЪКА!!! ОБАДИМИСЕ ДА ТИ ПОТЪРКАМ ГЪ3Ъ СЪС ЗЛАТНИЯ ИБPИK, КОЙТО МИ ПОДАРИ НА ОНЗИ ЗНАМЕНИТ 3-ТИ МАРТ, КОГАТО ТИ ИЗМИХ СУЛТАНСКИТЕ ГЪЗAPИ ЗА ПРЪВ ПЪТ. НЕЗАБРАВИМ МОМЕНТ ЗА МЕН, ОБИЧАМ ТЕ! <3 #ДАНС #ГДБОП #МИНИСТЕРСТВОНАВЪНШНИТЕРАБОТИ #МВР #ВОЕННАПОЛИЦИЯ #ВОЕННАПРОКУРАТУРА #ПРЕЗИДЕНТ #EВРОПАРЛАМЕНТ #ЛАУРАКЙОВЕШИ #ЕВРОПЕЙСКАКОМИСИЯ
37
13
 
6
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ако имахме поне един като него бьлгария нямаше да е това долно блато сегаЧовек с мисьл за бьдещето
36
11
 
7
 
! Отговори
АМИ УМЕН Е ЕРДО.... преди 1 година
....И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГО ПРОУМЕЕТЕ ---ЗАЩОТО ТУРЦИЯ Е ОФИЦИАЛНО 4-та ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА В СВЕТА!....ЕТО ВЕЧЕ ИЗПРОБВАТ ИЗТРЕБИТЕЛ--ДРОН --ДАЛЕЧЕ ПО-ДОБЪР ОТ Ф-35 И ПО--МАНЕВРЕН , А ЗА МОРСКИТЕ ДРОНОВЕ ДА НЕ ГОВОРИМ ....ХА,ХААА...ВСУ ВЕЧЕ ГИ ЗАКУПУВА !
35
5
 
5
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Ердо винаги е казвал, добри думи за баце и герб след като му дадоха южен поток това са милиони годишно за транзит отделно надценката която ще получава турция да препродава на бьлгарските *** руският газ
34
7
 
11
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Абе нали ако не са Турция и Гърция ше ядете доматите с колците и яйцата с черупките за да спестите пари , щото не можете да си произведете сами , бе...ха,ха,хаааааааа....!ДА ТАМ ВИ ДОКАРАХА КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНАТА "КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ " ПО СЕЛАТА ...СЕГА БЕГАТЕ , КАТО МИШКИ У ГРАДА , ЗА ДА СЕ НАХРАНИТЕ ПОНЕ, ПУНГАШИ ВЪШКАВИ!
33
3
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Колко ли комисион е дал на герб ердо за да му подарят транзита на газ за европа от русияАнализатори казаха, че русия има запаси за - 120г напред
32
2
 
6
 
! Отговори
Кой какво планира, преди 1 година
Не зная. Аз искам да защитавам европейските ценности с цената на всичко. Още не е определено какво са тези ценности ама аз ще ги защитавам.
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПИТАХ ЕДИН ТУРЧИН, хахаха. Ми верно е, ама кога руския алкоголизиран мозък ше го разбере това убаво нещо търговийката. Е сега рашистите като завладяха тия територии кво става, пари трябва да се хвърлят там ако ги задържат. Ако не ги задържат лошо, ако ги задържат пак лошо. Примерен сценарий. Войната свършва с победа на Русия, след 2-3 години всички в измислените ДНР ЛНР ще са боси и бедни като африканци! Е така почват революциите хахахахахахахахахахахахаххахахахахаххахахахаххахахахаххахахаха.
30
6
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
С колко по скьпо ще купуваме руският газ от турция доставян през газовият хьб на бацо досега скочи с още - 20% от януари
29
4
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Ами идват разни туркоезични. Не познавам някой от моите приятели да ходи. Бяха веднъж в Истанбул и се зарекоха да не стъпват повече. Хванали ги че пият бира на улицата. Добре че им се размина и се прибраха благополучно. България си е Европа, Турция е Азия.
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е голям политик дори баце му подари южен поток в знак на подчинение и уважение
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Стига с Глупости - Турция има БВП - над 1 Трилион Долара и Износ 254 Милиарда Евро - за 2022г. - при Условие- че Цените са Нормални - В Европа- Едно Подстригване при Фризйор е 50 Евро - в Турция 2 Евро. . . . . . Въпреки, че прав си оставаш неграмотен! Пише се с малка буква фризьор, а не Фризйор защото е български а не немски, където съществителните са с главна буква! Анадъм?
26
8
 
11
 
! Отговори
ПИТАХ ЕДИН ТУРЧИН преди 1 година
..КОГАТО БЯХ В ОДРИН ---"Кога ще идвата да ни завладеете отново у България,....???!"А , ЧОВЕКА МИ ОТГОВОРЯ ---"ЗАЩО ДА ВИ ЗАВЛАДЯВАМЕ , НАЛИ ТОГАВА ТРЕБВА ДА ВИ ХРАНИМЕ ЦЕЛ ЖИВОТ..??!..."...А , ЕТО СЕГА САМИ СИ ИДВАТЕ В ТУРЦИЯ НА ПАЗАР И СИ ДАВАТЕ ПАРИТЕ ПРИ НАС---кво по-хубаво и лесно от това....ХА,ХА,ХААААА"----/..не е ли верно..?!/
25
2
 
3
 
! Отговори
България преди 1 година
навършва 115 години, а Турция 100!